усещане за лукс в жилището
04.02.2019 г.

7 икономични идеи как да създадете усещане за лукс в жилището си

Повечето хора, които предприемат ремонт в дома си, обикновено обновяват кухнята и/или банята. Но когато желанието ви е не просто да поправяте, а да надграждате, да внесете нотка на лукс в жилището си, помещението, на което задължително трябва да обърнете внимание, е дневната. В нея посрещате гостите си, прекарвате вечери със семейството, почивате си през уикенда. Тя е най-представителното помещение за целия дом. 

Затова и ви предлагаме 7 икономични идеи как да създадете усещане за лукс в жилището си, като сме обърнали основно внимание именно на всекидневната.

Артистичен акцент

Недейте да разпръсквате безброй много малки декоративни елементи във всекидневната си. Един централен акцент ще изглежда далеч по-стилно. Перфектна идея е да окачите голяма картина над дивана например. Но не я търсете из галериите, а по-скоро в кварталните магазини за сувенири. Ако откриете рамка, която ви допада, но не харесвате съдържанието й, не се притеснявайте. Купете я и заменете картината с разпечатани от вас черно-бели снимки. Ефектът ще е страхотен, а крайната цена – далеч по-ниска от очакваното.

Простота

Малкото качествени вещи винаги са по-добра алтернатива от многото вехтории. А и колкото повече декорации и мебели се опитвате да комбинирате в едно помещение, толкова се увеличава и рискът вместо с лукс да се обградите с кич. Ако рафтовете ви са изпълнени със сувенири със сантиментална стойност за вас, вземете няколко красиви кутии и ги приберете в тях. По този начин ще можете да ги скриете дори под леглото, а когато ви се прииска да се потопите в блажени спомени, от тях ще ви дели само един похлупак. 

Голям килим

Големият килим създава усещане за простор в помещението, а това автоматично се асоциира с лукс. По-добре би било да се спрете на голям и по-евтин килим, отколкото на малък и скъп. В първия случай въздействието е гарантирано по-силно. 

Завеси до пода

Никога не закачайте на прозорците си твърде къси завеси. Задължително изискване за един луксозен дом е пердетата да стигат до пода. За целта недейте да ги купувате от някой евтин магазин, без дори да сте ги премерили. Чудесен и икономичен вариант е да се снабдите с достатъчно дълги парчета плат от специализиран за това магазин, като после ги дадете на шивач, за да ги пригоди за прозорците ви. 

Слоеве светлина

С колкото повече източници на светлина разполагате, толкова повече се засилва и усещането за дълбочина. Но да изпразните портфейла си за скъпи лампиони, не е единственият начин да постигнете този ефект. Добра идея е да потърсите старинни настолни лампи и свещници в мазето на баба. Не подминавайте и стенните свещници, защото те ще създадат оригинално внушение на цялостния интериор. С помощта на допълнителните осветителни тела ще си осигурите възможност и за по-приглушена светлина, което със сигурност ще спомогне за луксозното излъчване на помещението. 

Декоративни възглавници и дамаска

Декоративните възглавници са едно от най-лесните решения за промяна на интериора. Калъфките им са лесни за смяна, а ефектът е мигновен. Затова и инвестирайте в по-скъпа дамаска както за тях, така и за цялата холна гарнитура например. Ако желаете нотка на лукс в спалнята си, подберете красиво шалте за леглото. В съчетание с подходящи декоративни възглавници то лесно ще се превърне в акцент в помещението. Колкото по-скъпа и мека е материята, толкова по-комфортно, а и луксозно ще се чувствате, щом седнете в хола или се излегнете в спалнята си.

„Замаскирайте“ телевизора

Нищо не „убива“ усещането за лукс в помещението, колкото поставения на централна позиция телевизор. Ако стилни плъзгащи се огледала, които да го прикриват, не са според бюджета ви, то поне се опитайте да смекчите акцента върху екрана. За да се случи това, бихте могли да обградите телевизора с артистични предмети, които да отвличат вниманието от него. Съветваме ви и да го съчетаете така с останалите мебели, че да изглежда сякаш дори се слива с тях. Колкото е по-незабележим, толкова по-добре.