Компромисите, които да не правите при купуване на жилище!
21.10.2016 г.

Компромисите, които да не правите при купуване на жилище!

Днес ще ви дадем няколко съвета за компромиси, които никога не трябва да правите, когато си купувате нов дом.

Всичко започва с обективната преценка, която да си изградите, когато тръгнете на огледи.  
Направете списък с важните за вас характеристики на имота. Локацията е от съществена важност - има ли лесен достъп до градски транспорт, близо ли е до работното ви място, има ли близки магазини, медицинкси центрове, детски заведения и т.н. Но тук може да бъде направен компромис, ако местоработата ви е близо до това жилище, градският транспорт не е от такова значение. Близостта на магазините е относително понятие и е различно за всички. Ако нямате деца или не планирате в близко бъдеще да имате, градините и училищата също са точка от списъка, с която можете да направите компромиси.
 
Първоначалното вълненение лесно ще бъде „попарено“, когато се сблъскате с първите компромиси, които трябва да направите... или да не направите.
При закупуването на първи имот, често се правят компромиси с по-шумна локация. Помислете добре, преди да правите компромис с това. Ако искате спокоен сън, уединение и пълноценна почивка в дома си, не избирайте жилище в шумен район.
Не правете компромиси и  с типа на строителството, ако разполагате с повече пари, но искате да направите компромс, за да ги спестите за обновяване на жилището, не го правете. Тухленото строителство е предпочитано неслучайно. То има редица предимства като висококачествени материали, по-добра енергийна ефективност, което ви гарантира по-топло жилище и по-ниски сметки за отопление.
Ако при оглед на жилище видите, че се правят ремонтни дейности в общите части (а видът на тези части не е особено приятен), или  съседите ви ремонират старателно, по-добре се замислете дали бихте направили компромис. Никой няма да е наясно как тези ремонти биха се отразили на новия ви дом, докато не се настаните. Освен това неугледните общи части сигнализират, че може би не са поддържани, което допълнително ще ви създаде дискомфорт.
Наитина важно е да проверите за нивото на престъпността в  района. Нали не искате да спите с включени лампи?