19.07.2016 г.

Какво предпочитаме - щори или пердета?

Случва ли ви се често да искате да промените нещо в дома си, но да не ви се правят ремонти? С помощта на подходящият интериорен текстил домът може да се промени като с вълшебна пръчица, да стане по-уютен и приветлив, или ако предпочитате- потаен и прикрит. Тук на помощ идват пердетата и щорите. Ние ще ви дадем няколко отправни точки, които да следвате при избор на пердета или щори, за да ви улесним.
Както пердетата, така и щорите имат своите предимства и недостатъци.

Пердетата придават усещане за уют, топлина и аристократизъм. Голямото разнообразие от материи като памук, лен, полиестер, вискоза, тафта, сатен, вълна, позволяват да развихрите въображението и да съчетаете различна плътност и материи.


Но, от друга страна, пердетата бързо се зацапват- слънчевата светлина и прахът са пагубни за много тъкани. Тъмните пердета пък, абсорбирайки слънчевата светлина,  много бързо губят цветовете си.
Щорите са особено популярни за така наречените „съвременни домове”, с по-изискан и минималистичен стил. Той се характеризира с изчистени линии, малко мебели и избор на един цвят в няколко нюанса.

Изборът при щорите е наистина голям- вертикални, хоризонтални, плисирани, римски, във всевъзможни цветови комбинации. Водещо при избор на щори трябва да е интериорният дизайн на вашия дом- форми, височини на помещенията, проникващата светлина. В момента римските щори са много актуални, защото са направени от специални материи с втъкани алуминиеви тежести и фабрични улеи, които гарантират плътно прилепване. Недостатъците при щорите също са свързани с почистването. Те събират доста прах, защото са трудни за сваляне и почистване.
Някои хора обичат да комбинират и двата варианта. Разбира се, това зависи от вашия личен стил и предпочитания.