Добрите агенти на недвижими имоти
18.08.2021 г.

Шест качества, които отличават добрите агенти на недвижими имоти

Преди да изберете брокер на недвижими имоти, на когото да се доверите, е важно да знаете кои са качествата, присъщи на един професионалист в сферата. За целта прочетете кои са най-важните умения, които да потърсите у агента си и по какво да познаете специалиста в сферата.

Как да прецените дали агентът ви е професионалист?

Познания за пазара на недвижими имоти

Сред основните качества, които добрият агент на недвижими имоти притежава, са солидната подготовка, наблюдения и познания за пазара на жилища. Неговите компетенции му помагат да определя реалистично пазарната цена на жилищата. В допълнение към това той познава голяма част от районите на града, в които работи, благодарение на което може да разчитате, че ще получите сведения за предимствата и недостатъците на квартала, в който обмисляте да търсите имот. Освен че следят пазара, експертите в сферата се стремят да информират клиентите си за новите тенденции и да им предоставят обратна връзка, когато това е необходимо. Те ще ви дадат сведения за това дали сегашният момент е подходящ за продажба или по-скоро благоприятен за покупката на жилище, поради банковите условия и етапа, в който се намира имотният пазар. В допълнение към това, професионалистите ще се съобразят с вашите идеи и намерения, така че да ви предложат само и единствено оферти, които отговарят пряко на целите ви – инвестиция, имот за лично ползване, продажба или отдаване/търсене на жилище под наем.

Професионално отношение към клиентите и техните нужди

Ключов показател, по който може да отсъдите за професионализма на брокера на недвижими имоти, е коректността и отношението му към клиентите и техните нужди. Имайте предвид, че той не e просто сътрудник, с чиято помощ да улесните процеса по сключване на сделка, но също така изпълнява функцията на ваш доверен партньор, в чието лице да откриете подкрепа и ценни съвети, съобразени с пазарната ситуация. Брокерът ще се стреми да се съобразява с вашите интереси, нужди и изисквания, като ви предложи различни възможности и алтернативни решения, когато се налага да бъде сменен подходът. Макар да не можете да бъдете сигурни, че ще попаднете на отговорен и отдаден на професията си консултант, трябва да знаете, че вниманието и загрижеността са черти от поведението, които могат да бъдат забелязани още при първия контакт. Те могат да ви послужат като сигнал, че сте открили правилния човек, със съдействието на когото да се сдобиете с дома на вашите мечти.
Добрият брокер е възпитан и дискретен. За да разбере нуждите на своя клиент, той често влиза в ролята на психолог, а процесът по договаряне често налага да изпълнява роля и на дипломат. Агентът, който заслужава вашето доверие, умее да проявява емпатия и е напълно наясно, че хората, които са потърсили консултантски услуги не са специалисти. Именно поради това е от особено значение той да подходи деликатно – да ви изслуша и да анализира представената от вас информация, за да успее да ви даде адекватни съвети, които да представляват синтез между вашите изисквания и неговите експертни насоки. За да бъдете екип, преди всичко е важно комуникацията да протича двустранно, да търсите единодушие, което да доведе до удовлетворяващи резултати. Преданият на професията консултант ще бъде готов да води вашите битки, редом с вас. Ще се стреми да бъде толерантен и съобразителен, като се опитва да влезе в положението ви. Той ще мисли в перспектива за това какво ще бъде бъдещото развитие на сделката. 

Честност и прозрачност

Честността и почтеността заемат челните места в характеристиката на специалистите в областта. Добрите брокери не прибягат до похвати, непозволени от професионална и морална гледна точка. Те са искрени и имат открит подход в комуникацията си с както с клиентите, така и с партньорите и колегите си. Те са наясно, че макар заобикалянето на принципите да води до удобен изход от напрегнати ситуации, винаги резултатите са кратковременни и дори се случва да се стигне до по-утежняващи обстоятелства. Освен стремеж към прозрачност в отношенията и подхода си, успешният брокер трябва да бъде отговорен и лоялен, да не допуска компромис с доверието на своите клиенти и да инвестира надграждането на своите меки умения и емоционална интелигентност.

Отлични комуникативни умения

Предизвикателството клиентите да останат доволни е сериозен фактор в изграждането на стабилно име в професионалните среди. Именно затова брокерите на недвижими имоти, които имат амбицията и желанието да се превърнат в професионалисти, се стараят да направят всичко възможно, за да спечелят на своя страна потребителите на този тип услуги. Най-прекият път към успеха обаче се крие в нещо съвсем прозаично – комуникацията. Неподправеното поведение и отзивчивостта са в сърцето на пълноценния контакт, с който вашият брокер ще ви спечели като клиент. Все пак е важно да прецените кога неговата словоохотливост е по-скоро инструмент за постигане на цели и кога белег на истински професионализъм.
Вещият брокер ще съумее да излезе извън протоколните въпроси и да ви предразположи, посредством чисто човешка комуникация, без да навлиза твърде много в личното ви пространство. Ще бъде любезен, непринуден и естествен в контакта си с вас. Той ще приема вашите въпроси и притеснения и с готовност ще търси решения за тях, така че да се убедите наистина, че може да разчитате на него.
Работата по различни казуси и срещите с различни клиенти позволяват на брокера да сформира сериозен опит и наблюдения върху пазара на жилища. Въпреки това трябва да сте наясно, че винаги съществува вероятност той да не може да ви даде мигновен и експертен отговор. Не забравяйте, че дори професионалистите не разполагат с неограничени познания. В случай че имате проблемен казус, за който брокерът не може самостоятелно да открие решение, то ако той следва добрите практики – ще ви признае открито и ще ви посъветва към кого да се обърнете за съдействие.

Контакти и коректна агенция

За професионалния подход на вашия брокер до голяма степен може да се съди и по реномето на агенцията, за която работи той. Утвърдените компании за недвижими имоти предлагат на своите кадри въвеждащо обучение, което да послужи като солидна основа от знания и умения, върху която новопостъпилите да започнат да градят своя кариерен път. Много са факторите, които имат отношение за добрия профил на агенцията. Проучете какви отзивите от предишни клиенти. Все пак рекламата от уста на уста е най-красноречивият показател за това колко качествени са предлаганите услуги.  Позаинтересувайте се и с какви награди и отличия разполага агенцията, което ще ви послужи като ясно свидетелство за опита и постиженията на компанията.
През 2021 г. Имотека спечели наградата Employer Branding Excellence в годишните награди Employer Branding Awards by b2b Media 2021.

Външен вид

Не на последно място по значение в характеристиката на брокера стоят неговите обноски и външен вид. Макар на пръв поглед да изглежда така сякаш това няма особено значение за длъжността, която изпълнява, трябва да знаете, че самоуважението и вниманието към детайла са ключови. Често отношението и грижата към себе си се пренасят и върху поведението ни към останалите. Все пак имайте предвид, че имиджът на брокера е пряко свързан с имиджа на компанията и услугите, които предлага.