17.07.2018 г.

Кои са най-търгуваните жилищни имоти в София

Сделките с двустайни апартаменти в София продължават да са водещи и през 2018, сочат данните на Имотека. Макар жилищата с една и две спални да се реализират почти еднакво, двустайните имоти имат минимален превес и представляват 39% от сделките при 35% за жилищата с две спални. Третата позиция е за едностайните жилища с дял от 7%, а четвъртото място се разделя от многостайните апартаменти и гаражите съответно с по 5%.

От съществено значение за купувачите са квадратурата и възможностите за преразпределение на стаите. По отношение на етажите - втори, трети и четвърти могат да бъдат определени като най-атрактивни и търсени. Това зависи, разбира се, до голяма степен от големината на сградата, гледката и разположението.

Сделките с двустайни жилища преобладават и при покупките с цел инвестиция. За разглеждания период около 16% от имотите са купени с цел отдаване под наем. Сериозната експанзия на нискотарифните авиолинии позволи разрастването на инвестиционния пазар, особено в централните части на града, заради възможностите за добра доходност от краткосрочен наем.