Как да намерите добър апартамент под наем на страхотна локация

Как да намерите добър апартамент под наем на страхотна локация

Предстои ви поредната смяна на квартира и отсега сте под напрежение пред какви перипетии ще бъдете изправени този път? Или напротив, тепърва правите първите си стъпки към това да заживеете самостоятелно и да изградите своите лични представи за дом? В която и ситуация да се намирате, въпросът как да намерите идеалния апартамент под наем на удобна за вас локация, неминуемо е поставен на дневен ред. Научете кои са факторите от значение при избора на имот под наем, за какво трябва да бъдете особено внимателни, как да прецените дали сте попаднали на идеалното за вас жилище и с каква информация е добре да разполагате, за да вземете правилно решение.


Проучете наемодателите

Често обсъждана тема в сферата на недвижимите имоти е по какво да познаем надеждните наематели, за да бъдем спокойни, когато решим да поверим имуществото си. Трябва обаче да отчетем факта, че сключването на договор за наем крие потенциални рискове както за наемодателя, така и за наемателя. Ако е дошъл онзи така интензивен момент, в който четенето на обяви и ходенето на огледи се е превърнал в неизменна част от ежедневните ви ангажименти, то проявете бдителност и се постарайте да проучите своя потенциален наемодател. Напълно излишно е да ви убеждаваме, че това има съществена роля за безпроблемния престой в избраното жилище и е от особено значение за бъдещите взаимоотношения помежду ви. Ето и кои са основните насоки, които да следвате:


Преценете дали наемодателите са коректни

Един от най-съществените критерий в избора на имот под наем е всъщност именно поведението на неговия собственик. Разбира се, изграждането на преценка, при това правилна, изисква значително повече време от това, предвидено за провеждане на оглед. Може обаче да бъдете сигурни, че има редица индикатори, които да ви послужат като отправна точка, а на база на тях да сформирате меродавно мнение. Преди всичко, преценете дали наемодателят има коректно отношение към вас самия. Случило ли се е да си отмени по неясни причини насрочената среща, непосредствено преди уговорения час. Позволил ли си е неоснователно закъснение за насрочения оглед? Отнася ли се уважително към вас и по какъв начин комуникира? Всички тези показатели са достатъчно красноречиви, за да се сдобиете с впечатление за неговите поведение и обноски.  Особено важен фактор, който не бива да подценяте, е и състоянието на отдавания имот. Личи ли си, че за него са полагани грижи и старание, или създава точно обратното впечатление? Изглежда ли чисто и подредено, или от вида на жилището прозира по-скоро немарливост и нехайство? Обърнете внимание на всичко това, за да прецените дали бъдещият ви наемодател е съвестен и отговорен човек, на когото може да разчитате при необходимост.


Попитайте защо дават апартамента под наем

Поинтересувайте се каква е причината собственикът на апартамента да предприеме отдаването му под наем. На пръв поглед подбудите на наемодателя изглеждат като нещо твърде лично, за което няма  логична причина да проявявате любопитство. Това обаче не е съвсем така, тъй като може да се окаже, че имотът се отдава под наем, като същевременно с това се търси подходящ за него купувач. В такъв случай бихте могли да попаднете в неизгодната ситуация да се нанесете и непосредствено след това да се окаже, че е време да освободите жилището. В такъв случай дори едномесечното предизвестие не звучи като особен вид успокоение, тъй като отново ще се наложи да минете през цялата процедура по търсене и подбор на подходящ апартамент.


Проучете детайли за условията при наемане

От съществено значение е да се запознаете подробно с условията за наемане и настаняване в имота. Не бихте искали да инвестирате излишно от времето и енергията си, за да откриете впоследствие, че договорът за наем не е това, което сте очаквали. В случай че е необходимо, направете си списък с всички въпроси, които са от значение за вас. Кога най-рано можете да се настаните, за какъв срок ще бъде сключен договора, кой ще бъде отговорен (наемодателят или наемателят) за покриването на разноските при евентуален ремонт, каква е стойността на наема и какво следва да се случи при невъзможност за навременно плащане. Кои са режийните разходи и комуналните такси, които трябва ежемесечно да заплащате. Можете ли да отглеждате домашен любимец, имате ли сключен абонамент за интернет (и ако няма, може ли да разчитате на такъв). Проучете всички права и задължения, които бихте имали като наемател, за да сте спокойни, че сте се запознали подробно с всички детайли.


Разгледайте подробно жилището

Ако сте успели да открили общ език с бъдещия си наемодател и сте останали с позитивно усещане от срещата с него, следва  да пристъпите към същинското „проучване“, в чиято основа стои самото жилище.


Проучете квартала

Сред основните фактори при избора на имот (без значение дали се отнася за живот под наем, или за трайно установяване) е неговата локация. Преценете дали местоположението на апартамента отговаря на вашите потребности. Потърсете има ли удобен транспорт в близост, както и по какъв начин и колко време би ви отнело да стигнете до работното ви място. Отделете си един-два часа (или колкото ви е необходимо), за да се разходите из квартала, в който се намира отдадения апартамент. Това е най-достъпният и лесен начин да проучите района и да добиете представа, основана на личното ви впечатление. Запознайте се с удобствата и предимствата, които кварталът предлага – има ли магазини, аптеки и супермаркети в съседство, къде може да паркирате автомобила си (ако разполагате с такъв) и какво разстояние ви дели от най-близката бензиностанция, както и какви услуги можете да откриете наоколо (банкови клонове, шивашки ателиета, химическо чистене, спортни центрове и т.н). Разучете има ли парк, в който да прекарвате свободните дни в отдих. Обмислете добре приоритетите си и сравнете доколко те са приложими в реалност.


Преценете на кой етаж искате да е жилището ви

Изискванията на търсещите дом са много на брой и различни по естество. Някои предпочитат да живеят на по-висок етаж, за да се насладят на по-просторна панорама и красив изглед, разкриващ се от терасата. Много често това може да се окаже като задължително условие при наемането на апартамент в Бургас и другите морски градове в страната. Имайте предвид, че това понякога рефлектира пряко върху стойността на наема. Така например присъства реалната вероятност едностаен апартамент под наем във Варна да бъде обявен на много завишена цена в сравнение с едностаен апартамент под наем в Стара Загора или едностайно жилище в София.
Други, които са израснали в къща, могат да се придържат към идеята за настаняване в апартамент на по-нисък етаж, за да се чувстват в позната и приятна среда. Критериите зависят строго от предпочитанията, нуждите и възгледите на наемателите. Въпреки това, ако откриете разбран собственик на чудесен апартамент, разположен в удобна за вас локация, а нямате основателни причини (например от здравословен характер), с които да е необходимо да се съобразите, не бива да пропускате напразно възможността, която ви се отдава. Разбира се, всичко е въпрос на лични възгледи, затова помислете доколко сте склонни да направите компромис със себе си.


Решете дали големината на жилището е подходящо

Понякога сме склонни да взимаме прибързани решения, въз основа на емоциите, които ни владеят в конкретния момент. Може да открием апартамент, който отговаря съвсем точно на представите ни за съвършеното жилище – просторни тераси с южно изложение, в квартал с нелошо реноме и метростанция в близост. Добре е обаче да се замислим за истинските си потребностите. При сформирането на размера на наема основна роля неминуемо играе квадратурата и броят на статиите в жилището. Макар и пряко отражение на идеалите ни за дом, ако живеем сами, основанието да изберем тристаен апартамент под наем в София само защото ни допада естетически не е основателно. Преценете какви в действителност са личните ви нужди и финансовите ви възможности, за да вземете възможно най-прагматичното решение, което да бъде изцяло във ваш интерес.


Огледайте внимателно обзавеждането

Докато ви развеждат из апартамента, не пропускайте да огледате внимателно наличното обзавеждане. С какви мебели и електроуреди е оборудвано жилището и изправни ли са за ползване те? Ако липсва нещо от домакинството, което има основно значение за удобството на ежедневния живот (хладилник, легло, печка), по какъв начин бихте могли да се сдобиете с него? На кого се пада финансовата отговорност за осигуряването на липсващите мебели и уреди? Важно е да уточните всички условия и подробности с вашия наемодател. Ако вие като наемател сте задължени сами да платите за мебелите, от които се нуждаете, трябва да разполагате с правото да задържите закупените вещи при освобождаването на имота. Друга възможност е впоследствие те бъдат откупени от вас, за да останат за ползите на бъдещите наематели. Затова не се колебайте да потърсите информация по тези теми своевременно.


Сравнете цените на сходни имоти в региона

Не прибързвайте с вземането на решение! Преди да заявите намеренията си сериозно, прегледайте и сравнете цените на сходи имоти в региона. Това ще ви помогне да добиете представа за ценовия диапазон, в който попадат подобен тип жилища и да прецените дали наистина си заслужава да сключите договор. Ако търсите двустаен апартамент под наем в София, може да откриете сходни по параметри жилища с много голяма разлика в ценообразуването, с оглед на това къде се намират. Преценете дали стойността на избрания от вас имот не е неоправдано завишена и проверете дали в за същия наем няма да откриете апартамент на по-добра локация. Ако все пак държите на конкретно избрания регион, съсредоточете търсенето си конкретно за него. В случай че обстоятелствата не го налагат, не прибързвайте. Може да откриете по-изгодна за вас оферта.


Доверете се на брокера си

Търсенето на подходящ имот под наем може да бъде истинско предизвикателство, особено ако имате строго дефинирани критерии и конкретен бюджет, с който стриктно се съобразявате. Посредничеството на брокер на недвижими имоти би било идеална перспектива да спестите време, усилия и нерви от това да преглеждате десетки обяви, да уговаряте срещи за огледи. Освен това до голяма степен елиминирате шанса да попаднете на неподходящи оферти, в разрез с предпочитанията ви. Доверете се на брокерите от „Имотека“, които ще се вслушат във вашите изисквания и ще ви помогнат да откриете бързо и безпроблемно жилището, което да бъде съобразено изцяло с вашите нужди и представи.