22.08.2016 г.

Слънчевите колектори - чудесни за намаляване на разходите

Слънцето е най-големият и напълно възобновяем източник за производство на електроенергия на Земята  и неговата радиация може да има много приложения в домакинството.
Едно от тях е използването на слънцето за получаване на гореща вода, което значително намалява разходите за ток или газ. Това е възможно благодарение използването на слънчеви колектори, които представляват технология за прихващане на слънчевата енергия, превръщането и в топлинна енергия и затоплянето на водата. Технологиите за затопляне на вода от слънцето имат висока ефективност в сравнение с други слънчеви технологии. Слънчевите колектори като заместители на класическия електрически нагревател, спестяват до 70% от разходите за битова гореща вода.
На пазара вече се появиха и такива, които са от типа „направи си сам”. Тъй като голяма част от семействата в България живеят в блокове или кооперации, компании са разработили  слънчеви панели, които могат да се инсталират на терасата. Единственото, което е нужно са 4 основни компоненти - слънчев колектор, бойлер, тръбен път и разширителен съд.