Имоти във Варна

Имоти във Варна – цени, квартали, търсене

Този анализ от Имотека ви представя детайлна информация относно търсенето и предлагането на имоти във Варна. Прочетете тук какви са средните цени и най-предпочитаните квартали.

Пазара на имоти във Варна

За много хора инвестицията в недвижима собственост си остава най-сигурното убежище на спестяванията. Предвид фактори като нарастващата инфлация, голяма част от купувачите са мотивирани да вложат средствата си именно в покупката на жилище. Може да се каже дори, че инвестицията в имот се утвърди като един от най-сигурните методи за защита от обезценяването на парите. Пазарът на имоти във Варна е един от най-активните и не прави изключение от общата ситуация в страната. Заедно с тези в София и Пловдив, варненският имотен пазар през последните години се развива с все по-бързи темпове. Характерно за него е изключително голямата активност, породена от голямото търсене на недвижима собственост.

Търсене

Варна е атрактивна локация за покупка и наем на жилище за хора от цяла България. Една част от тях са привлечени от възможността за развиване на собствен бизнес. Някои търсят жилище, което да обитават, докато завършат образованието си, други са привлечени от перспективата за успешна кариерна реализация в града или желаят да се сдобият с имот, който да бъде на тяхно разположение по време на лятната им почивка. Не са малко и хората, които купуват жилище с инвестиционна цел, за да го отдават под наем на туристи и летуващи в морската столица. Красивото море и златните плажове действат като притегателна сила и за много чуждестранни купувачи. Необходимостта от покупка на собствен дом или ваканционен имот се утвърди през последните години, което от своя страна, доведе до голямо търсене от страна както на купувачи, така и на наематели във Варна.

Предлагане

Характерно за варненския имотен пазар е, че търсенето продължава да изпреварва предлагането. На територията на морската ни столица се предлагат много двустайни и тристайни апартаменти, къщи, както и имоти от по-висок ценови сегмент. Част от купувачите са ориентирани по-скоро към апартаменти, намиращи се в сгради ново строителство, които се характеризират с високо качество и функционално разпределение на помещенията.


Освен местоположението, ключов критерий за купувачите на недвижими имоти във Варна е изгледът, който се разкрива от терасата. Гледката към морето несъмнено оказва влияние върху цената на имота. Продавачите се възползват от предимство на панорамния изглед на жилището и склонността на търсещите морски дом да правят компромиси с предвидения си бюджет. Поради това често се стига до завишаване на крайната цена, но това до голяма степен е оправдано, тъй като търсенето на апартаменти и имоти, гледащи към морската шир, не остават без внимание от купувачи и наематели.

Какъв тип имоти се търсят и каква е средната цена?

Пандемиичната обстановка в страната ориентира клиентите, целящи покупка, към жилища, които разполагат с повече помещения, така че всеки член на семейството да има достатъчно лично пространство. Търсят се предимно жилища, които са готови за живеене. Предпочитани са двустайните и тристайните апартаменти, ремонтирани и обзаведени жилища, които са готови за нанасяне. Средната цена на квадратен метър в морската столица възлиза на около 1000-1300 евро. Освен от нуждата от по-големи пространства, хората са водени и от желанието за сигурност, което покупката на недвижим имот осигурява в условията на инфлация и нестабилна обстановка.

Кои са най-предпочитаните квартали?

Водещ критерий за купувачите при покупката на жилище в района е локацията. Като най-предпочитани квартали се обособяват „Чайка“, „Бриз“, „Левски“, „Възраждане“, както и идеалният център на града. Тези квартали са търсени от купувачи и наематели най-вече заради близостта си до центъра и до Морската градина.

Възраждане

Квартал „Възраждане“ се намира в западната част на град Варна. Районът се състои от 4 микрорайона. Жителите му имат на разположение детски градини, училища, множество супермаркети, паркове, кафенета и заведения за хранене. „Възраждане“ се свързва с централната част на града посредством тролейбусни и автобусни линии. Характерно за района е многоетажното строителство. Средната цена в квартала е около 700-800 евро/кв. м.


Въпреки отдалечеността на квартала, „Възраждане“ е желана локация за покупка на имот от много хора. Това се дължи най-вече на по-ниските цени, в сравнение с останалите райони на града. Освен това жителите на квартала не са изправени пред предизвикателството да търсят свободно паркомясто, както в централните части на морската столица. И все пак, предимствата на района са много и търсенето се запазва високо.

Левски

„Левски“ е един от източните квартали на Варна. В него се намира вторият корпус на Икономически университет – Варна. В района има изградени еднофамилни къщи, както и панелни блокове, построени в края на 60-те години на XX век. Средна цена възлиза на около 1000-1100 евро/кв. м

Център

В центъра на Варна се намират повечето държавни и общински учреждения, големи културни центрове – Фестивалният и конгресен център – Варна и Дворецът на културата и спорта, три университета, много училища, детски градини, музеи, културни и информационни центрове, галерии, нощни заведения и много други възможности за развлечение и забавление. Средната цена на квадратен метър в центъра на града е в порядъка 1000-1300 евро. Освен от локацията, цената се влияе и от удобствата, с които разполага жилището, както и от вида строителство.

Централната част на града е предпочитана от хора, които работят в същия район. Така те могат да се възползват от активния социален живот и подходящите условия за придвижване без автомобил. Несравними предимства остават близостта до Морската градина и, плажната ивица, кина, театри, баровете и ресторантите на брега на морето.

Чайка

Разположен на изток от центъра, „Чайка“ е един от най-желаните квартали от купувачите на имоти във Варна. Кварталът е разположен по протежението на Морската градина. Характерно за него е както новото, така и по-старото строителство жилища, но заради близостта си до морския бряг и Приморски парк, по-търсени се оказват апартаментите в сгради от по-старо строителство. Кварталът се слави с наличието на много зелени площи и добре изградената си инфраструктура. Разполага с директни и бързи връзки с центъра на града и близките курорти.

На територията на квартала има основни и средни училища, както и няколко гимназии. За по-малките жители на града има изградени детски градини и площадки. Сред основните предимства на квартала са плажовете в близост, които са и сред най-посещаваните в града. На тях често се провеждат състезания по плажен волейбол. Недалеч са разположени и два стадиона, където почитателите на футбола могат да се наслаждават на любимия си спорт.

Имотите на територията на „Чайка“ поддържат едни от най-високите пазарни цени. Средната цена на квадратен метър е в диапазона 1300-1500 евро.


Ако желаете да се сдобиете с имот на територията на Варна, то не се колебайте и се свържете с консултантите на Имотека. Компанията разполага с 4 офиса на територията на град Варна. Нашите консултанти ще направят всичко възможно да удовлетворят вашите изисквания, като ви предложат оферти, изцяло съобразени с поставените от вас критерии. Разгледайте наличните обяви и се свържете с нас!