Как да преобразим старите мебели в дома с помощта на декупаж
30.08.2016 г.

Как да преобразим старите мебели в дома с помощта на декупаж

Всички имаме в домовете си стари мебели и кухненски уреди, които въпреки възрастта и вида си изпълняват своето предназначение, или просто са скъпи на сърцето ни и не желаем да изхвърлим. Освен това е факт, че старите мебели са далеч по-качествени от произвежданите днес, но въпреки това и те рано, или късно, губят от красотата на своя външен вид-захабяват се.
Днес ще ви дадем няколко идеи как да върнем живота на мебелите, чрез техниката декупаж. От френски „декупаж“ означава “изрязвам“ или изготвяне на колаж или хартиена апликация. Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал, предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан, който се залепя или се прикрепя върху дадената повърхност за декориране -дърво, метал, плат.

В зависимост от повърхността, коя ще декорираме, ще ни бъдат нужни едра и дребна шкурка, ако ще правим декупаж върху дървен материал, акрилни бои, лак, лепило, също съобразено с повърхността за обработка, гъба или мека четка, с която да нанасяме лепилото. И разбира се, най-важната част от декупажа е изборът на апликации, с които ще създадем новия имидж на мебелите.

 

Ако старата мебел е лакирана, с помощта на шкурките отстранете стария лак, като започнете с едрата и полирате с дребната шкурка. След това с помощта на меката четчица или гъбата, нанесете тънък слой лепило. Тук е моментът да поставите избраните от вас декорации, които предварително сте изрязали. След като ги подредите по избрания от вас начин, използвайте отново меката четка или гъба, за да нанесете още един тънък слой лепило, върху декорацията. Трябва да бъдете търпеливи и да оставите декупажът да изсъхне напълно, а след това нанесете един слой лак, след като и той изсъхне, нанесете още един.
Радвайте се на добре свършената работа и красиво изглеждащите мебели! В техниката за декупаж няма много стъпки, които да следвате стриктно, важно е да използвате въображението си, а творческата работа, когато се прави с ентусиазъм и желание, ще завърши с прекрасно изглеждащи и освежени мебели!