03.05.2018 г.

4 съвета за екологичен дом

В последно време темата за опазването на околната среда, за по-екологичния начин на живот става все по-важна и често обсъждана. А акцентът нерядко попада върху домовете на всички нас. В следващите редове ви даваме 4 съвета как да превърнете апартамента или къщата си в едно по-екологично място за живеене. Ако ги последвате, ще помогнете не само за опазването на планетата Земя, но и на семейния си бюджет.

Произведете си ел. енергия

Нека започнем от най-екологичния и икономичен съвет – генерирането на собствено електричество. Най-лесният начин да го постигнете е чрез соларни панели, които да поставите на покрива или на терасата си. Ако ви спира притеснението, че през облачните и студени сезони, ще са ви безполезни, то помислете отново. Ултравиолетовата светлина е невидима за човешкото око, но огрява Земята по цял ден – дори при неблагоприятни климатични условия. Друг успокоителен факт е, че гаранцията на соларните панели обикновено е по около 25 години. Освен това рядко ще се налага да полагате някакви грижи за тях (като почистване например).

Спестете ел. енергия

Дори и да използвате възобновяеми източници на ел. енергия, това не означава, че е необходимо да я пилеете. Колкото повече пестите, толкова повече и ще имате. Започнете от най-важното – изолацията на дома. Поставете си такава на покрива и стените, сложете качествена дограма и двойни стъкла на прозорците. По този начин жилището ви ще е далеч по-топло през зимата, а през лятото ще е защитено от нетърпимите жеги. След това сменете обикновените ел. крушки с енергоспестяващи. Бихте могли да използвате бойлер, за да стопляте вода само когато ви е необходима. Също така не забравяйте да изключвате ел. уредите си, когато не ги ползвате. Макар и светещото диодче на телевизора да не се отразява отчетливо на бюджета ви, със спирането му ще помогнете на планетата.

Рециклирайте

С годините контейнерите и начините за рециклиране на отпадъци стават все по-многобройни. За жалост, нововъведенията в тази област пристигат в България с малко забавяне, но това не бива да ви отказва. Най-обикновени кофи за стъкло, пластмаса и метал има и по нашите улици, така че от вас зависи да изхвърляте разделно в тях. А ако живеете в къща, бихте могли да си купите кофа за органични отпадъци, която ги вкарва под земята, или друго иновативно приспособление за рециклиране.

Обзавеждайте екологично

Ако тепърва ще обзавеждате или преобзавеждате дома си, то този съвет е за вас. Най-добре да започнете още от боядисването. Използвайте бои, които не отделят токсични вещества – това ще е полезно и за здравето ви. Спрете се на дървен или ламиниран паркет, керамични плочки и други екологични материали. Същото се отнася и за мебелите. Бамбукът и коркът са перфектни варианти за ефектни и екологично издържани столове и маси. И не забравяйте, че малко по-скъпото днес ви се отплаща многократно в бъдеще, тъй като скоро няма да се налага да го заменяте.