да декорираме новия си апартамент

Как да декорираме новия си апартамент? 6 креативни идеи

Кои са следващите стъпки след закупуване на нов апартамент? Прочетете тази статия, в която ви даваме няколко креативни идеи за декориране на нов апартамент.

Какви са стъпките след закупуване на апартамент?

Закупуването на собствено жилище е вълнуващ момент за много хора. Освен хубавите емоции, свързани с придобиването на нов дом, покупката води със себе си някои допълнителни разходи и административни дейности. Погрешно е схващането, че задълженията ви се ограничават до разноските, времето и усилията, които сте вложили в процеса на сключване на сделката за покупко-продажба на имот. Ангажиментите на новите собственици обаче не свършват дотук. 
Следваща стъпка след придобиването на жилището, е то да бъде декларирано. Законът за местни данъци и такси гласи, че всеки нов собственик на имот е задължен да впише сделката в Агенция по вписванията, в двумесечен срок, като подаде данъчна декларация за облагане с годишен данък. Не без значение е и прехвърлянето на всички партиди за комунални услуги на ваше име. На следващ етап стои и смяната на постоянния ви адрес, а оттам и актуализирането на личните ви данни в документите за самоличност. В случай че сте закупили апартамент в друг град, в който смятате да се преместите за постоянно, то може да решите да смените и личния си лекар.
Имайте предвид, че ако сте младо семейство със сключен граждански брак, което е изтеглило ипотечен кредит за жилище, един от двамата съпрузи има възможност да се възползва от данъчни облекчения, за да намали своя дължим данък върху доходите. 

След всички административни дейности идва ред и на приятната част, в която можете да развихрите въображението си и да събудите твореца в себе си. Ако сте купили имот, който има нужда от освежаване, то следващата задача, с която ще се заемете е неговото ремонтиране. Предпочитанията са строго индивидуални, затова изберете нюанси и десени, които ви харесват и се комбинират лесно с останалите елементи и общия дизайн. Следващата стъпка е обзавеждането и декорирането на новия ви дом. Преди да пристъпите към нея, е важно да имате представа как искате да изглежда апартаментът в завършен вид. В какъв стил си го представяте – винтидж, бароков, минималистичен или модерен. Именно това решение ще ви води в избора на мебели и декорация занапред.
Освен със стил, обзавеждането трябва да бъде съобразено и с вашите нужди, както и с площта, с която разполагате. Избягвайте „презапасяването“ с вещи. Една претрупана с мебели стая ограничава възможностите ви и изглежда значително по-тясна, а това би довело до известен дискомфорт. Стремете се да избирате практично обзавеждане, което да допринесе за постигането на уют.

За каква цел ще използваме апартамента?

Обзавеждането на апартамента до голяма степен зависи от целта на неговото придобиване. Ако сте водени от намерението да живеете в него, то обзавеждането изцяло зависи от личните ви предпочитания и нужди.  
Ако сте закупили имот с инвестиционна цел и възнамерявате да го отдавате под наем, то тогава правилата са различни. За наемателите е важно да имат на разположение основните мебели и електроуреди. Не е необходимо да влагате излишни средства в закупуването на декоративни акценти, които навярно ще бъдат напълно излишни за вашия квартирант. Фокусирайте се върху покупката на основните мебели – легло, диван, гардероб, холна секция, маса и столове. Сред най-важните електроуреди са: хладилник, печка, пералня, бойлер и климатик (в случай че отоплението в апартамента е на ток). Разбира се, бихте могли да включите и кафемашина или микровълнова печка, но това са допълнителни екстри и е въпрос на личен избор, който зависи преди всичко от вашия бюджет.

6 креативни идеи за декориране 

Обърнете внимание на завесите

Завесите са от съществено значение за красотата и уюта на един дом. Изборът на пердета е пряко свързан със стила и атмосферата, която ще създадете. На първо място си изяснете каква функция ще изпълняват пердетата в стаята – да пропускат светлина или да я задържат. От функцията им зависи до голяма степен и от какъв материал ще бъдат изработени. Едва на следващ етап идва моментът с избора на цветове и шарки. 

Практични мебели

Когато избирате обзавеждането за новия дом, то най-сигурно е да заложите на практичността и красивата линия. Когато става въпрос за масивни вещи като канапето и спалнята, то е препоръчително да инвестирате в качествена мебелировка. Диванът и леглото са свързани с времето ви за почивка, затова и е от значение те да бъдат удобни. Стига бюджетът ви да позволява, позволете си да вложите повече средства в тях, за да могат да ви служат за по-дълго време. Закупуването на електроуреди от по-висок клас, от своя страна, ще допринесе за по-ниските ви сметки за електричество за в бъдеще.

Зеленина

Зелените растенията внасят свежест, уют и живот в помещението. Не бива да се пренебрегва и позитивното влияние, което растенията оказват върху психичното здраве. На пазара се предлага голямо разнообразие от стайни растения. В случай че сте от хората, които не се справят добре с отглеждането на цветя, то най-добре се консултирайте със специалист, за да ви препоръча такива, които изискват по-малко грижи и не са особено капризни. За да се впишат добре в обстановката, изберете еднакви по стил саксии, които да си отиват с общия облик на вашия дом.  

Добавяне на цветен акцент 

По отношение на цветовете, професионалистите съветват да се избират по-неутрални нюанси, които да позволяват лесно да бъдат комбинирани. Така ще намалите вероятността от затруднения при избирането на останалите вещи. В случай че сте по-артистична личност и подобно обзавеждане би ви отегчило или накарало да се чувствате некомфортно в собствения ви дом, то включете някой ярък и пъстър акцент. Такъв елемент би могъл да бъде диванът, за да се откроява и да внася настроение в ежедневието ви.

Килими

Изборът на килимите е необходимо да бъде съобразен с размера на стаите. По този начин лесно ще можете да се ориентирате за правилния размер на килима. Имайте предвид, че до голяма степен роля играе и разпределението на обзавеждането. В масовия случай, килимът се поставя в средата на стаята или под масичката за кафе (когато говорим за всекидневната). В крайна сметка видът и неговото разположение  зависят от личните ви предпочитания. Голям, малък, правоъгълен или кръгъл, в хола или спалнята – изборът е ваш!

Добавете пъстри цветове

Добавянето на пъстри цветове ще внесе радост и цвят в жилището. Те може да бъдат акцент върху стените, пъстра картина или цветни завеси на прозорците. Препоръчително е обаче да не прекалявате с багрите, за да не стане прекалено натрапващо. Стремете се да има баланс между ярките цветове и неутралните. Неутралните нюанси имат много съществена и важна роля. От една страна те балансират ярките, от друга ги карат да изпъкнат. Използването и комбинирането на цветовете трябва да се прави с презицност и мярка.
Имайте предвид, че избирането на цялостно обзавеждане за новото ви жилище не може да се случи от днес за утре. Обзавеждането на цял апартамент изисква време и средства, затова бъдете търпеливи и не вземайте импулсивни решения, за които ще съжалявате впоследствие. Помнете, че с постоянство и желание можете да превърнете новия си апартамент в място, което с гордост да наречете свой дом.