Интериорни съвети при работа от вкъщи
03.01.2020 г.

Интериорни съвети при работа от вкъщи

Все повече хора избират да са независими и да работят от дома си - било то като копирайтъри, графични дизайнери, IT специалисти или друго. Това невинаги е толкова лесно, тъй като често е доста разсейващо да работиш на място предназначено за дом. В следващите редове ви представяме най-добрите решения как да създадете добра работна среда поне в един кът от своето жилище.

Дом или офис?

Обособете своето работно пространство в дома си и го третирайте като офис, в който „влизате“ всяка сутрин. В противен случай мястото ви за работа ще бъде затрупано с пречки - храна, дрехи и играчки, ако имате малки деца. За тази цел изберете възможно най-отдалечения кът в къщата и го превърнете в свой офис. Пространството не бива да бъде нито твърде тясно, нито твърде широко, да е с достатъчно естествена свелина, за да се работи с лекота. Не е препоръчително да работите в хола или трапезарията – там е пълно с неща, които ви разсейват. Нека обособеният ви офис е само това – място за работа и евентуално посрещане на клиенти. Ако позволявате на личния и професионалния живот да се смесват в дома ви, хаосът ще възтържествува. 

Как да го декорирам? 

Начинът, по който подредите и декорирате домашния си офис, е от изключително значение за продуктивността и концентрацията ви. Тук изцяло важи изразът „по-малкото е повече” – не бива да бъде прекалено натруфено или шарено, а с бледи цветове и подредени рафтове. Добре е да разполагате с ергономични мебели, които са предназначени за прекарване на дълги часове. Върху работния си плот поставяйте само вещи, които са пряко свързани с деловите ви задължения. За да разведрите обстановката, бихте могли да вплетете и някое саксийно цвете в интериора. 

Пестете енергия

Работата от вкъщи може значително да увеличи разхода на електроенергия. За да предотвратите високите сметки, не държите климатика или радиатора си включен на максимални градуси. Препоръчителната температура за работно пространство е 20ºC, като поддържането на по-високи градуси увеличава разноските с от 5 до 10%.