ДА ОБЗАВЕДЕТЕ ЖИЛИЩЕТО СИ
06.08.2018 г.

5 начина да обзаведете жилището си икономично

Снабдете се с най-необходимото

Най-важното е да не се втурвате да пазарувате като луди. Изгответе си ясен план от какво наистина се нуждаете и какъв бюджет сте в състояние да отделите, за да го купите. Пресметнете с колко пари разполагате в момента и каква част от бъдещите ви доходи ще могат да отидат за мебели. Следващият ви списък трябва да е с най-необходимите интериорни елементи легло, матрак, завивки, възглавници, кърпи, маса, столове, кухненска печка, хладилник. Декорацията оставете за най-накрая.

В началото бихте могли да се лишите от холна гарнитура и телевизор например. Замислете се дали предпочитате да имате всичко веднага, но да не е перфектно, или да отложите някои неща и да ги подберете, когато можете да си позволите по-добро качество. Междувременно бихте могли да използвате подръчни материали като например ниска дървена стълба, останала от ремонтните дейности, вместо нощно шкафче.

Качествени, но евтини мебели

Макар и да звучи оксиморонно, мебели с добро качество, но на ниски цени има. Следете промоциите и разпродажбите в големите мебелни вериги. Това е най-сигурният начин да попаднете на изгодна оферта. Но няма как да сте сигурни, че скоро ще намалят именно това, от което се нуждаете в момента. Друг вариант са магазините за преоценени стоки. Аутлети има не само за дрехи, но и за мебели. Съществуват и фирми, които внасят интериорни артикули с дефекти от утвърдени чуждестранни производители и ги продават на привлекателни за нашия пазар цени. Не се притеснявайте за несъвършенствата, те често са почни незабележими.

Мебели втора ръка

Все по-модерно става да живеем екологично, а използването на стари мебели за новия дом е сред топ тенденциите. По този начин рециклирате, помагате за опазването на планетата, а и на банковата си сметка. Така лесно бихте могли да се включите и в друго актуално течение обзавеждането във винтидж стил. Мебели втора ръка бихте могли да закупите от множеството уеб сайтове с това предназначение. Друг вариант са Фейсбук групите, в които хората продават и/или търсят стара покъщнина.

Реставрация на мебели

Скоро влизали ли сте в мазето или тавана на баба и дядо? Вероятно там се крият немалко съкровища, които ви очакват, покрити с прах. Отличителна черта на много българи е нежеланието да изхвърлят. Затова и вече подменените стари мебели обикновено се пазят „на склад“. А това е добре дошло за вас. С малко въображение, лак, боя и приятелска ръка бихте могли да вдъхнете живот на захвърлените столове, маси, дивани.

Рециклиране

Ето, че дойде ред и на декорацията. Стъклени бутилки, консерви, найлонови торбички, картонени кутии – вместо да ги изхвърляте и да замърсявате планетата, бихте могли да ги превърнете в прекрасна и оригинална част от вашия интериор. В Интернет ще откриете много видеа с подробни инструкции и вдъхновяващи идеи.