21.11.2018 г.

8 начина да поддържате дома си подреден

Хаосът винаги дебне зад ъгъла. Особено що се отнася до домовете ни. Той се появява постепенно, но го забелязваме едва когато вече нищо не си е на мястото. В следващите редове ще откриете няколко полезни съвета как лесно да поддържате дома си подреден. Ключът е в правилната организация.

Щом влезете у дома

Щом влезете в дома си, първото, от което се нуждаете, е място за връхната си дреха и за обувките. Ако разполагате с повече пространство, това би могло да бъде цяло портманто, ако ли не – една закачалка и празно място на пода биха свършили работа. Дотук добре. Но ако често сменяте якетата и обувките си и ги оставяте отгоре, безпорядъкът се заформя за броени дни. Отвън дръжте максимум по един-два чифта обувки на член от семейството и минимален брой връхни дрехи. От полза би ви била етажерка с няколко рафта за обувките. По този начин няма да се озовете с пълен с разпилени маратонки, ботуши и сандали под.

Ако обичате книгите

В случай че сте любител на книгите, вероятно те заемат голяма част от вашия дом. На масичката в хола, на нощното шкафче, на бюрото, по рафтове и шкафове – любимите ви четива лесно се оказват разпръснати из цялото жилище. На първо място, трябва да си отделите специално пространство за тях. Бихте могли да поставите нови рафтове на стените или да запълните мястото под леглото си – изборът е ваш. Добра идея е и да ги групирате по тематика, по автор, по азбучен ред, както прецените, че ще ви е най-удобно. Препоръчително е и да ги слагате една върху друга, а не една до друга – ще се учудите колко повече книги бихте могли да поберете така. И най-важното – когато приключите с четенето, ги връщайте на вече отреденото им място.

Масата не е склад!

Разхвърляната маса в центъра на всекидневната веднага привлича вниманието. Списания, купички, свещи и ред други неща често заемат цялата й повърхност и изведнъж се оказва, че няма къде да поставите чашата си с кафе. А разковничето е толкова просто – не използвайте масата си за склад, на нея дръжте само неща, които наистина ще използвате в близко бъдеще. Ако палите свещите често, то нека останат. Ако в момента четете списание, не пречи то да е върху масата в рамките на ден-два. Но ако го потрупате със следващите няколко броя, то това вече е проблем.

Ех, тези аксесоари…

Страстта по аксесоарите е слабост на много жени. Чанти, колани, шалове… от всичко по много. Но за разлика от предлаганото по магазините, пространството вкъщи е ограничено. Затова и когато прекалите с аксесоарите, се случват „инциденти“ като лавина от шалове, която да ви затрупа, щом отворите гардероба. А ето как да се спасите: подредете всички тези дребни, но многобройни вещи в три купчини. В първата сложете нещата, които носите често, във втората – тези, които са за друг сезон или просто рядко намирате повод за тях, а в третата – онези, които вече не са по вкуса ви. Първите подредете на лесно за достъп място, вторите приберете в кашони под леглото (например), а третите – подарете. По този начин много по-лесно ще поддържате реда в гардероба и шкафовете си.

Кухнята

Тук нещата стоят по почти същия начин като при масата във всекидневната. Не запълвайте кухненските плотове с безброй уреди, които не ползвате, или с цели сервизи, които влизат в употреба само при специални случаи. Отвън дръжте единствено ежедневно използваните предмети като кафемашината например. По този начин пространството ще изглежда много по-приветливо и ще се чувствате по-удобно, когато се развихряте в кухнята.

Хартия, хартия и пак хартия

Касови бележки, сметки и фактури – оставяте ги навсякъде и често забравяте за тях. Но така рискувате да загубите важен документ и същевременно домът ви потъва в пълен хаос. Едно от най-простите решения е Интернет - повечето от документите бихте могли да получавате онлайн. А за останалите отредете специален шкаф. Нека той да е единственото място, на което поставяте подобни хвърчащи листа. И не забравяйте безполезните да изхвърляте още на момента, за да не се затрупвате с боклуци. По този начин ще въведете както дома, така и документацията си в ред.

Лека (и подредена) нощ!

Нощното шкафче обикновено е малко, а ние някак си успяваме да поберем на него купища неща. Но по този начин рискуваме да бъдем събудени от силен трясък, когато всичко се сгромоляса на земята. Затова върху него не оставяйте нищо повече от нощна лампа, книга, снимка. Това със сигурност не е подходящо място за сувенири.

Чекмеджето за всичко

Имате ли в дома си чекмедже/шкаф, в което слагате всичко онова, за което нямате конкретно място, но все пак искате да държите под ръка? Макар и безпорядъкът в него да е невидим, когато то е затворено, това не означава, че не ви пречи. Представете си, че бързате за работа, а ви се налага да изровите ключа за колата от него. За да не изпадате в подобни ситуации, поставете в чекмеджето/шкафа разделители, с чиято помощ лесно да поддържате ред сред вещите си.