Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник
  • За професионална консултация
  • Обадете се
0889 70 70 70

6 причини да чистите и подреждате дома си

A A A

6 причини да чистите и подреждате дома си

В съзнанието на мнозина стои идеята, че чистенето и подреждането на дома са неизменна част от живота - почти колкото храненето. Тази нагласа може би се заражда заради непрестанното повтаряне на родителите към децата да си чистят стаята, а може и да е провокирана от обществения натиск. Но идеята за необходимостта от чистота и подредба невинаги е достатъчна, за да стимулира постоянно действие.

В следващите редове ви даваме 6 конкретни причини защо е важно да чистите и подреждате своето жилище. Възможно е те да ви повлияят повече от общоприетата идея за прекрасен дом.

1. Ще се чувствате по-спокойни

Безпорядъкът около вас бързо се пренася и в ума ви. Дори и да ви се струва, че сте свикнали с бъркотията в дома си, това не означава, че не ви се отразява негативно. Научно доказано е, че живеещите сред хаос и мръсотия имат по-високи нива на кортизол от тези с подредени домове. А това влияе и на стреса. Повече ред и чистота означават повече спокойствие.

2. Ще сте по-активни

Чистенето и подреждането ще ви осигурят необходимата дневна „доза“ движение. С тези дейности вероятно няма да изгорите същото количество калории като във фитнеса, но със сигурност ще е по-добре от това да лежите на дивана цял уикенд. Поддържането на дома в изрядна форма влияе позитивно и на вашето физическо състояние. 

3. Ще сте по-продуктивни

Случвало ли ви се е да се опитвате да се концентрирате върху задача, с която никак не ви се занимава, като междувременно обхождате с поглед заобикалящото ви пространство в търсене на нещо, с което да се разсеете? Хаосът води до протакане и отлагане на важните неща. От друга страна, подреденото пространство спомага за по-добра концентрация. 

4. Ще се храните по-здравословно

Забелязали ли сте, че когато сте под напрежение, се храните повече и с по-вредна храна? Това е естественият отговор на тялото ви към стресовите фактори, а както вече казахме по-горе – мръсотията и хаосът са точно такива. Чистенето не само намалява желанието да се храните с вредна храна, но и ви стимулира да правите по-здравословни избори за диетата си. Според изследване от 2013 г. хората, които работят в подредена среда, по-често избират ябълка пред шоколад спрямо служителите в разхвърляни офиси. 

5. Ще спите по-добре

Представете си, че си лягате, но не можете да заспите, защото умът ви се изпълва с безброй много мисли и безпокойства. Сред тях понякога е и фактът, че не сте измили чиниите, а сутринта няма да имате време, че не сте изпрали блузата, която ви се ще да облечете на следващия ден, и т.н. С колкото повече от домакинските си задължения сте приключили, толкова по-малко стресиращи мисли ще гонят съня ви. 

6. Ще се разболявате по-малко

Чистият дом гарантира по-малка възможност за развиването на бактерии и акарии. От друга страна, мръсотията и домашният прах бързо проникват в килима, чаршафите, тапицериите и причиняват алергии и астма. Ако желаете да поддържате здравето на себе си и своето семейство, редовното чистене е задължително. Имайте предвид и че просто минаването с прахосмукачка и забърсването на праха, не са достатъчни. Махнете ненужните предмети от повърхностите, тъй като затрудняват почистването и събират повече прах. Сменяйте чаршафите си редовно. Перете тапицерията и килимите си поне два пъти в годината. Грижете се за чистотата на всеки детайл. 

Здравейте,
Моята ИМОТЕКА ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моята ИМОТЕКА” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


На посочения email адрес ще получите линк и инструкции за смяна на паролата.