Повишен интерес към тристайните жилища бележи старта на 2018
12.02.2018 г.

Повишен интерес към тристайните жилища бележи старта на 2018

Сериозен дял от купувачите дори на първо жилище избират по-големи имоти с перспектива за разширяване на семейството.

Средните бюджети на клиентите за апартамент с две спални се движат около 140 000 евро.

Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в столицата, показват данните на Имотека - агенция, част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас - AG Capital. Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите.

„Растящите и стабилни доходи, които младите купувачи в София имат днес, ги стимулират към стратегически нов избор – избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след 5 и 10 години. Наясно са, че скоро семейството им може да се увеличи и затова искат да подсигурят удобството си още от сега, без да се налага да се пренасят след определен период от време. Данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене.“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

Най-търсени за този тип купувачи са перспективните нови квартали на София около Южната дъга, където цените на имотите са на разумни нива – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент е около 140 000 евро. В традиционно престижните Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 000 – 350 000 евро. В кв. Младост, който традиционен избор за младите двойки, средните продажни цени са около 150 000 евро.

„През последните месеци отчитаме увеличение на жилищата, които се продават напълно обзаведени. Тенденцията се усеща най-силно при апартаментите с две спални, тъй като се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и очакванията им за имота, който ще получат също се повишава“, допълва Люба Атанасова.

Според експертите на компанията все още влияние имат и т.нар. двойни сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, в общия случай по-скъп имот. Тук причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот. И в двата случая, това са семейства с деца – с дял от 80%, сочат данните на Имотека. Почти 30% от клиентите търсят възможност за по-добра среда за живеене и се ориентират към райони с повече зелени площи, по-голяма сигурност, добра транспортна обезпеченост и възможност за оформяне на подходящ социален кръг - собственици със сходни ценности.

Почти всички апартаменти с повече от една спалня, се купуват за лично ползване, а не инвестиция, посочват още от компанията. Експертите очакват интересът към тристайните жилища да се задържи поне до края на годината.