Всекидневната – тенденции 2020
10.01.2020 г.

Всекидневната – тенденции 2020

От първоначалните притеснения за огромното количество работа, което ви чака, през колебанията дали сте избрали правилния цвят за стените, до първата минута блаженство, когато се отпуснете на новия си диван – всички тези мисли и емоции са нормална част от ремонтирането или предекорирането на едно помещение. 

За да завършите успешно и със задоволство това начинание, най-добре обмислете всеки детайл поне няколко седмици, преди да започнете. В следващите редове ви представяме тенденциите за всекидневната през 2020 г. Те са базирани на простите и естествени форми, които внасят усещане за лукс и хармония, като се съчетават перфектно с актуалния ретро стил. Почерпете вдъхновение, помислете и започнете с преобразяването на всекидневната. 

1. Не забравяйте за текстурата

Някои всекидневни излъчват скука и неприветливост още от вратата. Тук на помощ идва текстурата, която през 2020 г. се появява под формата на букле. Плетки, бродерии, геометрични фигури – всичко това ще придаде уют на помещението. Интериорните дизайнери съветват семплото вплитане на този вид орнаменти в подлакътниците и краката на столове и фотьойли, както и в декоративните възглавници, килимите и завесите. 

2. Имайте предвид естествената светлина 

Прекарайте известно време, наблюдавайки как светлината пада в различните ъгли на пространството и какво е движението на слънчевите лъчи из помещението.  Това ще се отрази не само на начина, по който виждате цветовете, но ще ви помогне и при разпределението на отделните части на стаята за различни дейности като четене, гледане на телевизия, почивка, работа. 

3. Открийте цветния си код

Подборът на изцяло нова цветна схема за едно помещение може да бъде трудно и напрягащо начинание, но с помощта на цветното колело (можете да прочетете за него в предишни наши статии), лесно ще прецените коя е най-добрата цветова комбинация за вас. 

Експертите препоръчват да се спрете на не повече от три цвята: един основен, който бихте могли да използвате за тапицерията на холната гарнитура, друг, с който да създавате контрастиращи акценти, както и трети за баланс. Имайте предвид и че комбинацията от приглушено розово, бебешко синьо и нео ментово зелено е сред тенденциите в интериора за 2020 г. 

А ако се затруднявате с избора, влезте в галерия или магазин за декорации за дома. Открийте картина, ваза или друг елемент, чиято цветова комбинация ви допада, и го използвайте за вдъхновение.

Когато вече имате яснота относно цветовата си комбинация, вземете тестери, поставете ги едни до други, раздвижете ги из различни части на помещението. Преценете дали настина си подхождат и дали осветени от светлината в дома ви изглеждат по същия начин като в магазина. Това е изключително важно, когато обмисляте цялостно пребоядисване или инвестиция в скъпи мебели като диван, фотьойли и/или столове.

4. Нека акцентите са на фокус

Времето на тъмно абаносовите и ореховите тапицерии и мебели с бронзово-сиви акценти идва към своя край. Затова и през 2020 г. обърнете специално внимание на новите си покупки, а и на това, което запазвате и махате от дома си. 

Не забравяйте, че претрупаните пространства трудно ще ви осигурят така търсените спокойствие и уют във всекидневната. Чудесна идея е да приберете в кашони всички декоративни елементи – вази, лампи, възглавници, завеси, саксии и т.н. След това ги изнесете от помещението. Внимателно подберете само тези неща, които ще подхождат на новия интериор в помещението. Тях запазете, а всичко останало приберете в мазето/ на тавана, подарете, дарете или продайте.