Пет причини да изберете кариерата на брокер на недвижими имоти
06.01.2021 г.

Пет причини да изберете кариерата на брокер на недвижими имоти

Професията на брокера на недвижими имоти за мнозина е изключително желана кариерна реализация. Същността на работа позволява лична преценка и волност в разпределението на служебните ангажименти и времето за почивка. Предлага възможност за бързо и успешно израстване в професионален план, като не на последно място, дава възможност за високи доходи, без да поставя таван на възнагражденията. Разбира се, едва ли професията би паснала на всеки, но най-благоприятното условие е липсата на строго дефинирани изисквания, които да ни възпрат да опитаме. Така в случай, че проявявате интерес, но се колебаете да направите решителната стъпка, е добре да имате предвид, че нищо не ви пречи да се впуснете в новото кариерно предизвикателство. Как се става брокер на недвижими имоти и по какви качества определяме професионалистите в сферата, останете с нас, за да научите в подробности.


Какво определя добрия брокер на недвижими имоти?

Ако вече сте взели категорично решение да навлезете в бранша, е добре да бъдете подготвени за отговорностите и естеството на работа. Несъмнено професията създава предпоставки за вземане на самостоятелни решения и не поставя бариери в правото на избор на клиенти. Трябва обаче да имате предвид, че като всяка друга дейност, и тя е натоварена с набор от критерии, които трябва да следвате неотлъчно, за да натрупате необходимите знания, опит и експертни умения. Ето кои са те и как да станете брокер на недвижими имоти:


Отдаденост към професията

Преди всичко от вас се очаква да подходите с отдаденост към професията. Безспорно, всяко начало е трудно и изисква старание, ентусиазъм и готовност да се учите всекидневно. Навярно ще минете през етап, в който неуспехите ще ви спохождат по-често, отколкото постиженията, но това не трябва да бъде основание да преустановите начинанията си. Не забравяйте, че емоционалната ви нагласа, тонуса и желанието, с които практикуват, са лесно забележими за околните. На всеки се случва да има лоши дни, но без значение от моментите на несгоди, е добре да запазите вашите прилежност и енергичност. Приемайте грешките по-скоро като естествена част от процеса по изучаване на професионалните тънкости, отколкото като признак, че не се справяте. Дайте си необходимото време, за да се приспособите. Колегите и клиентите ви биха проявили търпение и емпатия, ако видят, че наистина се стараете и полагате усилия.


Внимание към детайла

Задължително условие при работата с хора е проявата на съобразителност и деликатност. Развийте или надградете вече заложените ви усет и внимание към детайлите. Ако не можете да запомните всичко, водете си бележки, но покажете на клиентите, че са били чути. Опитайте да се ръководите пряко от техните изисквания, но ако смятате, че може да им помогнете с препоръка, не се колебайте да го направите. Страничният поглед позволя на клиента да разгледа темата с по-широк обхват, което би било много полезно при вземането на крайното решение и сключването на сделка.


Невероятна комуникативност

Каквито и мнения за работата като брокер да потърсите, бихте получили единодушен отговор що се отнася до изискванията за комуникативност. От изключително значение е да боравите със словото свободно и неподправено. Показвайте съпричастност и разбиране, за да изградите стабилно доверие между вас и клиента. Ако не знаете или не сте сигурен в нещо, по-добре е да признаете, отколкото необмислено да подведете някого. Изслушвайте и задавайте уточняващи въпроси, ако това е необходимо.
Проявявайте лично отношение и покажете, че може да се разчита на вашата дума. Съществуват различни видове консултантски услуги, но тези, които брокерите на недвижими имоти предлагат, изискват внушителен набор от умения. Работата като посредник често изисква медиаторски способности и качества като дипломатичност и адаптивност. Бъдете търпеливи и толерантни, като не се поддавате на напрежението. Добрият тон и благоразположението ви несъмнено ще повлияят позитивно върху отношението на вашите клиенти както към вас самия, така и към условията, които им предлагате.


Познаване на пазара

Няма как да очаквате да бъдете подготвени и напълно запознати със спецификите и трендовете на пазара на имоти от самото начало. Тези познания се трупат с течение на времето и опита, който придобивате в ежедневните си задължения. Това, което може да приложите още с първите си стъпки в бранша е любознателността. Четете, колкото се може повече професионални издания и не се стеснявайте да питате колегите си, за да черпите опит от техните съвети. Научете е да се ориентирате в етапите на пазара, за да можете да предвидите дали се очаква спад в търсенето или напротив, отявлен интерес сред купувачите. Проучете различните квартали, като дори е желателно да се разходете из тях, за да добиете представа от първо лице. Започнете да трупате своя база данни, бъдете наблюдателни и следете актуалностите. Никога не знаете кога ще влезе в полза някой на пръв поглед непотребен факт, който сте решили да проучите на по-ранен етап. Правете сравнения и паралели между цените на различните имоти, предимствата и недостатъците на конкретните райони в града и желанията на клиентите си. Това ще ви помогне в един момент да имате поглед както към детайла, така и към общия план на пазара на имоти.


Пет причини да станете брокер на недвижими имоти

Ако все още не сте се убедили, че работата на брокера на недвижими имоти е за вас, ето пет причини, които да наклонят везните в обратната посока.


Динамична работа

Професията на брокера е динамична и увлекателна. В случай че не можете да си представите да сте затворени в офис от 09:00 до 17:00 ч. и имате нужда постоянно да обновявате знанията си и да разширявате хоризонта си, то със сигурност ще направите правилния избор с тази кариерна реализация. Задълженията на брокера съчетават работа на компютър и провеждането на огледи, срещите с купувачи, продавачи, наематели и наемодатели. Всеки казус е различен, както и клиентите, с които ще се срещнете, така че едва ли ще откриете време, в което да ви е скучно.


Широка мрежа от контакти

С придобиването на опит ще разширявате и мрежата си от контакти. Това ще ви помогне да бъдете запознати и подготвени за всякакви ситуации, а вашите клиенти ще могат да разчитат на вас, ако например нямат връзка с надежден нотариус. Постарайте се да сте отворен към техните въпроси и терзания. Бъдете отзивчиви и приятелски настроени, това ще допринесе за успешното ви бъдещо развитие. Ако вашите клиенти са доволни от услугите, които им предлагате, те неминуемо ще споделят пред свои близки и приятели за вас. По този начин работите за името си и изграждате реноме на надежден и отговорен посредник. Вършете дейността си с мисъл в перспектива, за да подсигурите безпроблемно срещите си с нови потенциални клиенти.


Ненормирано работно време

Адаптивността и гъвкавостта на брокера са особено важни за неговия професионален профил. Естеството на работата изисква провеждане на огледи, които трябва да бъдат съобразени със свободното време на клиентите. Това често налага срещи след работното ви време или в почивните дни. Ако твърдо сте решени да се отдадете на професията, бъдете готов да се приспособите към особеностите на сферата. Бъдете инициативни и готови да се напаснете към всеки от клиентите си. Дейността на брокера е интензивна и натоварена, но усилията ви ще се отплатят, ако сте постоянни и активни. Научете се да планирате ангажиментите си, така че да имате време, в случай на непредвидени ситуации. Всекидневно работата ви ще ви среща с различни хора, които ще обогатят вижданията и знанията ви. Понякога ще се налага да инвестирате от личното си време, но след като се приспособите към ритъма и навлезете в същността на професията, се опитайте да откриете здравословния баланс.


Потенциално високи доходи

Едно от основните предимства на работата като брокер на недвижими имоти е възможността да получите справедливо възнаграждение спрямо личните ви усилия и способности. Честа практика е брокерите да работят на процент от сключена сделка. В някои случаи може да се договори твърда месечна заплата, която да бъде съчетана с процент от комисиона по финализираната сделка. Това дава право на посредника да следва своето лично темпо и идеали за успех. Стимулът за надграждане и принос към компанията може да дойде и от здравословната вътрешна конкуренция и стремежа на всеки да се докаже.


Страхотни възможности за кариерно развитие

Именно свободата на действие, на която всеки брокер на недвижими имоти може да разчита при поставянето на целите си, дава широка възможност за развитие. Потенциалът зависи изцяло от личния подтик и желанието за израстване, както и от силите и амбицията на брокера. Заплащането и реализацията растат строго пропорционално на сделките, които осъществява. Затова бъдете упорити, предприемчиви и работете усърдно за успехите си.