живеете в малък дом
02.04.2019 г.

7 причини да сте щастливи, че живеете в малък дом

Интернет пространството е пълно със съвети как да подобрите малкия си дом, как да създадете илюзия, че разполагате с по-голяма квадратура. Но истината е, че дори този вид жилища разполагат с много позитивни страни, за които се замисляме твърде рядко. В следващите редове ви представяме 7 от тях:

Супер уютни

Твърде широките помещения обикновено излъчват усещане за студенина и отдалеченост. Колкото по-малко е жилището, толкова по-уютно би могло да е то. Колкото по-ограничена е квадратурата, толкова по-лесно ще подберете обзавеждането по най-правилния начин. Необходимо е само да разпръснете няколко свещи и декоративни възглавници, за да подчертаете уюта на малкия си дом.

По-лесни за подреждане

Колкото по-малко е пространството, толкова по-лесно е и да намирате необходимите ви вещи. Освен това ще сте ограничени откъм тяхното количество, така че няма да трупате излишни неща. А това улеснява и тяхното подреждане. 

По-евтино декориране

Ако жилището ви е голямо, биха ви били необходими много усилия, време и пари, за да му придадете усещане за топлота, комфорт и приветливост чрез обзавеждането. От друга страна, малките домове се нуждаят от по-малко мебели и декорация, а и както стана ясно по-горе, те по-начало са по-уютни. 

Антистресов минимализъм

Една от най-модерните вълни в интериорния дизайн е минимализмът. В наши дни все повече хора взимат за пример изчистения скандинавски стил, като така се опитват да живеят по-просто и с минимум стрес. А в малкия дом това е в пъти по-лесно за постигане. Освен това човек почти няма друг избор, ако живее в студио или гарсониера. 

По-лесни за чистене

Това е един от най-важните позитиви на малкия дом – чисти се бързо и лесно! Колкото по-голямо е едно жилище, толкова по-трудоемко е неговото почистване. Колкото повече е квадратурата, толкова повече ще е и площта за минаване с моп и прахосмукачка. 

Природосъобразни

Не е трудно да се досетите, че от размера на жилището зависят и сметките за парно и ток. А те могат да окажат сериозно негативно влияние не само на месечния ви бюджет, но и на природата. По-малък дом означава и по-малка вреда за планетата. 

По-лесни за персонализиране

Случвало ли ви се е да влезете в твърде обширно жилище, в което да се почувствате като в музей, а не като в дом? Това със сигурност не би могло да се свърже с уют или още по-малко с израз на нечия индивидуалност. Ако домът ви е малък, то няма да имате място за ненужни вехтории и неподхождащи на вашия вкус сувенири от приятели и роднини. Ограниченото пространство би могло да ви служи за перфектно извинение да го изпълвате само с вещи и мебели, които да разкриват истинските ви предпочитания, да отразяват вашата същност.