Люба Атанасова

ИМОТИ, СТОЯЛИ 10 ГОДИНИ НА ПАЗАРА, УСПЯВАТ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ДНЕС

Необходимостта от пари е по-често срещана причина за продажба през последното тримесечие

Все повече сделки с ипотеки и по-редки отстъпки от началото на годината 

5 oктомври 2021 г., София – Жилища, неуспели да се реализират с години поради високата си цена, откриват своя купувач днес. Това са имоти, чиито собственици не са търсели сделка на всяка цена, а единствено на офертната стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните реалности. Днес много такива имоти успяват да се продадат, тъй като цените им вече кореспондират с динамично растящия пазар, сочат наблюденията на Имотека. 


„От началото на годината имаме немалко сделки за имоти, които са в продажба от 8-10, дори 11 години. Техните собственици не са били склонни да коригират цените си, макар те значително да са надхвърляли средните пазарни нива. Днес обаче пазарът успява да „догони” ценово тези жилища и сделките са факт”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. 


По думите ѝ сме свидетели на изключително динимачен пазар с активно банково участие. Броят на сключените сделки расте с около 20% на годишна база, като търсенето продължава на изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен кредит – ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то днес външно финансиране се ползва от около 60% от клиентите. 


„Обстановката не само у нас, но и по целия свят, е сложна и нестабилна. Хората масово търсят сигурно вложение на парите си, което да ги спаси от обезценяването, което носи инфлацията. Това обуславя продължаващото активно търсене, както и ръста в ценовите нива. Фактори за растежа на цените са и общото поскъпване на живота, в т.ч. на строителните материали. За балон обаче не може да се говори, тъй като купувачите продължават да са в пъти по-активни от продавачите”, поясни Атанасова.

Според нея е възможно скоро да станем свидетели на стабилизиране на цените около едни постоянни нива. „Едва през последните 2 месеца наблюдаваме задържане в покачването. Възможно е това да е знак, че постоянният ръст скоро ще спре, но все още е рано да кажем дали това е устойчива тенденция или временно явление. На годишна база цените продължават да растат”, каза още Атанасова. 


За периода януари – септември 2021 ръстът в нивата в София е около 9% спрямо същото деветмесечие на 2020 година.

Средни цени /кв. м в евро/ София

Активен е и пазарът на ново строителство у нас, посочват от Имотека. Около 50% от имотите, чиято офертна цена е около 1000 евро на кв. м, успяват да се реализират още преди първа копка. „Строителите са гъвкави по отношение на схемите за плащане. Има сгради, при които купувачът плаща 10% на етап предварителен договор, а останалите 90% - след получаване на Акт 16”, казва Люба Атанасова. 


Продължава да расте интересът към тристайните жилища – между януари и септември 37% от сделките са за такъв тип имоти при дял от 34% за същия период на 2020 година. Също 37% е делът на сделките за двустайни апартаменти, посочват от Имотека. Известено покачване се наблюдава в интереса към парцели. 

„Ако през миналата година растящият интерес към къщи извън големите градове бе пряк резултат от пандемията, то днес ставаме свидетели на частично пренасочване на тези клиенти към възможността да се сдобият с парцел, на който сами да си построят къща. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите. В този сегмент има и нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене”, посочва Люба Атанасова.

Според нея е изключително трудно да се обособи профил на клиента. Имоти купуват хора от различни възрасти и професии, което прави определянето на една група като по-активна от друга практически невъзможно. 

Инвестиционните сделки бележат лек ръст и са около 19% от всички през периода от началото на годината до днес. Съществени изменения не се наблюдават и в мотивите за продажба в рамките на деветмесечието. През последните 3 месеца обаче от Имотека отчитат известно покачване на хората, които продават поради необходимост от пари. 

„Традиционно тази група представлява около 12-13% от всички продавачи, но през третото тримесечие на 2021 година тя вече заема дял от 19%. Възможно е това да са хора, които на по-късен етап да искат да пренасочат парите в друга посока, но не е изключено и вече да са усетили кризата по-осезаемо. И в двата случая те са по-склонни на компромиси в цената, което е затихващо явление”, посочва Люба Атанасова.

Сделките без отстъпка продължават да увеличават дела си, сочат данните на Имотека. През първото деветмесечие на 2020 те са около 45%, към края на първото тримесечие на 2021 достигат около 55%, докато за целия период януари-септември без компромис са реализирани 64% от всички покупки. Още 17% от сделките са сключени с коментар в рамките на до 5000 евро.

Запазва се динамиката при периода на покупка, коментират още от компанията. Над половината от сделките се изповядват до 1 месец след старта на търсенето на имот. „Клиентите се запознават с детайлите на пазара бързо и не бавят излишно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и негативните прогнози за предстоящата зима и предпочитат да се застраховат”, казва Атанасова.

На пазара на наеми също се наблюдава сериозно раздвижване спрямо първите 9 месеца на 2020 година. С около 30% повече са сключените от Имотека сделки за същия период на 2021 г. Търсят се основно двустайни, но и много тристайни апартаменти. В централните, южните и източните райони на столицата цените на двустайните апартаменти са в широки граници – от 250 до около 800 евро месечен наем. Тристайните жилища в тези райони се предлагат на нива от 300-350 евро до над 1100-1200 евро.