Тайните и задълженията на добрия брокер на недвижими имоти
15.10.2020 г.

Тайните и задълженията на добрия брокер на недвижими имоти

Да си добър в своята работа не винаги е резултат от опит или образование. Много често за много професии ключът се крие в съчетанието между определени лични качества, добър ментор и подходяща среда. Да, не подценяваме късмета, който е задължителен елемент, но както казват великите мислители - късметът идва при подготвените. 

Няма най-добър брокер за всеки клиент. Консултантът по недвижими имоти е консултант, доверен съветник, приятел, човек, който разбира изискванията и очакванията на клиента - т.е. разчита ги правилно и намира начин да отговори на тях. Брокерите са толкова различни, колкото и профила на клиентите. И ситуацията, в която двете страни се разпознават, е най-често тази, която прави успеха. 

За да разкрием тайните на добрия брокер, следва да обърнем внимание на това какво е да си брокер на недвижими имоти въобще. Макар у нас да професията да няма сертифициране и официални стандарти на работа, от 1898 г. досега свободният пазар регулира отношенията и не е трудно да се опише длъжностната характеристика на брокера, особено, ако той работи в сериозна агенция. 

В какво се изразява работата и какви са професионалните задължения на брокера? Какви са необходимите минимални изисквания, за да стартира човек в бранша, както и какво прави професията толкова атрактивен избор за реализация сред хората в цял свят независимо от техния социален статус, тяхната възраст и образователна квалификация? 

В случай, че сте изправени пред дилема дали да смените изцяло професионалното си направление и да започнете работа в сферата, или просто имате повече свободно време и/или необходимост от допълнителен доход, продължете да четете:

Предимствата на професията на брокер на недвижими имоти

Професията позволява да съчетавате работа в офис среда с общуването с много и то различни хора. Професията не познава рутината на обикновената чиновническа работа или повтаряемостта на обичайните занимания за много други професионални позиции. Освен това няма специални изисквания за конкретно завършено образование или придобита квалификация, за да практикувате успешно. 

Затова въпросът: „Как се става брокер?“ е  лесен – трябва да имате желание, да се учите бързо, да инвестирате понякога от личното си време (много клиенти могат да се отзоват за оглед само в извънработно време), да си поставяте високи цели, в това число финансови и да ги следвате безотказно. Да не забравяме и друго - добрият брокер работи добре с колегите си. “Вълкът от Уолстрийт” е филм за финансови агенти, а не за брокери на недвижими имоти. Вторите обикновено са социални, кооперативни, знаят как да постигате консенсус, преговарят спокойно, не действат прибързано, но знаят кога да проявят категоричност, преговаряйки за своя клиент. Добрият брокер всъщност е като вълшебник - трябва да събере в разумен срок и на справедлива цена продавач, имот и купувач. И да направи успешна връзката между тях. 

Гъвкавост и динамична работа

Естеството на работа на брокера на недвижими имоти изисква качества като адаптивност и гъвкавост. Както казахме, обикновено огледите се осъществяват през почивните дни или след работно време. Бързото приспособяване в бранша е от значение, поради интензитета на брокерската професия. Ценно качество е готовността на брокера да препоръчва алтернативи решения на първоначалното предложение. Както и да го представи настойчиво, но без да се натрапва. Тази деликатност не трябва да се бърка с пасивност. Колкото по-разумно и добре обосновано се представят предложенията, толкова по-голям е шансът за успех.  

Доходи, зависещи от вашите възможности

Сред предимствата на професията е възможността да бъдеш проактивен. Вложените усилия реално отговарят на възнаграждението. Обикновено брокерите работят на процент от сключена сделка. В случаите, в които имат договорено с компанията твърдо възнаграждение, то задължително е съчетано с процент от комисиона по финализираната сделка. По този начин брокерът има възможност да следва своето лично темпо, възможности и представи за успех. Голямата и стабилна компания с опит, обаче създава редица възможности, в това число за здрава вътрешна конкуренция, което помага на новите участници на пазара. На опитните колеги в кантората не се гледа като на врагове, които на всяка цена ще вземат сделката за себе си, а на младите не се отнема възможността да се докажат. Защото в търговията с имоти всеки брокер има голямото богатство - сфера с приятели и познати, чиито имотни потребности е най-лесно да обслужи в началото на кариерата си. А ето това нещо, което колегите му не могат да му отнемат. 

Голям потенциал за развитие

Поради свободата, която брокерът има в изготвянето на целите и избора на клиенти, потенциалът за развитие на практика е абсолютно неограничен и зависи изцяло от собствените му сили. Колкото повече и по-големи са сделките, които сключва, толкова по-сериозно се отразяват на професионалното му реализация и финансовото му възнаграждение.Успешен може да бъде и брокер, разработил своя ниша - даден район, или ценова категория, ексклузивна работа по нов жилищен проект, обслужване на служителите на големи корпорации. 

Тайните на добрия агент на недвижими имоти

Какво е да си брокер на недвижими имоти се свежда по-скоро до лични качества и  придобиване опит, които брокерът постоянно разширява и надгражда.

Познава пазара и особеностите му добре

За да бъде един брокер успешен, преди всичко трябва да познава пазара и неговите особености. Да бъде компетентен относно цените на имотите, за да ориентира правилно клиентите си. Необходимо е да предвижда спадовете и пиковете на пазара. Основно негово задължение е да има и наблюдения върху реномето на кварталите и районите, в които предлага жилища. В началото на своята кариера брокерът би получавал тази информация от своите колеги от кантората, но с времето е редно да трупа собствена база данни. Предимство на съвременните технологии е и възможността с два клика на компютъра, системата на компанията да ти предостави сравнителен анализ, на база на който да проведеш разговора с клиента, за да определите заедно правилния подход в конкретния момент за конкретния клиент. 

Изслушва клиентите си

Така наречените меки умение като позитивно отношение, адекватно справяне с неочаквано възникнали проблеми и увереност са изключително важни за добрия брокер. Той умее да изслушва и разбира, да буди доверие и да изглежда надежден, за да може клиентът да открие в него съмишленик.

Комуникира добре и е страхотен медиатор

От основно значение е с каква лекота брокерът комуникира и предразполага хората, с които работи. Проявата на лично отношение и да показването на разбиране може до голяма степен да повлияе настроението и крайното решение на клиента. Дипломатичният подход и качества на медиатор също имат отношение за успешното сключване на сделка.

Работи с отдаденост и професионализъм

Ентусиазмът и отдадеността в работата, както и  професионализмът и вложеното старание са лесно забележими още при първата среща с клиенти. Поради това, ако сте решили да започнете работа като брокер на недвижими имоти, ви съветваме да се придържате към добрия тон, себеотдаването и вниманието към клиента. Тези, на пръв поглед, незначителни особености, могат до голяма степен да подпомогнат сключването на сделка.