изберете жилище

Как да изберете жилище, планирайки бъдещето?

Ако планирате да инвестирате в жилище е важно да прецените дали то е подходящо за вашите нужди. Научете тук как да се подготвите за покупка на имот!

Важни неща, на които да обърнете внимание при покупка на жилище

Бъдете реалистични спрямо бюджета

Една от първите стъпки при подготовката за покупка на жилище е определянето на бюджета, с който разполагате. В случай че ще разчитате на финансиране от банкова институция е изключително важно да се запознаете с различните кредитни продукти, за да изберете най-изгодните за вас условия. Каква ще бъде месечната вноска по кредита, за какъв период от време ще трябва го изплатите и каква ще бъде лихвата – фиксирана или плаваща. Според един от най-простите принципи максимумът, който може да си позволите, не бива да надхвърля 50 пъти нетните месечни приходи на домакинството. Или иначе казано, ако изкарвате 1700 лева на месец, може да вземете кредит до 85 000 лева (1700x50). Важно е обаче да вземете предвид допълнителното условие, според което не трябва да имате други кредити, които все още изплащате.
Когато обмисляте своя бюджет не бива да забравяте, че разходите по покупката на имот не се ограничават само до сумата, с която ще покриете обявената продажна цена. Не забравяйте да калкулирате разноските, необходими за самата процедура по прехвърлянето – местен данък, такса за вписване на новия нотариален акт в Имотния регистър, нотариални такси и допълнителните пера като банкови такси и комисионна за брокер на недвижими имоти.
Ценна практика преди да пристъпите към определянето на бюджета, е да направите свое лично проучване как вървят цените на имотите в района, в който искате да бъде разположен вашият бъдещ дом.

Обърнете внимание на локацията

След като сте се запознали със спецификите на предлагането в района и сте установили, че цените на имотите отговарят на вашите финансови възможности, е необходимо да обърнете внимание на възможностите, които предлага локацията. Не бива да подценявате ролята на местоположението, тъй социалните контакти, които кварталът носи са също толкова важни, колкото и самото жилище. Помислете какви са нуждите ви към настоящия момент и как планирате да се развие животът ви поне в близките години, за да направите търсенето по-целенасочено. Ако сте семейно ориентирани и предвиждате в скоро време да имате дете, навярно бихте искали то да расте в добра среда и да получи възможност за качествено образование. В такъв случай обърнете внимание на детските градини и училищата в квартала и се позаинтересувайте доколко са доволни родителите от нивото на обучение и предлаганите условия. Важно е да проверите дали в близост има съоръжения за игра и детски площадки, на които да прекарвате свободното си време заедно .
В случай че все още тази перспектива ви изглежда далечна, но обмисляте да си вземете домашен любимец, провете дали в близост до кооперацията има паркове или градинки, в които бихте могли както да разходите своя четириног приятел, така и да се отдадете на отдих на открито.

Безопасност на района

От какво значение е безопасността и живота в спокойна и благоприятна атмосфера? Вероятно това обстоятелство може да бъде напълно оценено само от хора, живеещи на място, на което не се чувстват сигурни и защитени. Именно поради това преди да направите решителната стъпка към придобиването на жилище, отделете време, за да се уверите че районът в действителност е приятен. Интернет пространството изобилства от информация, която би ви била полезна, за да прецените какво е реномето на квартала, към който проявявате интерес. Отделете време, за да се разходите и да добиете представа от първо лице. Също така ако имате познати, които живеят в близост, бихте могли да ги разпитате за техните впечатления относно предимствата и недостатъците на квартала.

Удобства на жилището

Говорейки за избор на бъдещ дом, няма как да не обърнем внимание на удобствата, които едно жилище предлага. В много случаи купувачите имат определени изисквания към състоянието на имота и неговото оборудване, изложението и етажа, но често подценяват фактори като наличието на ниши, мокро помощение и широк коридор. Колкото и незначителни на пръв поглед да изглеждат те на фона на общата картина, трябва да имате предвид, че са от ключово значение за удобството и функционалността на вашия дом. Антрето трябва да е достатъчно просторно, за да побира всички обувки и връхни дрехи. Така ще елиминирате риска от настъпването на пълен хаос по време на преходните сезони, както и при посрещането на вашите гости. Собствениците на жилища с вградени ниши биха могли да ги използват за изграждането на шкафове, така че да се радват на организиран, уютен и подреден дом.

Транспорт около жилището

Замисляли ли сте се колко време ще ви отнема да стигнете до работа? Изобщо има ли в близост удобен транспорт, или ще се наложи да се прекачвате? На какви интервали идва превозното средство, с което обмисляте да се придвижвате? Има ли предпоставки за образуването на сериозни задръствания? Макар възможността за работа от вкъщи да звучи все по-актуално, от съществено значение да вземете локацията като фактор от съществено значение. Имайте предвид, че понякога дори не се налага да правите толкова сериозен компромис с желанията си, тъй като можете да откриете друг имот в същия квартал, който обаче да бъде с по-комуникативно местоположение. Все пак пътуванията ви не се свеждат само до това как ще достигнете до офиса, но и как ще стигате до любимите ви заведения, спортната зала и центъра на града.
В случай че разполагате с кола, проверете можете ли да откриете къде да я паркирате. Ако пък сте привърженик на вървенето пеша или обичате да карате колело, от значение е да видите дали в бъдещия ви квартал има подходяща инфраструктура и алеи.

Състояние на имота

Понякога колкото и добре да проучвате пазара и публикуваните обяви на апартаменти за продан, се налага да направите отстъпка, особено ако разполагате със строго ограничен бюджет. Това обикновено води до две хипотези – или се спирате на по-спретнато жилище, но на лоша локация, или поставяте на фокус местоположението, като оставяте на заден фон състоянието на имота. Ако сте избрали втората алтернатива, трябва да имате предвид, че е наложително да се опитате да калкулирате каква сума приблизително ще ви е нужна, за да приведете имота в приемлив вид. Имайте предвид, че ако жилището изисква основен ремонт, това може да забави преместването ви, което ще провокира излишно напрежение и нерви.

Размер и разпределение на жилището

Според статистиката средната полезна площ на новопостроените жилища намалява, поради което ако сте ориентирали към съвременно строителство, е важно да сте внимателни в избора си. Старайте се да мислите в перспектива и се опитайте да предвидите дали имотът ще ви бъде удобен след години. Имайте предвид че в много случаи разпределението може да има по-ключова роля от квадратурата на имота. Това се дължи на обстоятелството, че един функционално проектиран имот носи усещане за простор дори с по-малка площ, а освен това предлага възможност за преустройство.

Светлина в имота

Сериозен фактор за светлината в имота има изложението на апартамента. Искате ли да се будите с първите лъчи на сутрешното слънце, или предпочитате меката светлина, с която ще изпращате залезите от своята трапезария? Традиционно купувачите са склонни да проявяват интерес както към апартаменти с източен и западен изглед, така и с изцяло южно изложение. Обикновено най-нежелани са жилищата, гледащи изцяло на север, тъй като в тях светлината е оскъдна и се създава усещане за студенина. Бихте могли да туширате тази представа като изберете по-светли и топли цветове за стените и обзавеждането и се погрижите да имате достатъчно източници на светлина, макар и тя да не е естествена.  При новото строителство се употребяват качествени изолации и дограми, които предпазват помощенията и запазват топлината в тях, така че не прибързвайте да се отказвате напълно от идеята за жилище със северен изглед.

Лично усещане и интуиция за имота

На последно място, но не и по значение, е личното усещане и интуиция за имота. Понякога колкото и време да вложите в проучването и подбора на идеалния жилище, решаваща роля оказват именно емоциите. Ако успявате да видите потенциала на имота въпреки неговите недостатъци. Обхванало ви е вълнение и вече си представяте как ще обзаведете и декорирате жилището. Нямате търпение да се обадите на своите близки, за да споделите намеренията си и дори знаете кои ще бъдат първите ви гости? В такъв случай със сигурност сте открили дома на вашите мечти.