Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник
  • За професионална консултация
  • Обадете се
0889 70 70 70

6 съвета за ретуширане на стреса по време на ремонт

A A A

6 съвета за ретуширане на стреса по време на ремонт

Ремонтирането на дома често се оказва доста стресиращ процес, тъй като нарушава нормалното ежедневие на всички членове на семейството. Ако сте разполагали с две бани, е възможно да се наложи да използвате само едната. Или в по-лошия случай – дори да се къпете у съседите. Домашно приготвената храна също може да се окаже трудно постижима. А това са само малка част от евентуалните причинители на стрес. Но редуцирането на напрежението е напълно възможно. Предлагаме ви няколко съвета за целта:

1. Ясен бюджет

Един от най-типичните проблеми, свързани с ремонтирането на жилището, е уточняването на предвидения бюджет. Той се явява отправна точка за всички по-нататъшни дейности по ремонта. Ако го изясните в началото, ще си спестите множество дискусии и спорове в последствие. Помислете и дали разполагаемите пари ще са ви достатъчни, или ще се наложи да прибегнете до кредит. Със сигурност няма да ви е приятно да наблюдавате как банковата ви сметка се изпразва, затова направете стриктен план на разходите, като не допускате ненужни отклонения след това. По този начин ще спестите възможно най-много – и от нервите, и от парите си.

2. Подбирайте битките

Ако имате ясна идея за това как трябва да изглежда домът на мечтите ви, е лесно да се съсредоточите твърде много върху малките детайли. Може би няма да намерите точно търсения от вас нюанс за стените в кухнята, но едва ли леко отклонение от него ще повлияе критично на крайния резултат. Ако продължите търсенето, е възможно да удължите времето на ремонта многократно. А с него и своите пропилени нерви и почивни дни. Съветваме ви да си набележите две-три неща, за които да не допускате компромис, но за всичко останало да се стремите към гъвкавост и бързина. 

3. Нека не превзема живота ви

Когато ремонтът на дома отнема толкова много от времето и финансите ви, е нормално да мислите за него денонощно. Но това означава ли, че трябва да се лишите от моментите с приятелите и семейството си? 

Повечето хора работят по осем часа на ден, а след това им остава време за почивка. Мислете по същия начин и за ремонта. Направете график, който включва определени часове за „работа“ и други – за отмора. Не инвестирайте всеки свободен миг в реновирането на дома. Това е най-сигурният начин да ретуширате стреса от цялостния процес. 

Съветваме ви и да прекарвате моментите си за отмора извън жилището. Отидете да вечеряте в ресторант, останете да нощувате у приятели, разнообразете неделния следобед с излет в парка или планината. 

4. Използвайте отпуската си

Ако разполагате с останали дни от годишния си отпуск, сега е добър момент да се възползвате от тях. Със сигурност след тежките работни дни се нуждаете от отдих край морето или в планината, но това не е най-разумният вариант по време на ремонт. Използването само на часовете след работа и уикендите за цялостно реновиране на дома би могло да повиши в пъти нивата на стреса и умората ви. Далеч по-приятно и ползотворно би било да отделите няколко последователни почивни дни за целта. По този начин ще ви остава и достатъчно време за почивка – не на пажа, но все пак ще я има. 

5. Работете в екип

Нека бъдем реалисти, понякога е далеч по-лесно сами да си свършим работата, отколкото да разчитаме на чужда помощ. Но си представете колко изтощително ще е да се нагърбите с абсолютно целия ремонт на жилището? Същевременно, ако разпределите задачите между всички членове на семейството, а някои обявите за общи, това би помогнало за прекарването на повече време с любимите ви хора. Така не само ще изживеете забавни мигове, които ще помните задълго, но и ще се сближите още повече помежду си. Лекото забавяне на дейността и увеличаването на смеха, ще смекчат напрежението и ремонтът ще ви се стори далеч по-неусетен.

6. Не променяйте рутината си

Една от лошите страни на ремонта е нуждата да промените голяма част от своите навици. Може би ще трябва да се къпете у съседите, да нямате възможност да готвите вкъщи, да пиете кафето си с майстори, да се лишите от миговете уединение. Това вероятно ще ви причини дискомфорт и напрежение. Препоръчваме ви да се опитате да живеете по възможно най-сходен с обичайното начин по време на ремонта. Ако обикновено пиете кафето си сами на спокойствие, ставайте половин час преди да пристигнат майсторите, за да разполагате с това време за себе си. Ако сте свикнали да си лягате в преди полунощ, не променяйте този факт заради ремонтните дейности.  
 

Здравейте,
Моята ИМОТЕКА ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моята ИМОТЕКА” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


На посочения email адрес ще получите линк и инструкции за смяна на паролата.