Наръчник за един по-подреден дом
19.11.2019 г.

Наръчник за един по-подреден дом

Подреденият дом вдъхва спокойствие, уют и чувство за отпочиналост. Но в забързаното ни ежедневие поддържането на ред вкъщи се превръща във все по-трудно постижима цел. Предизвикателството става още по-непостижимо, ако имате и деца.
Японката Мари Кондо издава няколко книги, в които описва специален метод за почистване и подреждане, известен с името „Конмари“. Въз основа на нейните обяснения изведохме напълно достъпен и лесен наръчник за подреждане на дома.

Вдъхнете им нов живот или ги изхвърлете

Като вземем предвид широкоразпространения израз „по-малкото е повече“, най-напред, трябва да се отървете от ненужните предмети, които заливат рафтовете просто за декорация, а не с конкретна цел. Ако не можеш да го използваш – изхвърли го, обяснява Мари Кондо. Разбира се, бихте могли да намерите и по-практично предназначение на част от декоративните елементи в интериора ви. 

Възползвайте се от пространството

Възползвайте се оптимално от пространството. Не става въпрос за препълване на всяко кътче и шкафче, което би създало още по-голяма бъркотия, а за определяне на точно място за всяка вещ и подреждане по височина и големина в гардероби и шкафове. Друг метод е закупуването на мебели с двойна функция – например да служат както за складиране, така и за сядане.

Сортирайте по категория

Друг начин да поставите в ред дома си е по категории. Вместо да подреждате стая по стая, разделете „работата” по естество – рециклирайте хартията си, категоризирайте подправките в кухнята и т.н. Това е едно от правилата на Мари Кондо и работи безотказно.

Какво да правя с дрехите?

След като изхвърлите или дарите ненужните и износени дрехи, Мари Кондо препоръчва да сортирате останалата част от гардероба си по цвят и размер. В допълнение можете да разделите облеклата и по сезон.

Приберете след себе си

Често бъркотията вкъщи идва от това, че не сме подредили и почистили след себе си. Много по-лесно ще бъде вместо да трупате мръсните чинии в мивката, да ги подреждате в миялната или да ги миете на момента, вместо да оставяте брошурите от пощенската кутия навсякъде, да ги прибирате на едно конкретно място или веднага да ги изхвърляте. Така голяма част от безпорядъка ще изчезне.

Едноминутното правило

Помислете кои са всички малки задачи, които можете да свършите за минута или по-малко, и ги изпълнете на момента. Това освен за пестене на време, може да послужи и като игрови метод за помагачите вкъщи – децата ви.

Направете график

Определете си конкретни 30 минути от денонощието, които ежедневно ще посвещавате на реда вкъщи. Скоро това ще се превърне във ваш рефлекс и ще забравите за безпорядъка.