Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник
  • За професионална консултация
  • Обадете се
0889 70 70 70

7 трика за справяне нежеланите шумове вкъщи

A A A

7 трика за справяне нежеланите шумове вкъщи

Апартаментите притежават редица предимства пред къщите, но имат и един неизбежен недостатък – шумът на съседите. Дори и да живеете заобиколени от прекрасни семейства, които не свирят на барабани, не играят на топка в хола и избягват купонджийските нощи през седмицата, това не гарантира спокойствието ви. Бебешки плач, кучешки лай, скандал между млади влюбени, баба със слухово апаратче, която увеличава телевизора докрай… възможните източници на твърде висок шум са много. В панелените блокове се чува дори алармата на съседа, който си е оставил телефона на пода, явяващ се за вас таван. Единственото спасение (различно от тапите за уши) е звукоизолацията. Но тъй като специалистите взимат скъпо, ви предлагаме няколко лесни и евтини варианта как да ограничите съседските звуци сами.  

1. Изолирайте входната врата

Ако чувате всеки разговор по етажите, докато се излежавате на дивана, то е вероятно да имате процепи около входната врата. Справите ли се с тях и бъбренето ще спре. Звукът се разпространява по въздуха и дори малките дупки го пропускат в апартамента ви. Ако има процеп между вратата и пода, сложете лайсна с гумено покритие. Освен от шума тя ще ви предпазва и от студ, прах и насекоми. 

2. Окачете завеси на вратата

Колкото и нетипично да звучи, добра идея е да окачите завеси на входната врата. Когато ги пуснете, те ще притъпяват шума от входа. Освен това биха могли да играят и ролята на оригинален акцент в интериора ви.

3. Изолирайте и останалите врати

Понякога неприятният шум идва не само от съседските жилища, но и от стаята на вашите деца например. Затова ви препоръчваме да изолирате и вътрешните си врати по подобие на външната. В този случай можете да ползвате и подръчни средства. Подпъхнете дунапрен или малко одеяло, можете дори да си ушиете специално приспособление за случая. 

4. Намалете отразения шум

Шумовете се отразяват от твърди повърхности като стените, пода и тавана и по този начин се увеличават. За да редуцирате отразения шум, покрийте голите повърхности с нещо меко, така че звуците от говор, лай, пускане на прахосмукачка да не се размножават. За целта можете да си послужите с килими, гумени пана, гоблени, маслени картини. 

5. Подложка за килим

Килимът изолира както топлината, така и шумовете. Но колкото и да е дебел той, не би могъл да притъпи силни викове от съседите под вас например. За това служат подложките за килими. Можете да ги намерите от различни материали и с разнообразни дебелини. Някои от тях са предназначени специално за предотвратяване хлъзгането на килима. Но те обикновено са по-тънки и няма да ви помогнат в борбата с шума. Най-добре обяснете в магазина за какво възнамерявате да ги използвате. Продават се специално предназначени подложки за звукоизолация. Те често са от гума или от полиуретанова пяна.

6. Стена върху стената

Поставете истинска бариера пред шума. Ако делите обща стена със съседите си, е почти като да са във вашия апартамент. Затова поставете още една преграда. За целта можете да си послужите с голяма секция или гардероб. Секцията най-добре напълнете с плътно подредени една до друга книги, защото хартията е добър звукоизолатор. 

7. Акустични панели

Акустичните панели са един от най-ефективните начини да се справите с нежелания шум сами. Лесни са за залепяне на стената, предлагат се в разнообразни цветове и с различни текстури, могат да се превърнат в чудесен декоративен елемент. Съществуват дори и  разновидности, които са предназначени за врати и прозорци.


 

Здравейте,
Моята ИМОТЕКА ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моята ИМОТЕКА” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


На посочения email адрес ще получите линк и инструкции за смяна на паролата.