Хората предпочитат да влагат спестяванията си в имот

Хората предпочитат да влагат спестяванията си в имот

Юлиана Шехерова-Димитрова пред Дарик радио: „Хората предпочитат да влагат спестяванията си в имот“


„Хората, които имат заделени средства, предпочитат да ги вложат в покупката на недвижим имот пред това да ги държат на депозит, тъй като го смятат за сигурна инвестиция. В същото време, банките през изминалата година продължиха да финансират покупките на жилища. Така прогнозите за криза на този пазар не се сбъднаха”, заяви в ефира на Дарик радио Юлиана Шехерова-Димитрова, мениджър в „Имотека“.


Според данните на компанията, към настоящия момент търсенето на пазара на имоти дори леко надвишава предлагането. През 2020 г. основен акцент в предпочитанията на купувачите са готовите жилища, в които да могат да се нанесат в кратки срокове, без да се налага да правят ремонт преди това.


Социалната изолация и времето, прекарано в работата от вкъщи, очертават нови критерии в изискванията на купувачите, каза още Шехерова-Димитрова. Те все повече търсят просторни жилища с по-голяма площ, които разполагат със собствен кабинет или достатъчно пространство, което да позволи обособяването на индивидуален работен кът. Според нея, расте интересът към крайградски къщи, както и към свободни терени. 


Шехерова-Димитрова обобщи, че все още е рано да се правят прогнози в каква посока ще се развива пазарът на имоти през 2021 година, но допълни, че към момента няма изгледи за съществена промяна в ценовите нива.