Кога е най-подходящият момент за инвестиция в имот?
28.08.2018 г.

Кога е най-подходящият момент за инвестиция в имот?

Благодарение на икономическия подем в страната и повишаващите се доходи все повече хора търсят възможности за инвестиция в имоти. При настоящите нива на лихвите по депозитите покупката на жилище се приема като сигурна алтернатива с по-голяма доходност. Възвръщаемостта в големите градове достига 5% при лихвени нива на депозитите доста под 1%. Данните на Имотека от началото на годината показват, че между 15-20% от покупките на жилища в София са с цел инвестиция.
Осезаемо навлизане на платформите за краткосрочно отдаване се наблюдава през последните 2 години заради по-сериозното присъствие на нискотарифните авиокомпании у нас. Увеличаващият се туристически поток неминуемо разшири възможностите на пазара за по-висока възвръщаемост на инвестицията в имот. Интересът на туристите, а оттам и на клиентите, планиращи подобна покупка се ограничава до централните райони на столицата - около бул. „Витоша“, НДК, Петте кьошета, площад „Света Неделя“, бул. „княз Александър Дондуков“. В останалите квартали подобно отдаване не би било успешно. Поради тази причина над 60% от закупените имоти за отдаване под наем в Центъра се реализират краткосрочно.
Въпреки по-високата доходност не са единици случаите, в които наемодателите се отказват от използването на онлайн платформи и се преориентират към дългосрочното отдаване. Основни причини за това са бързата амортизация на имота, разходите по поддръжка и почистване, както и липсата на свободно време за организацията на процеса.
Купувачите, които предпочитат дългосрочното отдаване, се съобразяват с локацията, перспективата на квартала и бюджетите си. Манастирски ливади предлага добри възможности за инвестиция в имоти заради големия избор от новопостроени жилища на достъпни цени. Имотека работи успешно по няколко проекта в квартала - Green Residence, Eлизиум, както и най-новия – MONA, който е в начален етап на строителство. В Green Residence и Елизиум вече част от апартаментите успешно се отдават под наем.