търговски площи под наем

Наемите на бул. Витоша привличат нови търговци

Свободните търговски площи по бул. “Витоша” в София леко са нараснали, което дава възможност врати да отворят нови магазини.
Започват от 50 евро за кв./м
На главните улици в Пловдив няма голяма промяна на магазините

Във Варна искат 18 евро на кв. м

Атрактивни наеми в моловете и по столичния бул. “Витоша” привличат чуждестранни търговци, показва доклад на консултантска компания в ритейл сектора у нас. В моловете има тенденция помещенията, заети предимно от по-малки и основно местни търговци, да бъдат освобождавани и окрупнявани от по-големи задгранични компании.

През последните месеци наемите на търговските обекти по бул. “Витоша” остават непроменени в рамките на около 50 евро на кв. м. Свободните търговски площи по емблематичния столичен булевард са нараснали от 1% преди пандемията на 9% в момента. Нивото на наемите и наличието на свободни площи привличат нови наематели, което до преди две години не беше възможно. Движението на наематели по централния булевард в столицата е нараснало до 8% за период от година.


Тенденцията за ръст на свободните площи е валидна за всички големи търговски улици в София, като те достигат нива от 11%, или с 3 процентни пункта повече спрямо периода преди пандемията. За период от година се сменят около 5% от наемателите на търговските улици в столицата.

В Пловдив свободните площи по главните търговски улици и движението на наематели остават стабилни на ниво от 4%, а наемите са около 21 евро на кв. м. В същото време Варна регистрира двоен ръст на движението на наематели по главните търговски улици до 14% за период от година, а делът на свободните площи се запазва на ниво от 12%. Наемите в морската столица са около 18 евро на кв. м. Обратна е тенденцията в Бургас, където движението на наемателите по главните търговски улици спада от 13% на 7% за период от година, а свободните площи са 14%. Наемите на търговските обекти по главните улици в Бургас са средно около 20 евро на кв. м.

Общият обем модерни търговски площи в търговските центрове в България остава непроменен през последната близо година на ниво от 796 хил. кв. м, от които 390 660 кв. м са съсредоточени в София, а други 87 500 кв. м се намират в Пловдив. Във Варна търговските площи в моловете също запазват нивата си от 123 хил. кв. м, а в Бургас те достигат 65 хил. кв. м.

В София наемите в моловете остават непроменени на ниво от 34 евро на кв. м, а в Пловдив са около 23 евро на кв. м. Във Варна средното ниво на заетост в трите търговски центъра остава стабилно - над 85%. Наемите на първокласни локации в шопинг центровете във Варна са около 22 евро на кв. м. В Бургас наемни в моловете се движат около 23 евро на кв. м.

Три нови ритейл парка са открити в страната само през втората половина на 2020 г., показват данни на консултантската компания. При ритейл парковете няколко магазина на търговски вериги използват един паркинг. Общото предлагане на търговски площи в ритейл парковете достига 190 450 кв. м и нараства с 19% за година. Средната заетост на търговските паркове в София е над 90%.

 

trud.bg - 25.05.2021