перфектна гостна стая
25.03.2019 г.

4 съвета за перфектна гостна стая

Детето ви се изнася и ви оставя неизползвана стая или просто разполагате с повече пространство в дома си? Чудесна идея е да оползотворите свободното си помещение, като го превърнете в приветливо място, на което гостите ви да преспиват. Най-важното правило при обзавеждането му е да го направите така, че самите вие да се чувствате добре. А ето и още няколко съвета:

Силата на цветовете

Всеки цвят носи различно значение, енергия, влияе по свой собствен начин на сетивата. За спалнята най-подходящи са зеленото, синьото, бежовото – успокояващи и спомагащи за по-пълноценна почивка цветове. Но тъй като не обзавеждате стая за себе си, нито за друг конкретен човек, най-добрият вариант е да се спрете на неутралното. Използвайте бледи и ненатрапчиви нюанси, за да сте сигурни, че всеки ваш гостенин ще се чувства еднакво комфортно в помещението. 

Топлина и уют

Осигурете уют на своите гости. На прозорците сложете плътни завеси, които няма да пропускат слънчевите лъчи в почивните утрини. Същевременно те трябва да са лесни за издърпване настрани, за да пропускат достатъчно дневна светлина в помещението, когато това е желано. Поставете полилей, който да осветява цялата стая, но също и нощни лампи с приглушено излъчване. Голяма роля за постигането на уютна атмосфера играе и топлината. До леглото сложете малко меко килимче, на което гостите ви да стъпват, щом станат сутрин. Осигурете им и достатъчно дебели и меки завивки. Подсигурете отоплението през студените сезони.

Закачалки и място в гардероба

Когато човек е на гости, предпочита уникалните преживявания пред злободневните задължения. Затова и време за гладене се намира рядко. Осигурете на гостите си достатъчно закачалки и място, на което да ги окачат, за да оставят дрехите си сами да се опънат. А за да се почувстват наистина като у дома, им предоставете гардероб и шкаф само за тях. Вероятно и тези във вашата спалня не ви стигат и изкушението да запълните шкафовете в гостната със свои вещи, е силно, но ако наистина държите на комфорта на приятелите и роднините си, не се поддавайте.

Детайлите

Ваза с цветя придава очарование на всяко едно помещение. На нощната масичка поставете кана с вода и чаши, за да не се налага на гостите ви да стават през нощта. Прибавете и някоя интересна книга, за да сте сигурни, че няма да скучаят, ако се събудят преди вас или имат затруднение със заспиването. Не забравяйте да оставите и чисти кърпи в стаята. Чудесен завършек са ароматизираните свещи или друг декоративен елемент, както и удобно място за сядане като пуф например.