25.01.2019 г.

6 съвета за реновиране на стари мебели

Макар и реставрирането на стари мебели да изисква немалко време, този процес би могъл да бъде по-лесен, отколкото си представяте. Следването на стриктен план и използването на правилни инструменти и продукти бързо ще ви отведе до удовлетворяващи резултати. За да улесним начинанието ви, изведохме основните неща, които да имате предвид, докато вдъхвате живот на старите си мебели.

1. Безопасността е преди всичко

Реставрирането на стари мебели изисква употребата на химикали и инструменти, които могат да бъдат опасни за вашето здраве, ако не вземете предпазни мерки. Най-важното е да използвате подходящи инструменти за извършваните от вас дейности. Никак не е препоръчително да махате винтове с нож вместо с отвертка например. Носете гумени ръкавици, дълги ръкави и очила, за да се предпазите от изгаряне с химикали. Работете в проветриво помещение, за да избегнете вдишване на вредни пари. Стриктно следвайте упътванията на опаковките на разредителите, боите и другите химикали, които използвате, за да се предпазите от натравяне или пожар. Имайте предвид и че по-старите бои може да съдържат олово. Ако смятате, че оригиналната боя на мебелите ви е на оловна основа, използвайте вентилатор, докато я отстранявате, или се обърнете към професионалист, който ще разполага с необходимите предпазни средства. 

2. Определете вида на старото покритие

Естествените покрития като шеллак, обикновен или самонапукващ се лак са трудни за различаване с просто око. Пригответе се да експериментирате. Можете да тествате повърхността, като нанесете денатуриран спирт на малка част от въпросната мебел. Ако спиртът премахне покритието, то това е шеллак. Ако за отстраняване на покритието ви е необходим разтворител, то си имате работа с обикновен лак. В случай че никой от двата продукта не ви свърши работа, това означава, че ще се борите със самонапукващ се лак.  Повечето други покрития като масло, восък или запълваща паста могат да се определят по липсата на блясък по повърхността. А боята и емайллакът са лесни за разпознаване. След като вече знаете с какво си имате работа, в магазина бързо ще ви насочат към подходящия за вас препарат за премахване. 

3. Дълбоко почистване

В някои случаи „реновирането“ на старите мебели е възможно дори само с едно старателно почистване. Методите, които ще ви споделим, са подходящи за дървени, ратанови и плетени повърхности. Като начало опитайте с почистващ препарат за дърво на маслена основа. С негова помощ ще се справите лесно със слоевете мръсотия и с натрупалия се восък. Ако силата на този препарат се окаже недостатъчна, за да възвърнете мебелите си към живот, преминете към разтвор от топла вода и течен препарат за пране или за съдове. Нанесете сместа с кърпа, като внимавате да не намокрите твърде много дървото. После изплакнете добре и подсушете с чиста мека кърпа, за да предпазите дървесината от увреждане. 

Ако нито един от тези методи не помогне, ще се наложи да опитате с почистващ разтворител за възстановяване на стари мебели. Това може да бъде минерален спирт, денатуриран спирт или терпентин. Ако е възможно, работете с тези вещества на открито или поне в добре проветриво помещение. За нанасяне на препарата използвайте груб парцал като стара хавлиена кърпа или конопен чувал. Много важно е да не оставяте веществото за дълго върху повърхността, затова трябва веднага да минавате и с друг чист парцал от същата материя. След като свършите с цялата мебел, почистете още веднъж - този път с обикновен препарат за дърво. 

4. Вакса

След като старателно сте почистили дървените си мебели, остава още една стъпка до съвършенството. Най-лесният начин това да се случи е да нанесете вакса за дърво. Първо, изчакайте дървесината да изсъхне добре (след описаното в предходната точка). След това с помощта на сух парцал нанесете обилно количество вакса. Тя ще накара мебелите ви мигновено да засияят. 

5. А старите шкафове?

Най-бързият начин да обновите старите кухненски шкафове, е като ги облепите със специално фолио за мебели. То се предлага в разнообразни цветове и шарки, така че бихте могли да го съчетаете лесно с интериора си. Новите дръжки на вратичките също биха спомогнали за подобряване на цялостния облик на мебелите. Ако положението е по-тежко и повърхностната намеса не дава нужните резултати, сменете вратичките и пантите им. Това ще ви излезе далеч по-евтино от изцяло нови шкафове, а би имало почти същия ефект. 

6. Претапициране

Дивани, фотьойли, столове – това са едни от най-употребяваните и бързо износващи се мебели в дома. Ако тапицерията на холната ви гарнитура се сваля, то я занесете на химическо чистене. В случай че не е твърде стара и захабена, професионалното изпиране лесно ще я върне към живота. Но ако е твърде износена, бихте могли да потърсите професионалист, който да я претапицира. Ако откриете умел шивач, бихте могли да му поръчате да ушие нови калъфи, а след това сами да ги сложите. Подберете си и качествен нов дунапрен, който да сложите под тапицерията на дивана и фотьойлите. А нови декоративни възглавници (или поне калъфи за тях) ще са чудесен завършек. Що се отнася до столовете, приложете описаното по-горе за обновяване на дървени мебели, а след това ги претапицирайте.