19.02.2020 г.

5 съвета за обзавеждане на модерния дом

Обзавеждането на дома е нелека задача и възможните грешки са много. Част от тях са типични за голяма част от хората, затова и е лесно да ги изведем. А след като вече ги знаете, е по-вероятно да успеете да се спасите от тях. 

1. Мебели спрямо пространството

В никакъв случай не купувайте мебели импулсивно и преди да сте получили постоянен достъп до жилището. Най-напред измерете добре помещенията, свободните пространства и т.н. Няма нищо по-лошо от стая с твърде големи за нея мебели, което я прави да изглежда още по-малка и небалансирана. Но грешка е и да са твърде малки спрямо помещението. Да видите мебелите изложени в магазина, където ще са подредени в хармония с разполагаемото там пространство, никога не е същото, като да са във вашия дом. Затова и точните размери са изключително важни. Не се доверявайте на чистия усет и преценката на око. И още един важен фактор, който да имате предвид: премерете вратите си, за да сте сигурни, че мебелите ще могат да влязат през тях.

2. Количество мебели

Най-важни в интериорния дизайн са балансът и функционалността. Затова и е ключово да не прекалявате с мебелите. Подбирайте само тези, които са ви необходими, и не прекалявайте с непотребните аксесоари. Едно помещение с твърде много вещи изглежда по-малко, отколкото е в действителност. Освен това така става по-трудно за чистене и за придвижване в него. 

3. Осветление

Осветлението е от изключително значение за подредбата на дадено помещение. Мнозина прекарват години с една слаба крушка във всекидневната, като това пречи на ежедневието им, но не предприемат нищо, за да променят ситуацията. На първо време, се замислете дали до стаята достига достатъчно естествена светлина. Сложете тънки пердета под плътните, използвайте щори, които лесно се вдигат. След това добавете още осветителни тела. Не е нужно този процес да е свързан с разбиване на стене и прокарване на кабели. Подберете си красив лампион за къта за четене, сменете крушката на полилея с по-мощна, помислете къде другаде бихте могли да добавите подвижни осветителни тела. Но имайте предвид, че не е приятно да имате източник на светлина точно над главата си. Затова и ако поставяте лампиони до дивана или фотьойла, нека да сочат нагоре, така че светлината да се смекчава. Добър вариант са и прекъсвачите, които позволяват регулиране на количеството светлина, което излъчва основния полилей. Така в едни моменти ще можете да се радвате на задушевна светлина, а в други на изобилие от нея. 

4. Избор на цвят

Допреди години мнозина боядисваха целия си апартамент в един цвят. Но това е голяма грешка, защото отделните помещения играят различна роля в ежедневието ни – в спалнята цветовете трябва да ни успокояват, а във всекидневната да стимулират мозъчната ни активност например, ако там четем и ни се налага понякога да работим. Освен това еднообразието бързо омръзва. 

Препоръчително е да използвате неутрални и/или по-бледи цветове за стените и бял за таваните – това създава илюзия за по-голямо пространство. А в случай че се осмелите да вплетете и някой по-ярък цвят, най-добре го нанесете на само една от стените. В спалнята това може да е стената зад  горната табла на леглото, а във всекидневната – зад дивана. По този начин ще създадете интересен акцент в помещенията.

Но преди да си харесате цветовете за стаите, подберете мебелите. Много по-лесно е да откриете или дори добиете чрез смесване на други нюанс за стените, който да подхожда на диван в странна разцветка, отколкото обратното. Важно е да имате предвид и факта, че цветовете се изменят спрямо количеството и вида на светлината в помещението. Така че наблюдавайте мострите в различни моменти от деня, за да сте сигурни, че избирате най-подходящото цветово решение.

5. Смесете стиловете

Това, което със сигурност не бива да правите, е да обзаведете всеки ъгъл от жилището си в един и същи стил. Днес еклектиката е на мода в интериора. Смесете различни стилове и създайте уникално излъчване на своя дом. Но все пак внимавайте, все пак се стремете към баланс, за да не се заобиколите от бъркотия. Спрете се на един детайл, който да обединява интериора и градете около него.