20.02.2019 г.

Божествен аромат в дома ви. Как да го постигнете?

Ежедневното готвене, домашните любимци, влагата, цигареният дим… възможните причини едно жилище да мирише неприятно, са много. Но също толкова са и начините, чрез които да потопите дома си в приказно ухание. В следващите редове ви даваме няколко идеи:

1. Използвайте неутрализатори на миризми

Содата бикарбонат е в състояние да абсорбира голямо количество неприятни миризми. За целта вземете няколко купички и ги напълнете със смес от сода и малко лимонов сок. След това ги поставете в различни ъгли на жилището. 

Дървените въглища са друг ефикасен способ, чрез който да се спасите от неприятните миризми. Но имайте предвид, че ще трябва често да ги сменяте, за да „работят“. 

2. Вода с омекотител

Ако сте сред почитателите на пърженото, но желаете да се наслаждавате на вкусните си ястия, без това да е придружено от оставаща неприятна миризма, решението е просто. Смесете вода и малко омекотител в тенджера и я затоплете на котлона. Домът ви скоро ще мирише само на любимия ви омекотител. 

3. Вода и ябълков оцет

Този метод е предназначен основно за борба с миризмата на цигари и на готвено. Смесете равни части вода и ябълков оцет. После добавете листа от някое ароматно цвете или кори от цитрусови плодове.  

4. Етерични масла

Един от най-ефикасните методи за ароматизиране на дома е с етерични масла. Напълнете пръскалка за цветя с вода, добавете 15 капки от любимото си етерично масло – от лавандула, лимон, портокал или друго, и разбъркайте добре. След това напръскайте всяко кътче от дома си. 

5. Топла вода с лимон

Чудесна идея е да замените почистващите препарати – вредни за здравето и с краткотраен ефект, със смес от природата. Почистете целия си дом с разтвор от топла вода и лимонов сок. По този начин ще се потопите изцяло в лимоновата свежест. 

6. Саксийни цветя

Гардениите, здравецът и орхидеите са прекрасни натурални ароматизатори. Но в случай че не ви се занимава с отглеждането на саксийни цветя, добър вариант е и букет от жасмин в красива ваза.

7. Сутрешно проветряване 

Проветряването е едно от най-важните неща, за да се предпазите от лошите аромати. 10 минути сутрин са напълно достатъчни, за да ви спасят от тях. А за да е още по-ефективно, разтворете повечето си прозорци и врати и предизвикайте течение. 

8. И още аромати от природата

Ванилия. В малка купичка поставете памук, напоен с есенция от ванилия. А за да задържите ефекта за по-дълго, добавяйте по още няколко капки от есенцията на всеки 6 часа.

Бор. Сложете на котлона тенджера с вода, три борови клонки, два лаврови листа и едно индийско орехче. За по-дълготраен ефект - варете сместа на слаб огън.

Портокал. Разрежете един портокал по средата и отстранете плода от кората. Напълнете всяка от двете половинки кора с едра сол. След това ги поставете в чинийка и ги оставете да попиват лошите миризми, докато изпълват дома ви с аромат на портокал. 

Розмарин. Сварете тенджера с вода, листа от розмарин и кори от лимон, като ги оставите да врят поне час. След това добавете и ванилова есенция. Оставете сместа да изстине, а междувременно се насладете на вълшебния аромат. Ефектът й ще трае около два часа.

Сухи цветя. Нарежете на малки парчета листа от роза, евкалипт, мащерка, салвия, лаврови листа… Разбъркайте ги добре и ги сложете да се изсушат. Когато ароматът им започне да намалява, ги напръскайте с няколко капки алкохол.