фалшивите обяви за недвижими имоти

Как да разпознаем фалшивите обяви за недвижими имоти?

Търсенето на жилище под наем или за покупка може да се окаже истинско предизвикателство. Самият процес коства много време и търпение, а публикуването на фалшиви обяви за имоти допълнително усложнява процедурата по намирането на мечтания дом. В тази статия ще научите как да разпознаете фалшивите оферти за недвижими имоти и основните неща, с които трябва да внимавате при разглеждането на сайтове за обяви на имоти.

Какво представляват фалшивите обяви за недвижими имоти?

Фалшивите обяви за недвижими имоти стават все по-често срещани в интернет пространството. Но освен, че губят много от времето на потребителя, те могат да представляват и сериозна заплаха за бюджета му.

Какви могат да бъдат те?

Фалшиви агенции

Има няколко отличителни черти, по които можете да разпознаете фалшивата агенция. Първоначално можете да проверите нейното онлайн присъствие и колко достоверно е то. Много от фалшивите агенции не инвестират в собствен сайт, тъй като няма какво да споделят в него. Липсващото съдържание неминуемо увеличава вероятността да бъдат разкрити като ненадежден източник.
Важно е да знаете обаче, че някои недобросъвестни агенции разполагат с онлайн сайт, който понякога дори може да изглежда доста автентично. Ако все пак на интернет страницата няма точен адрес на фирмата, а в данните за контакт са вписани само град или квартал/район, то със сигурност не става дума за истинска агенция за недвижими имоти. Имайте предвид, че съществува практика да се представя и подробен адрес, но при проверка на място – се оказва, че там изобщо няма офис на фирма, занимаваща се с подобна дейност.
Друг признак, който буди съмнение е оскъдният брой обяви, публикувани на официалния сайт на агенцията. Това е сигурен знак, че нещо не е наред. Агенциите за недвижими имоти следва да предлагат голям брой имоти под наем, както и такива за продажба, за да си осигурят постоянен интерес от страна на потенциални клиенти, или иначе казано – да функционират правилно. Ето защо ограниченият брой обяви също трябва да ви послужи като червена светлина.
Сред популярните похвати се нарежда и публикуването на обяви за имоти под наем само в известни и привлекателни квартали. Под популярни квартали в случая се разбира тези райони, които са най-търсене, имат добро реноме, удобна локация и се радват на засилен интерес от аудиторията купувачи и наематели.

Фалшиви обяви

Обикновено фалшивите имотни обяви се използват като т.нар. „кукички“. Те са написани по доста атрактивен начин, с цел да изпъкнат на фона на останалите обяви и да привлекат вниманието ви. Измамниците целят да получат контактите ви, както и да научат критериите, по които избирате бъдещото си жилище. При провеждането на разговор с подобна агенция често се установява, че към момента търсеният от вас имот не е наличен, но брокерите са в готовност да ви предложат много алтернативни предложения и дори „по-изгодни“ и атрактивни жилища.
Такива случаи обикновено прерастват в непрестанен телефонен тормоз, при който брокерът продължава да ви търси, предлагайки нови и нови оферти. Този неблагоприятен етап може да продължи с дни, а дори и с месеци, затова бъдете особено внимателни и бдителни.
Характерна черта на фейк обявите са фрази като: „Само за частни лица“, „За ч. л.“, „Само за клиенти на агенцията“ и други подобни. Важно е да знаете, че на пазара на имоти конкуренцията е преди всичко между различните недвижими имоти, а не между консултантите и агенциите за имоти. Именно заради това предлагането на жилища само за частни лица е нелогично и е сигурен знак, че обявата не е реална.

“Брокери”

Всеки, който е имал контакт с некоректен консултант на недвижими имоти, може да потвърди колко много време е изгубил в разговори и огледи на жилища, които не се доближават дори малко до личната му представа за дом. Основната цел на измамните брокери е да склоните да приемете някоя от офертите, които ви предлагат, с което те да получат комисионната си.
Загубеното време може да се окаже най-малкият проблем при контакта с некоректни брокери. Възможно е дори да загубите финансови средства, плащайки предварително комисионна за жилище, което в действителност не съществува.
Коректният брокер, от своя страна, следва да има бадж, визитка, като допълнително потвърждение може да послужи и представяне на личното му портфолио с реализирани сделки. Най-съвестните дори следва да се опитат да спечелят доверието на клиента, като му представят анализ на имотния пазар.

Как да ги разпознаем?

Прекалено ниски цени

Привлекателно ниската цена е първият признак, по който можете да се ориентирате, че има нещо съмнително в обявата, която сте открили. Брокерите поставят такива цени, за да спечелят интереса на потенциалните си клиенти. Преди да започнете да разглеждате сайтове с имотни обяви, най-добре проучете каква е реалната цена на вида жилища, към които сте се ориентирали. Така ще бъдете подготвени и няма да бъдете подведени от некоректни търговци.

Няма снимка на брокера

Друг ясен сигнал, че обявата на която сте попаднали най-вероятно е фалшива е липсата на снимка на брокера, който работи с вас. Често дори се случва да липсва и име на агента на недвижими имоти, което автоматично трябва да ви накара да се запитате дали тази обява е реална.

Един и същ мобилен телефон в много обяви

Ако срещате един и същи телефонен номер под много обяви, също би следвало да се усъмните за истинността на тази обява. Практиката на такива консултанти е да не вдигат на посочения телефон, като след известно време връщат обаждането, но от друг номер. Задават въпроси относно бюджета, с който разполагате и вида на жилището, което търсите. Така събират тази информация и личните ви данни, с което попадате в тяхната база данни.

Недостатъчно снимки на обекта

В една коректна обява за имот е логично да присъства снимков материал, който да ви помогне да се ориентирате за мащаба и разпределението на жилището. Липсата на достатъчно снимки изглежда съмнително, но не означава непременно, че обявата, на която сте попаднали, е фалшива. Все пак фактът, че нещо умишлено не е показано, трябва да ви накара да се замислите.

Примамливи описания

Ако се натъкнете на обява за апартамент, в която жилището изглежда в перфектен вид, намира се на топ локация и се предлага на добра цена, то тогава е много вероятно да сте сте намерили фалшива обява.
Към примамливите описания често се слагат и снимки, които са обработени, за да представят жилището в най-добрия му вид. В някои случаи дори се използват компютърни анимации. Твърде идеалното изображение може да послужи отново като знак, че нещо не е наред.


За да си спестите перипетиите, бихте могли да поискате препоръка от приятел, който е останал доволен от услугите на консултант/агенция за недвижими имоти или да се обърнете към утвърдена агенция в бранша. Имотека отваря вратите на първия си офис през 2015 г. и оттогава компанията расте и се развива постоянно: към момента агенцията разполага с 8 офиса в София, 4 офиса във Варна и 3 офиса в Пловдив. В тях работят над 150 млади, амбициозни и опитни професионалисти, затова не се колебайте да направите правилния избор, като ни се доверите!