11.11.2016 г.

5 задължителни стъпки, които да направите преди да наемете жилище!

Лутането при наемане на жилище сигурно е познато на всички нас и знаем колко изморително може да бъде. Щом видим „нашето местенце“ обаче, сме толкова развълнувани, че забравяме няколко важни стъпки, които трябва да направим преди да го наемем.

 

Първото и най-важно нещо е вашата сигурност!
Първото нещо, което ще видите в жилището е входната врата. Отделете повече време и обърнете внимание дали е здрава, системата за заключване каква е, има ли охранителна система. Ако се съмнявате в нейната сигурност, може да обсъдите с бъдещите си хазяи възможна подняма или друг вид подсигуряване.

Втората по важност стъпка е да проверите дали жилището има изолация, сменяна ли е дограмата, какво е състоянието на прозорците и вратопрозорците.
Тази проверка е важна, защото липсата на качествена изолация ще повлияе на сметките ви за отопление. Важно е да поискате информация за предишни сметки, дали всичко е изплатено и приключено.
Проверете дограмата и прозорците, защото те също са от значение за топлината в дома. Огледайте за процепи и пукнатини, които през студените месеци със сигурност ще ви осигурят хладен въздух в помещенията.

Внимание! Банята и тоалетната!
Може би това са помещенията при наемане на дом, които трябва да са най-сторго инспектирани, защото техният ремонт изисква най-много средства и усилия. Проверете за изправността на всички уреди, кранове и тръби.

Напукани стени, влага и мухъл! Не, не!
Обърнете внимание за пукнатини в мазилката, както и влага, която е причина на мухъл и плесен. Ако забелязвате опити те да бъдат заличени, попитайте хазяите си дали проблемът е решен, защото в договора ви, няма клауза за премахването им от наемодателя, а вашият подпис го освобождава от ангажимента да ги отстрани.

Последното нещо, но не и по важност е да обърнете внимание на договора, който възнамерявате да подпишете.
Щом вече сте решили да наемете жилището, което щателно сте инспеткирали преди това, важно е да се запознаете с правата и задълженията си по договор, както и с тези на вашия наемодател. Обикновено договорът за отдаване под наем има срок една година, като това дава възможност при подновяването му да се направи корекция на наема например, да се впишат други промени, като подновяване на мебели от ваша страна.