имот по време на пандемия

Покупка на имот по време на пандемия. Струва ли си?

Покупката на имот по време на пандемия може да бъде както добра инвестиция, така и грешно решение. В днешно време домът не е само място, където живеете и прекарвате време с най-близките си, но и своеобразно офис пространство. Дали решението ви ще се окаже правилно зависи от вашите бъдещи планове, от спестяванията ви, както и от избора на имот. Прочетете още тук. 

Как коронавируса промени имотния пазар в България?

По време на криза много сектори са подложени на сериозно изпитание. Имотният пазар не прави изключение от правилото. Кризата може да доведе до промяна в броя на сключени имотни сделки, поведението на купувачите и продавачите, както и на критериите при избор на жилище.
Някои хора усещат кризата като период с много неизвестни и приемат покупката на жилище като твърде рискова стъпка. Докато други виждат момента като възможност да открият мечтания си дом с лекота и без излишна конкуренция.

В днешните нестабилни времена влагането на заделените средства в недвижим имот се явява най-сигурният метод хората да съхранят спестяванията си. Това се дължи най-вече на факта, че имотите не губят стойността си с времето, дори напротив – тяхната стойност има потенциал да нарасне с времето.
Коронавирусната пандемия промени начина, по който хората живеят и работят. На много служители им се наложи да работят от вкъщи, което промени драстично както нуждите на потребителите, така и работния процес и необходимостта от офис пространства. 
Covid кризата даде допълнителен тласък за развитие и използване на иновативни технологии, утвърди онлайн комуникацията като работещ модел в редица бизнеси, създаде възможност за осъществяване на виртуални огледи както и благоприятни условия за значителен ръст на онлайн разплащанията.

Има ли промени в цените на жилища?

Цените на жилищата през последната година останаха стабилни. Повишение се наблюдава в отделни райони на столицата, предимно в южните, източните и централните райони. Въпреки растящата инфлация, поскъпването на строителните материали, политическата несигурност през по-голямата част от годината, цените в някои райони се запазиха на досегашните си нива.

Наблюдава се засилен интерес както към имоти на зелено, така и към завършено ново строителство, обзаведени и готови за нанасяне жилища старо строителство. За последната група имоти в определени райони дори се наблюдава недостиг на оферти, което води до плавно увеличение на ценовите нива и кара купувачите да съкращават срока за огледи, вземайки по-бързо решение за покупка.

 

Какъв е настоящият момент и какво да очакваме?

В очите на купувачите покупката на имот по време на пандемия много често изглежда рисково начинание. Именно това обуславя решението на някои от тях да инвестират времеви ресурс, за да проследят развитието на Covid ситуацията, преди да предприемат важната стъпка, като се сдобият със собствено жилище. Въпреки това общата тенденция е към запазване на динамиката при периода на покупка. По данни на Имотека, над половината от сделките се изповядват до 1 месец след старта на търсенето на имот. Клиентите се запознават с детайлите на пазара бързо и не бавят излишно решенията си, тъй като се тревожат от растящата инфлация и негативните прогнози и предпочитат да се застраховат.

През 2022 година търсенето ще продължи да бъде по-сериозно от предлагането, което ще обуслови продължаваща активност и динамични сделки. Въпреки твърденията за спад в цените, няма основания да смятаме, че такъв ще има. Те по-скоро ще се задържат на стабилни нива, а други ще нараснат леко. По отношение на новото строителство – много от строителните предприемачи вероятно ще забавят продажбите, за да се ориентират в крайната цена на продукта и да калкулират правилно към крайните клиенти. Към момента обаче забавяне в темповете на строителство не се наблюдава. Пазарът на къщи и парцели ще продължи да разкрива потенциала си, тъй като и след пандемията хората ще се стремят да разполагат с имот извън големите градове.

 

Какво да имаме предвид?

Каква ще бъде функцията на закупения имот?

Първоначално е добре да си изясните каква ще бъде функцията на закупения имот. За собствено ползване ли възнамерявате да го използвате или смятате да инвестирате в жилище, за да може да го отдавате под наем. В случай че се нуждаете от апартамент за собствено ползване, то трябва да се съобразите с определите от вас критерии и възможности. Ако купувате имота с инвестиционна цел, би било разумно да проучите предварително пазара на недвижими имоти.  По прогнози се предвижда възможен допълнителен ръст в дела на инвестиционно настроените купувачи, тъй като доходността от жилище ще продължи да се подобрява спрямо съхранението на банков депозит. Потребителите, от своя страна, ще продължават да търсят познат и сигурен начин за вложение на свободните си средства в условия на инфлация, за да спасят парите си от обезценяване.

Какви са предлаганите имоти?

Ако през 2020 г. растящият интерес към къщи извън големите градове бе пряк резултат от пандемията, то напоследък ставаме свидетели на частично пренасочване на тези клиенти към възможността да се сдобият с парцел, на който сами да си построят къща. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите. В този сегмент има и нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене.

Продължава да расте интересът към тристайните жилища. Данните на Имотека сочат, че между януари и септември  2021 г., 37% от сделките са за такъв тип имоти при дял от 34% за същия период на 2020 година. Също 37% е делът на сделките за двустайни апартаменти.
Пловдив и Варна, които се установиха като динамично развиващи се градове през последните години, ще продължат да бележат ръст в активността. Особено активен там ще продължава да бъде пазарът на къщи и парцели в близост до града. Новото строителство и в двата града е активно, което ще доведе до допълнителна динамика в общия обем сделки.

Какво е търсенето?

През последните няколко месеца на 2021 г. се отчете ръст в търсенето при клиентите, целящи покупка. Сделките при старото и новото строителство останаха сравнително балансирани – наблюдаваха се моменти, в които новото строителство изпреварваше, но имаше и периоди, в които преобладаващ беше интересът към старото строителство.

Още от края на 2020 г. се появи нов профил на купувачите – хора във възрастовата граница между 24 и 30 години. Това са клиенти, които търсят имот основно за живеене, работят в големи компании и имат възможност да финансират покупка на жилище чрез ипотечен кредит. Друга група купувачи са тези, които не желаят да живеят под наем и с подкрепа от своите родители успяват да закупят собствен дом.

Към покупки на имоти с цел инвестиция се насочват хора, които вече притежават собствен дом и искат да вложат парите си в нещо сигурно. Профилът на тези купувачи обхваща хора в активна трудоспособна възраст между 35 и 50 г., имащи възможност да финансират сделката с кредит от банка. Делът на последните започва да се увеличава през второто шестмесечие на 2021.

Какво се очаква след няколко месеца?

Очаква се отново динамичен пазар без съществени промени в активността на участниците в него. Промяна в ценовите равнища надолу не се очаква. Търсенето ще надвишава предлагането. Интересът към покупка на имоти ново строителство ще продължи.
Ще се увеличават купувачите, търсещи с цел инвестиция, което ще е обусловено от нежеланието на хората да държат парите си в банки при липса на доходност. Съществена промяна в профила на купувачите също не се очаква.
Основно търсени имоти ще бъдат двустайни и тристайни жилища за живеене, както и къщи или вили извън големите градове.