Как да изберете най-подходящата елха за своя дом?
16.12.2019 г.

Как да изберете най-подходящата елха за своя дом?

Легенди разказват, че Мартин Лутер, германски теолог живял през 16-и век, е човек, който създава първата елха. Той се разхождал една вечер в гората и забелязал, че звездите по небосвода проблясват между дърветата. Вдъхновен от тази гледка, Лутер отрязал една ела, прибрал я у дома и я украсил със свещи, за да пресъздаде ефекта на блестящите звезди. Така той сътворил първата елха в човешката история.

В наши дни елхата е неделима част от Коледната декорация. Макар и от съображения за сигурност да сме заменили горящите свещи с по-безопасни лампички, зад гърба си имаме повече от 500 години опит в украсяването и подбирането на коледни елхи, от който можем да се учим.

Истинска или изкуствена?

Това е първият въпрос, на който трябва да си отговорите, преди да започнете с коледната украсата. Популярното мнение, че изкуствените дръвчета са по-щадящи към околната среда, напоследък започва да се разколебава. По последни данни едно двуметрово изкуствено дърво оставя до десет пъти повече негативен отпечатък върху природата, отколкото истинското, в зависимост от това как ще бъде изхвърлено след празниците. Простите сметки показват, че трябва да използвате изкуственото си дръвче поне десет години, за да може то да бъде природосъобразно. Освен това нищо не напомня на Коледа така, както ароматът на живи елхови клонки, обливащ ви щом влезете в стаята. 

От друга страна, аргумент в полза на изкуствените елхи са малките иглички от истинското дърво, на които се убождаме и разнасяме из къщата, а и алергиите, които понякога се развиват в резултат на влагата в клонките и стъблото на елхата. 

Коледно дръвче в саксия

Друга алтернатива са коледните дръвчета в саксия. Ако решите да инвестирате в такова, ще се подсигурите за много Коледи напред. Но и тук има уловка – елхата ви може да достигне до 4-5 м височина, което да затрудни украсяването и съхранението й. 

Как да подберем правилното дръвче и кога?

Купуването на истинско коледното дръвче е емблематичен момент, отбелязващ началото на празниците. Препоръчително е да изберете своето още в края на ноември, тъй като всички елхи се секат по едно и също време – по-добре вие да се грижите за дръвчето до празника, отколкото продавачите. 

Уверете се, че взимате подходящия размер елха, съобразена с пространството в дома ви. Не забравяйте, че кръстачката, на която ще поставите елхата, ще заеме около 20 см от дължината й. 

Когато подберете видимо прилична елха, най-добре е да прокарате пръсти по игличките, за да се уверите, че няма да изпаднат моментално, след което да я потупате леко в пода като втори тест. Не купувайте ела с бледи и увиснали иглички, тя вече си отива.

Какво да правим с дръвчето след празниците?

По традиция елхата и всички останали коледни украси се прибират на дванадесетата нощ след Коледа – 6 януари, което в България съвпада с последните Коледни празници – Ивановден и Йордановден. Можете да изгорите дръвчето си, което съществено намалява екологичната му вреда, но в никакъв случай не го слагайте в камината. Друг вариант е да проверите дали във вашия град е определено специално място, където да оставите старата си елха, за да може общината да се погрижи за рециклирането й. В краен случай я нарежете на по-малки парчета и я изхвърлете в зеления кош за отпадъци.