Правилния съветник при покупка на имот

Как да изберете правилния съветник при покупка на имот?

Ако планирате да си купите жилище е важно да се консултирате с компетентни съветници. Прочетете повече за възможните опции, за да вземете най-правилното решение в избора на кого да се доверите при покупка на имот.

Какви са опциите като съветници?

Агенция за недвижими имоти

Пътят към мечтания дом в много случаи е осеян с въпроси, колебания и внушителни перипетии. Ако ви предстои покупка на апартамент, трябва да се заредите със сериозна доза търпение. Процесът по откриване на идеалното жилище, особено в големи градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, може да бъде много дълъг, напрегнат и изморителен. За тази цел на помощ идват агенциите за недвижими имоти. С тяхно съдействие освен да спестят време, купувачите могат да се освободят от огромна част от отговорностите, като ги поверят в опитните ръце на брокерите. От организация на огледи и професионални напътствия, през изготвяне на документална част, до финализиране на сделката – при съдействие от агенция, поводите ви за притеснение и отговорностите ще бъдат сведени до минимум.

Брокерите на недвижими имоти ще се постараят да насочат търсенето спрямо параметрите, които вие сте им задали, за да могат да оправдаят вашите нужди и очаквания. Услугите на консултант от агенция за недвижими имоти ще ви осигурят много по-оптимизирано търсене. Професионалните брокери имат нужната експертна оценка, която им помага да отсяват само обявите, които в действителност заслужават внимание. Така ще избегнете безкрайните уговорки и огледи, които са не само още един ангажимент в личния ви график, но и често се оказват източник на разочарования. Освен това познанията на брокера ще ви предпазят от неизгодни условия и ще изведат сделката до успешен завършек.

Самостоятелен брокер

Като подходящ ориентир, по който да разпознаете добре подготвения брокер, е проучването на компанията, за която работи той. Утвърдените в брашна агенции не биха рискували да навредят на реномето си с необучени кадри. Вземането на правилна преценка обаче става значително по-трудна задача, когато се стигне до това да избирате брокер, който не работи за агенция, а за себе си.

Този принцип предполага работа с ограничен брой клиенти, тъй като зад гърба си самостоятелните агенти нямат подкрепата на изградена професионална структура, включваща счетоводен, юридически, финансов и маркетингов отдел. От една страна, работещите в тези условия брокери се принуждават да изучат в дълбочина много от тънкости и подводните камъни, съпътстващи процеса по сключване на имотна сделка. От друга страна, все пак трябва да имате предвид, че никой не може да бъде специалист по всичко. Поради по-ограничения набор от клиенти, самостоятелните агенти се налага да полагат допълнително усилия в посока подобряване на потребителското изживяване. По този начин целят да постигнат добри предпоставки за възникването на реклама от уста на уста, която да послужи като красноречив показател за нивото на предлаганата услуга.

Личното отношение, вниманието и грижата към клиента, както и изцяло посветеното време на един казус неминуемо оставят положително впечатление у купувачите. Важно е обаче преди всичко да вземете предвид реалното качество на консултантските насоки. Освен това трябва да прецените и риска от недобросъвестно и непрофесионално отношение, за които трудно бихте могли да откриете полезен ход, когато не разчитате на агенция. При съдействие от страна на брокер, работещ в компания за недвижими имоти, ще се радвате на значително по-голяма сигурност, проследимост и отговорност.

Познати с опит

Винаги може да се обърнете към познати с личен опит в сферата. Макар и непрофесионално подготвени, ако в обкръжението ви има човек, който притежава добри познания в областта или наскоро е преминал през етапите по покупко-продажба на жилище, то със сигурност може да научите нещо полезно от него. Въпреки това в никакъв случай не бихте могли да разчитате на експертни насоки и пълноценни съвети, които да ви подготвят и предпазят от потенциални проблеми. Не забравяйте, че макар близките ви да са успели да пожънат успех, няма никаква гаранция, че знанията им ще бъдат приложими към спецификите на вашия казус.

Кои са факторите, които да имате предвид?

Доверете се на опита

При избора на съветник е от съществено значение да направите предварително проучване. То ще ви помогне да идентифицирате агенциите с доказан опит и реноме в професионалните среди. Ценен подход е да се доверите на компания, която оперира на пазара от достатъчно време, за да изгради обширно портфолио, което ще разкрие повече предложения и възможности за избор. Дългогодишният опит е доказателство както за експертните компетенции за процесите и тенденциите, но и за успеваемостта на компанията да „оцелее“ и премине през ситото на времето и конкурентите. Не пренебрегвайте и броя на офисите и покритието на агенцията в страната. На база на тях може да сформирате впечатление за развитието на дейността на компанията. В случай че целите покупка на апартамент във Варна, Пловдив или София и се нуждаете от професионални насоки, не се колебайте да се обърнете към нас.

Важно е да се поинтересувате за методологията на работа в агенцията, за да имате правилните очаквания и да сте подготвени за спецификите и актуалността на предлаганите консултантски услуги. Имотека е първата агенция в сферата на недвижимите имоти, която въвежда изкуствения интелект в работния процес, благодарение на което може да разчитате на по-персонализиран подход.

Не се колебайте да питате

Преди да подпишете договор с брокер или агенция за недвижими имоти, постарайте се да откриете отговор за темите, които ви интересуват. Не се колебайте да „стреляте в целта“, макар понякога въпросите ви да изглеждат неудобни или твърде директни. Именно така ще си осигурите необходимото спокойствие, че сте направили възможно най-информирания избор. В случай че не знаете откъде да започнете, то ето няколко идеи:

От колко време се занимавате с продажби на недвижими имоти?

В динамична и многопластова професия, каквато е тази на брокерите, инвестираното време и придобитият опит са от изключително значение за подготвеността и познанията на агента.

Колко близки до първоначалната офертна цена са крайните цени на жилищата, които сте успели да доведете до сделка?
Винаги е предимство да работите с брокер, който умее да се пазари и защитава вашите интереси. Едва ли ще се откажете от възможността да свалите от цената, дори и да разполагате с добър бюджет.


Какъв маркетингов подход ще използвате?

Доверете се на проактивен брокер с иновативно мислене. Не бихте искали да разчитате само на това съдбата или късметът да ви се усмихне.

Проучете онлайн и потърсете препоръки

Нищо не може да се сравни с впечатленията, породени вследствие на личния досег с даден продукт или услуга. Именно поради това препоръките са един от ключовите фактори, които трябва да вземете предвид в избора на съветник при покупка на имот. Дали ще потърсите онлайн, където ще откриете мненията на случайни потребители, или ще разпитате свои познати и близки – изборът е във ваши ръце. Не забравяйте обаче, че макар значими, мненията на хората са винаги субективни. Точно поради това е от ключово значение да се сдобиете с възможно най-изчерпателни сведения от различни източници на информация, на база на които да сформирате собствено мнение.

Тествайте знанията за пазара на съветника си

В основата на успешно сключената сделка стоят знанията на съветника в сферата на недвижимите имоти. Дори в обикновен разговор може да тествате качествата и уменията на вашия консултант. Помолете го да ви даде информация за средните цени на имотите в конкретния квартал, в който търсите жилище. Помолете го за препоръка или съвет и вижте какъв ще бъде неговият подход и отговор. Не прибързвайте със заключенията, все пак никой не може да бъде подготвен за всички въпроси и то по всяко време. По-добре проследете по какъв начин се справя вашият съветник, когато не знае какво да отговори. Ако признае, че няма готов отговор и му е необходима справка, вместо да се опита да ви замаже очите, то със сигурност сте попаднали на съвестен и отговорен брокер, на когото си струва да се доверите.