Различните видове барплотове подходящи за вашата нова кухня
04.02.2020 г.

Различните видове барплотове подходящи за вашата нова кухня

Чували ли сте за островите в кухнята? Днес така наричаме модерната разновидност на кухненския барплот. Макар и името им да звучи твърде мечтателно, практическата полза от тях е безспорна. Те създават уют, осигуряват място за бърза закуска на крак, както и за събиране с приятели. Но изборът винаги е за предпочитане, така че ви представяме в подробности трите най-популярни варианта на кухненски барплот:

Кухненски остров

Кухненският остров е отделен от останалите мебели плот, който не се допира до нито една от стените. Под него обикновено има шкафове, но е възможно и пространството отдолу да бъде свободно. Най-обичайната позиция за острова е средата на кухненското пространство. Този вид плотове са високи, така че ще са ви необходими столове тип „щъркел“, ако желаете да го ползвате за място за хранене. В него също така бихте могли да вградите котлони, фурна, съдомиялна или мивка например. 

Полуостров

Полуостровът е подобен на острова. Разликата е, че в случая плотът опира една от стените на помещението. Това донякъде е ограничаващо, защото по този начин имате достъп до плота само от три страни. Тази вариация на кухненския плот е подходяща за тесни и малки пространства. Освен това е чудесен начин да придадете на L-образно помещение U-образна форма.

Закуска бар

Закуска барът може да бъде включен в структурата на островния блок или на полуострова. Той представлява допълнение към плота, което увеличава пространството за хранене и събиране със семейство и приятели. Това е добър вариант за малки кухни, където няма място за маса. 

А как да изберете размера?

Преди да инвестирате в кухненски плот, добре обмислете размера, който най-добре ще пасне на вашето пространство. Ако разполагате с всекидневна с кухненски бокс, малкият барплот би бил недостатъчен. Ще трябва да го комбинирате с маса и плот остров например. Замислете се и дали плотът няма да заеме твърде много пространство. И още:

  • -    Бихте ли искали мивката ви да бъде вградена в плота?
  • -    А котлонът?
  • -    Представяте си празен плот, който да ползвате за готвене и хранене?
  • -    Ще слагате ли столове около него?
  • -    Имате ли нужда от допълнително пространство за прибиране на кухненски сервизи и уреди?
  • -    Бар под каква форма ще пасне най-добре на квадратурата, с която разполагате?