6 неща, които да направите, преди да се нанесете в новия дом
31.08.2018 г.

6 неща, които да направите, преди да се нанесете в новия дом

Поздравления за закупения дом! Стресът вече е зад гърба ви и е време да се наслаждавате на живота на новия си адрес. Но за да не изникнат помрачаващи щастието ви проблеми, е добре да свършите още няколко неща. Нанасянето е трудоемко начинание. Но е и повод да се активизирате и да отметнете възможно най-много задачи. В бъдеще едва ли ще ви се занимава с течове и водопроводи например. Препоръчваме ви да обърнете внимание на всеки един от долуизброените „детайли“ сега, за да не се налага да търсите време в бъдеще, когато рутината вече ви е погълнала:

Сменете ключалките

Сигурността на семейството ви е най-важна, затова и се погрижете за нея навреме. Вероятно не желаете непознати да вървят по улиците с ключове от вашия дом. Смяната на ключалките е първото, което трябва да свършите, щом закупите нов имот. Щом ви се наложи да спите в него, ще осъзнаете колко по-неспокойни бихте били, ако бяхте отложили тази задача.

Подновете адреса си

Може би имате абонамент за вестник или списание? Или обичате да ви изпращат сметките на хартия? Уведомете за промяната на адреса си всички, от които получавате пратки в пощенската кутия. Обновете и документите си – лична карта, шофьорска книжка, дори карта за библиотеката. Не знаете в кой момент неактуалната информация би ви изиграла лоша шега.

Проверете за течове

Когато купувате нов дом, обикновено ви го представят като перфектен. Но и в най-прекрасното жилище биха могли да изникнат неочаквани проблеми. Затова е добре собственоръчно да се уверите, че имотът ви няма течове. Погледнете водомера и изчакайте два часа, през които не бива да пускате вода в жилището. Ако след това стойностите на водомера са като първоначалните, то всичко е наред. Ако ли не, означава, че имате теч. Дали ще поправите неизправността сега, или по-нататък във времето – зависи от вас. Но представете си колко по-сложно би било да търсите дупка сред рутинните си ангажименти в бъдеще. Сега сте отделили определен брой дни на преместването. Не позволявайте на умората или мързела да ви попречат да ги използвате пълноценно.

Сменете седалката на тоалетната чиния

Една проста подмяна на седалката на тоалетната чиния ще ви накара наистина да се почувствате вкъщи. А и така няма да се притеснявате какво ли се е случвало там, преди да се нанесете. Добър вариант са разкачащите се седалки, защото в бъдеще ще можете да ги сваляте и да ги почиствате от всички страни.

Проверете датчиците за дим и газ

Ако новото ви жилище разполага с детектори за дим и газ, то не разчитайте сляпо на тях. Най-добре проверете дали са в изправност. А ако имотът изобщо не разполага с такива, ви препоръчваме да поставите. Ще е добре никога да не потрябват, но при евентуален инцидент ще се радвате, че сте заделили време и финанси за тях.

Бушони и кранчета

Не чакайте да се изправите пред вече изникнал проблем, за да се запознаете с електрическото табло в сградата си, за да проверите кой бушон за какво отговаря, за да се уверите, че отникъде не изтича газ. Представете си някоя вечер бушонът за цялото осветление да падне и едва тогава, с фенерче с ръка, да се опитвате да разгадаете как да си върнете светлината.