06.12.2016 г.

Вкъщи на Никулден!

Никулден е един от важните православни празници. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник.

Днес ще ви запознаем с поверията за благополучие на Никулден. За празника се приготвя риба, която има люспи, защото голата риба се асоциира с бедност и беди. Най-често се избира шаран, който се пълни с орехи.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са обреден хляб- погача и пълнена риба в тесто- рибник, като във всяки дом те трябва да са по два броя, a част от тях се раздава на съседите.

Люспите на шарана се почистват внимателно, така, че да не падат на земята, но ако някоя падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите се събират, след което се изгарят, закопават се в земята или се пускат в течаща вода. Вярва се, че това ще донесе плодородие и семейно благополучие.
Според старите традиции на празника, костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, се пришивала във вътрвшната част на дрехите на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.

Останалите ястия са предимно постни - чушки, пълнени с ориз, сарми с лозови листа, варено жито, царевица. Хлябът се разчупва от най-възрастния член на семейството и се оставя на масата през целия ден.

Честит празник!