4 неща, които да обмислите при реновирането на стара къща
24.04.2018 г.

4 неща, които да обмислите при реновирането на стара къща

На имотния пазар нерядко се срещат стари, позападнали къщи, но на изгодни цени. Ако скоро сте си закупили именно такава и ви предстои да я реновирате, то ние ви предлагаме 4 полезни съвета:

Положете основите

Преди да помислите за каквито и да е декоративни детайли, се заемете с тежката работа. Повикайте специалист, който да провери електрическите и водопроводните системи. Отстранете неизправностите, подменете остарелите тръби и щрангове, заемете се с покрива, сменете дограмите, ако това се налага. Едва тогава бихте могли спокойно да боядисвате, лепите плочки и тапети, да декорирате и да се забавлявате.

Копайте надълбоко

Всеки стар дом крие съкровища. Инспектирайте щателно килера, тавана, мазето, гаража... Проверете всеки шкаф и обмислете добре, преди да хвърляте, каквото и да е било. Бихте могли да спестите пари, като пребоядисате и/или претапицирате овехтелите мебели. Възможно е и да откриете антики, които да подхождат чудесно на бъдещия ви интериор или да ги продадете в някой антикварен магазин.

Превърнете дефекта в ефект

Старите къщи често имат дефекти, но в това е и техният чар. Малките пукнатини по тавана, печката на дърва от едно време, избелелите тапети - всичко това би могло да отключи вашата креативност. Поставете окачен таван с оригинално осветление, боядисайте печката и я пуснете в употреба още идната зима, изрисувайте стените или помолете някой талантлив приятел – все неща, за които, може би, не бихте се и замислили, ако не ви се налагаше. А резултатът вероятно ще е страхотен.

Декорирайте с „нови“ стари неща

С инвестирането в подобен имот вие инвестирате и в историята му. Ако запазите част от мебелите и „съкровищата“, които откриете в къщата, най-добре би било да съвместите с тях и всичко останало, което ще внесете в интериора. Купете си ретро полилеи и/или лампиони, закачете някоя картина в рамка в потъмнен златист или сребрист цвят, съвместете отминалата епоха с настоящата, за да превърнете къщата си в оригинален шедьовър.