8 съвета за изрядно подреден дом
16.11.2018 г.

8 съвета за изрядно подреден дом

Хаосът възпрепятства пълноценната почивка и провокира стрес. А редът е в състояние да промени къщата, състоянието на духа ви, целия ви живот. Но поддържането на един постоянно подреден дом е истински тежка задача, която изисква много търпение и време. Първо, трябва да струпате всичко в средата на стаята, след това да се разделите с ненужните вещи и накрая да подредите останалите по удобен за ползване начин. В следващите редове ви представяме 8 по-конкретни съвета, които ще ви помогнат в преобразяването на вашия дом.

Помещение по помещение

Всяко помещение си има своето собствено предназначение, затова и няма как да приложите едни и същи техники за премахването на хаоса във всяко от тях. Изгответе списък с недостатъците, които пречат за ефективната подредбата на всяка от стаите: липса на достатъчно пространство, твърде много вещи, неправилно разположение на мебелите. След като си изясните проблемите, ще ви бъде по-лесно да ги решите.

Колкото се може повече полици

Ако пространството, с което разполагате, е твърде ограничено, то от полза ще са ви полиците. Поставете възможно най-много рафтове по стените и на тях подредете вещите, които използвате най-често. По този начин ще са ви под ръка, а и лесно ще ги връщате по местата им, без да всявате хаос.

Използвайте „контейнири“ за съхранение

Контейнери, сандъци, кухи табуретки… всички те са лесно подвижни, не заемат много място, а събират голямо количество вещи. С тяхна помощ бихте могли да групирате различни предмети, така че да ги намирате, взимате, а след това връщате на мястото им по-лесно. Не забравяйте да сложите в тях и ограничители, за да сте сигурни, че всичко е подредено разделно и удобно.

Подреждайте вертикално

Подреждайте вещи, които не ползвате често - книги, дискове, дрехи, едни върху други, тъй като на височина пространството е голямо, но на широчина обикновено е доста ограничено. Същото се отнася и за контейнери с неща, които рядко ви трябват. Сложете ги един върху друг и ще се учудите с колко много място ще се сдобиете.

Функционален таван

Използвайте дори и таваните! Окачете приспособления за закачане на кухненски прибори на тавана, за тоалетни принадлежности в банята, за гребени и четки в коридора. По този начин ще имате всичко необходимо за ежедневието ви под ръка. А колкото по-лесен е достъпът до вещите ви, толкова по-лесно и ще ги връщате, след като приключите с ползването им. Това е най-добрият начин да се справите с безпорядъка.

Използвайте пространството под стълбите

Ако живеете в къща или мезонет и имате стълбище, не пропускайте възможността да оползотворите пространството под стъпалата. Там бихте могли да складирате зимнината си, да сложите принадлежностите на домашния си любимец, да подредите колекцията си от обувки…

Скрити мебели

Падащо от стената легло или издърпващо се от под друго. Шкаф под масата или в табуретката. Скритите пространства, които бихте могли да ползвате, са много, необходимо е само да проявите креативност и да ги откриете.

Сбогувайте се с ненужното

Огледайте се около себе си. Колко от вещите пред очите ви, не са ви били необходими през последните месеци? А наистина ли искате да ги притежавате? Подарете, продайте или направо изхвърлете всичко непотребно. По този начин ще се сдобиете с достатъчно пространство, за да подредите прилежно оставащите ви вещи.