избор на агенция за недвижими имоти

Какво е важно за продавача при избор на агенция за недвижими имоти?

При продажба на имот е много важно да работим с правилната агенция. Прочетете нашата статия за някои ценни съвети при избора.

Защо е важно да ползваме услугите на агенция за недвижими имоти?

Независимо дали става въпрос за покупка, продажба или наем на апартамент, услугите на имотна агенция са изключително полезни. Солидните знания и опит в областта на брокерите значително улесняват процеса по покупко-продажба.
Много продавачи се заблуждават, че продажбата на недвижим имот е лесна и това е причината да се заемат с целия процес само. В последствие обаче устaновяват, че за осъществяването на бърза и успешна сделка са необходими задълбочени познания и солиден опит в областта на продажбите. Освен това агенциите правят собствени анализи на състоянието на пазара. Те имат пълната информация за движението на цените на имотите във всеки един район и могат да дадат много ценни съвети относно точния момент за пускането на жилище в продажба. Да не забравяме и за юридическата част от една сделка по покупко-продажба, за която ще получите пълно съдействие ако изберете да се доверите на специализирана имотна агенция. 

Какво трябва да имаме предвид при проучването?

 

Портфолиа на агенциите

Най-добре се доверете на утвърдила се агенция, с достатъчно опит в бранша и с достатъчно имотни сделки зад гърба си, ползваща се с добра репутация сред своите клиенти.
Имотека има повече от 25 години опит в сферата на недвижимите имоти. Компанията е част от Realto Group, която обединява агентски и консултантски компании, генериращи най-голям обем от сделки с имоти на българския пазар и развиващи най-голямата мрежа от консултанти в сектора. Първият си офис Имотека отваря през 2015 година. Оттогава до днес  Имотека разполага с общо 8 офиса в София, 4 офиса във Варна и 3 офиса в Пловдив.
В агенцията работят много млади и амбициозни хора, които истински ценят работата си и полагат усилия клиентите да са удовлетворени от направения избор.
Консултантите на Имотека ще бъдат до вас по време на целия процес то сделката. Те притежават необходимите знания, за да определят цената на база конкурентни оферти и реално сключени сделки за имоти. Разполагат с най-голям маркетингов бюджет и ако продавате с нас, можете да разчитате, че ще го рекламираме в имотните сайтове, всички брокерски групи и нашата вътрешна система с чакащи клиенти. Ние поемаме ангажимента за преговорите и съдействаме за документацията. Ние търсим активно клиентите, защото знаем какво иска всеки купувач във всеки конкретен район. Регистрираме над 500 купувача всяка седмица и ви срещаме само с тези, готови на сделка. Набавяме всички нужни документи и подпомагаме сигурността на сделката. Ако искате да осъществите бърза и лесна продажба, не се колебайте, а се свържете с нас!

Интернет присъствие

Друго нещо, на което да обърнете внимание при избора на консултантска агенция е присъствието ѝ в интернет пространството. Разгледайте сайтовете на компаниите, към които сте се ориентирали. От функционалността на уебсайта можете лесно да се информирате за най-актуалните оферти, но освен това ще разберете и как протича комуникацията между клиента и агенцията. Проверете дали има опцията да отправяте онлайн запитвания, да осъществявате директна връзка с някой брокер – било то чрез телефон, чат бот, имейл или друго. Колкото по-пригоден за нуждите на един клиент е уебсайта на една агенция, толкова по-лесно достъпен за потребителите е той.

Отзиви

Направете нужното проучване сред предишните клиенти. Отделете си нужното време, за да разберете какъв е бил предишния опит на агенциите. Посетете имотните групи в социалните мрежи и специализираните форуми, за да прочетете отзивите за съответната компания. Все пак имайте предвид, че мненията в онлайн пространството са субективни и опитът на едни не се отразява задължително и на останалите клиенти, но все пак бъдете внимателни. Тук е моментът да отбележим, че лошите мнения и отзиви за дадена компания често са написани от фалшиви профили, като метод на някои компании да опетнят имиджа на конкурентите си. 

Препоръки от познати

Най-добрият начин, по който да подберете агенция с която да работите е чрез препоръка от близък, приятел или познат, който наскоро е преминал през същата процедура и е останал доволен от своя посредник.
Ето и някои от нашите награди и постижения, които могат да ви бъдат сигурен знак, че Имотека  е най-добрата агенция, на която можете да доверите продажбата си:
>>   През 2021 г. грабнахме наградата Employer Branding Excellence в годишните награди „Employer Branding Awards by b2b Media 2021“.
>>  От 2017 г. имаме две отличия на годишните награди Employer Branding Awards, организирани от b2b media:
Първа награда за иновации в управлението на таланти
Втора награда за иновации в управлението на таланти

Отношение 

Личното отношение много важно в работата на един брокер на недвижими имоти. Добрият посредник се старае да подхожда с разбиране към нуждите и желанията на своя клиент. А най-добрият начин за спечелването на доверието на клиентите е чрез открити и честни отношения.
Ние в Имотека целим да бъдем полезни, да търсим правилния подход към всеки клиент и да изслушваме неговите препоръки. Вярваме, че сме достатъчно опитни в сферата на недвижимите имоти и можем да съдействаме на всеки, който ни се довери.
Не подценяваме силата на новите знания и за целта редовно правим обучения и специализации, за да предлагаме нови методи в работата си.

Прозрачност

Когато говорим за честност, това се отнася не само да посредника, но и до клиента. продавачите трябва да знаят, че за да може брокерът да си свърши работата и да представлява неговите интереси, то той трябва да бъде наясно с всеки един детайл. 

 

За какво да внимаваме?

Има няколко неща, за които трябва да внимавате, когато избирате агенция, на която да доверите продажбата на вашата собственост. На първо място стоят фалшивите обяви. Както вече стана дума, това е честа практика на недобросъвестните агенти, които целят да наберат собствена база данни от клиенти. Един от сигурните знаци, че сте попаднали на фалшива обява е описанието „Само за частни лица“. Това обикновено означава, че се ограничава възможността да се достигне до повече потенциални клиенти. Затова когато си изберете няколко агенции и започнете да ги проучвате, обърнете внимание и на обявите им за продажба. Така ще се ориентирате до колко работещите в нея са професионалисти, както и ще знаете какъв подход използват, за да привлекат купувачи към съответната оферта.


Бъдете внимателни и се пазете от измами. Не са малко случаите, когато някой човек се представя за брокер, изисква предварително депозит от своя клиент, а накрая задържа съответната сума, а купувачът/продавачът се оказва измамен. Това е още една причина да изберете агенция с доказан опит зад гърба си, която не би си позволила подобно отношение, което да рефлектира върху имиджа и сред клиентите.