точния брокер при избора на апартамент под наем

Как да откриете точния брокер при избора на апартамент под наем?

Ако планирате да вземете имот под наем е от съществено значение да изберете подходящ брокер, който да ви напътства и помага в процеса на сключване на сделката. Научете как да откриете консултант, на когото да се доверите напълно, в следващите редове.

На какво да обърнем внимание при избор на брокер?

Срещнете се на живо

След като сте решили да се обърнете към агент на недвижими имоти, който да ви съдейства в избора на имот под наем, е от съществено значение да се срещнете с него лице в лице. Имайте предвид, че нищо не може замени живия контакт и личната комуникация. Важно е да сте наясно, че истинският професионалист сам би инициирал такава офлайн среща. Макар да изглежда като незначително обстоятелство, трябва да сте наясно, че с един телефонен разговор в никакъв случай не бихте могли да постигнете същата ефективност в залагането на критерии и откриването на изгодна и удовлетворяваща оферта. Това е от особено значение, тъй като преди да пристъпите към същинското търсене на имот, трябва да се уверите, че с вашия брокер говорите на един и същи език. Все пак преди да се доверите на неговите компетенциите и услуги, е важно да се доверите на самия него.

Откритият диалог ще ви помогне да си поставите по-конкретни цели и да разсеете съмненията и колебанията си. По този начин ще си гарантирате по-ясен път, по който да достигнете до тяхното реализиране. Добре подготвеният агент ще ви съдейства в определянето на условията, с които е важно да се съобразите, за да имате успех на пазара на имоти. В първия контакт с вашия консултант ще се наложи да изясните и много детайли относно спецификите на вашето търсене, както и да разкажете за личните ви предпочитания и потребности. Именно поради това е от съществено значение да се придържате към идеята за провеждането на лична среща. Имайте предвид, че колкото по-подробен е разговорът ви и колкото по-взискателен е брокерът към вас като клиент, толкова по-голяма е вероятността да откриете бързо и безпрепятствено точната за вас оферта.

Проучете имиджа на агенцията 

Важна стъпка в избора на агенция е да си направите предварително проучване. Ценен съвет, който е добре да вземете предвид е да се доверите на вече наложила се агенция с обширно портфолио, която се ползва с добро име в професионалните среди. С повече интерес и една бърза справка може лесно да откриете от колко време компанията оперира на пазара на имоти и какъв е принципът ѝ на работа. Дългогодишният опит свидетелства за солидни професионални компетенции и експертни наблюдения върху тенденциите и спецификите в сферата. От друга страна, методът на работа ще ви даде реална представа какво може да очаквате от позицията си на клиент. Имотека е първата агенция в сферата на недвижимите имоти, която въвежда изкуствения интелект в работния процес, с което ще си гарантирате по-персонализирана услуга.

Друга основна характеристика в избора на агенция е дали тя е строго сегментирана в предлагането на определен тип имоти, или  разполага с широк набор от предложения, между които свободно да избирате. Също така бихте могли да проучите дали агенцията разполага със сертификати и/или награди, които да послужат като свидетелство за качеството на услугите, които предлага.

Не подценявайте броя на офисите и градовете, в които услугите на компанията са достъпни. Въз основа на това ще може да прецените дали става въпрос за успешна и наложила се агенция с развита дейност и утвърдено реноме, или по-скоро за малък и непознат играч. Ако търсите имот под наем във Варна, Пловдив или София и се нуждаете от професионални насоки, не се колебайте да се обърнете към нас. Брокерите на Имотека с готовност ще ви съдействат да открият най-добрата оферта за вас.

Доверете се на интуицията си

Макар да няма нищо общо с рационалните фактори, този съвет е от ключово значение. В някои случаи колкото и подробни планове да съставяте и независимо от старанието да предприемате логични и информирани избори, личното ви усещане остава водещо. Не забравяйте, че все пак ще прекарвате сериозна част от времето си именно в тази обстановка, поради което е повече от наложително да се чувствате комфортно, уютно и спокойно. Да може да свободно да назовете апартамента, в който живеете – вкъщи.  Ако усещате жилището сякаш е ваше, виждате неговия потенциал, а разговорът с хазяите ви оставя с приятно усещане, то сте открили точното за вас място. Мисленото подреждане на мебели и вълнението от евентуалното скорошно нанасяне са от онези признаци, които служат като зелена светлина, че сте на път да вземете правилното решение. Не се колебайте да се вслушате в тези сигнали.

Потърсете препоръки от познати и приятели

Особено важно е да си дадете необходимото време, за да се сдобиете с препоръки, които да ви послужат като отправна точка. Попитайте познати и приятели, които скоро са минали по вашия път и пазят все още преки впечатления и контакти на агенцията, с която са работили. Проучете и разгледайте отзиви в интернет, за да придобиете реални представа за общата оценка на потребителите. Имайте предвид, че обратната връзка от тяхна страна е един от най-точните показатели, с помощта на които да направите най-правилния избор. Все пак не забравяйте да отчетете и субективния фактор на личното мнение, който неминуемо присъства във всяка оценка. Именно поради това е добре да съберете информация от възможно повече източници. Едва ли бихте срещнали съществено затруднение в това начинание, тъй като хората обичат да споделят опита си, без значение дали е горчив или благоприятен.

Проучете опита на брокера

Един от водещите фактори за успешното сключване на сделка са професионалните качества на брокерите. Точно поради това е добре да се позаинтересувате какви са неговите познания в сферата. Качествата и уменията на вашия консултант могат се откроят дори в обикновен разговор с вас. Има ли готовност да ви посъветва? Може ли да ви отправи препоръка и да отговори на въпросите ви? Успява ли да ви предупреди за потенциалните рискове, за които е добре да внимавате при сключване на споразумение? Вземете предвид тези показатели, но все пак не бъдете твърде критични и не прибързвайте в заключенията си – човек невинаги е подготвен да отговори на всички въпроси.

Комуникация с клиенти

Добрите комуникативни умения са съществено важни, за да се почувствате предразположени и да се доверите безрезервно на вашия брокер. Лекотата в общуването е особено важно що се отнася до осъществяването на връзка с потенциалните наемодатели и организирането на огледи. Професионалистите в областта на недвижимите имоти е необходимо да бъдат не само общителни и открити, но и да влизат в ролята на търпеливи слушатели. Те трябва да умеят да задават правилните въпроси, за да се убедят, че са ви разбрали напълно. Ако в своя посредник виждате не само консултант, но и застъпник, борещ се за вашите интереси, то може да сте спокойни, че сте открили истински професионалист.

Свободни апартаменти под наем в техния списък с контакти

Много хора, търсещи имот под наем, са на мнение, че намирането на подходящ апартамент без посредничеството на агенция не е толкова трудна за осъществяване задача. Изправени пред перспективата да търсят сами, те се обръщат към безбройните сайтове за безплатни обяви, изобилстващи от оферти, които обаче в много малко случаи са съобразени със зададените от наемателите критерии. Друг утежняващ фактор е, че много често имотите не отговорят реално на описаните в обявата условия. В резултат на което търсещите имот под наем печелят разочарования и губят ценно време. Имайте предвид, че повечето жилища, предлагащи добри условия, се отдават чрез брокери. Обикновено собствениците са наясно с предимствата на сътрудничеството с консултанти и предпочитат да заплатят комисионна, но да си гарантират само истински заинтересовани клиенти. Освен това в много случаи брокерите разполагат със списък от контакти на хора, отдаващи имоти под наем, които все още не са обявени в интернет пространството. Поради това, ако разчитате на услугите на брокер на недвижими имоти, ще си осигурите сериозно предимство пред останалите наематели. А в допълнение към това, ще откриете повече предложения и възможности, между които да избирате.