Ново строителство София

Ново строителство София. Кои са най-процъфтяващите квартали?

Един от основните фактори, влияещи на решението на купувачите е локацията на имота. Прочетете нашата статия и разберете основните тенденции при най-желаните квартали в София с ново строителство.

 

Какви са основните тенденции при предлагането на имоти в София?

Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ) цените не жилищата в София са се удвоили за последните 7 години. На годишна база се наблюдава увеличение с 22%. Това от една страна отдръпва част от купувачите от пазара, но търсене все още има, а предлагането не успява да достигне нивата му.
По данни на НСИ разрешителните за строеж на нови жилищни сгради достигнаха рекордни ръстове. През третото тримесечие на 2022 година, издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради е 450, което е над средните нива.
Според данните на Агенцията по вписванията, през третото тримесечие се наблюдава спад на сделките за цялата страна със 7,23%. За София този показател е 15,23%. 

 

Най-процъфтяващи райони в столицата

Сред най-търсените квартали за живеене в София, предлагащи имоти ново строителство се нареждат Витоша, Студентски град, Кръстова вада, Малинова долина, Манастирски ливади и Изток. Ето и кои са основните предимства на всеки един от тях:

Витоша

Квартал Витоша е един от най-динамично развиващите се квартали в столицата. Обикновено към него се ориентират млади семейства, които търсят своя мечтан дом. Кварталът се отличава с предимно новото си строителство – тухлено, с модерна съвременна архитектура. Жилищните сгради са ниско етажни с около 4-5 етажа, а стари панелни сгради напълно липсват.
Купувачите в този район обикновено ползват личен транспорт, за да се придвижват от една до друга точка на града, тъй като общественият транспорт в района все още се подобрява.
Вижте офертите ни за покупка на имот ново строителство в квартал Витоша тук! 

Малинова долина

Друг бързоразвиващ се район в града, предлагащ опция за покупка на жилище в новопостроена сграда е квартал Малинова долина. Той се намира на спокойна локация, близо до Околовръстния път на София. Районът поддържа едни от най-високите ценови нива. В него могат да се намерят имоти за покупка „на зелено“, както и нови и луксозни имоти ново строителство.
Разгледайте нашите предложения в квартал Малинова долина тук! 

Кръстова вада

Кръстова вада е известен с масивните еднофамилни къщи, построени през 60-те години на миналия век. Въпреки това районът не губи своя потенциал за развитие и дава възможност за покупка и на жилище в модерна и съвременна новопостроена сграда. Купувачите, ориентирани към Кръстова вада мога да се възползват и от възможността да закупят имот, намиращ се в затворен комплекс. Обикновено млади семейства с малки деца избират района именно заради спокойствието и сигурността, които може да им осигури покупката на жилище за комплекс от затворен тип в района. Купувачите често са привлечени и от удобствата, които им предлага подобна инвестиция, а именно – видеонаблюдение, спокойна и сигурна среда, наличие на много зелени площи и т.н.
Повече за офертите в района можете да намерите тук!

Манастирски ливади

Един от най-популярните и желани квартали за покупка на нов дом е квартал Манастирски ливади. Той се слави с предлагането на жилища предимно ново строителство, като има доста предложения и за покупка „на зелено“. Профилът на купувача обикновен са млади семейства с малки деца, чиито предпочитания са за жилище, намиращо се в малко  кооперация, без много съседи, както и такива, които търсят имот за покупка в затворен комплекс, разполагащ с много екстри и удобства.
Районът се развива изключително динамично, а местоположението му дава възможност на живеещите да достигат бързо до останалите части на града, благодарение на близостта до големите пътни артерии и Околовръстния път на града. Друго съществено предимство на района е непосредствената близост до планина Витоша и лифтът за ски пистите. Общественият транспорт в Манастирски ливади се осигурява чрез трамвайната линия, която минава оттам, която осигурява бързо придвижване от една точка до друга, независещо от натовареността в столицата.
Разгледайте нашите предложения за покупка на жилище в Манастирски ливади тук!

Студентски град

Намиращ се в югоизточната част на София, Студентски град също представлява голям интерес за купувачите на новопостроени имоти. Съседни квартали на Студентски град са Малинова долина, Витоша, Дианабад и Дървеница. Макар първоначалната идея за построяването на квартала да е била задоволяване на нуждите на студентите, обучаващи се във висшите учебни заведения в столицата, то днес комуникативността на квартала привлича все повече и друг тип купувачи, а именно – млади семейства с малки деца.
През последните години районът претърпява истински строителен бум, най-вече заради удобната си локация и добре уредената инфраструктура. Младите семейства обикновено се насочват към по-спокойната част на квартала, намираща се около Зимния дворец и Националната спортна академия. Живущите имат възможността да практикуват различни спортове, да се разхождат и да се забавляват. Близо до квартала се намира и Зоологическата градина на София, която винаги е добро решение за прекарването на един слънчев следобед навън с малко дете. Поради засиленото търсене строителството в района е с големи темпове и в него има все повече нови кооперации и модерни жилищни сгради.
Вижте нашите предложения за покупка в района на Студентски град тук!

Изток

Квартал Изток е друг предпочитан район за покупка на жилище. Той привлича купувачите най-вече заради добре уредената транспортна мрежа с целия град. През квартала преминават главни булеварди като „Драган Цанков“ и „Цариградско шосе“, по които може да се достига до всяка точка на града, както и до магистрала „Тракия“, водеща до гр. Бургас. Районът предлага имоти за покупка както на жилища в стари масивни жилищни сгради, така и на жилища ново строителство.

Разгледайте офертите ни за покупка в района тук!

 

Независимо дали става въпрос за покупка на недвижим имот с инвестиционна цел или за живеене, то критерият за локацията е от съществено значение. Не забравяйте, че покупката на имот е решение, което е свързано с инвестирането на сериозни средства, затова обмислете добре къде искате да се намира жилището ви. От това решение зависи не само комфорта на вас и на вашето семейство в дългосрочен план, но и възможността да спечелите, в случай че след време решите да го продадете или да го отдавате под наем на наематели. Експертите съветват да се насочите към бързо развиващ се район с потенциал за развитие, където в същото време ще се чувствате добре, живеейки там със семейството си. Препоръчваме ви да се консултирате със специалист, който да ви насочи към най-добрата оферта, отговаряща максимално на вашите изисквания. Консултантите на Имотека с радост ще ви съдействат с избора ви. Не се колебайте да се свържете с нас!