да продадете по-лесно и бързо имота

Как да продадете по-лесно и бързо имота си?

Ако ви предстои продажба на имот е важно да знаете тънкостите в сферата. За да постигнете възможно най-успешна сделка.

Съвети преди продажба на жилище

Почистете отлично жилището

Съмнителната хигиена в едно макар модерно и добре обзаведено жилище може да се окаже логично основание заинтересованите клиенти да изгубят всякакво желание за покупка. Замърсените стаи и разхвърляните вещи са откровена антиреклама. Затова е от изключително значение да вложите старание, за да приведете в приятен вид вашата собственост. Почистете стаите с прахосмукачка, а където повърхностите позволят – минете с моп, напоен с подходящ препарат. Забършете прахта, насъбрала се по рафтовете, под леглата и труднодостъпните места, които обикновено подминаваме. 
Преди да пристъпите към етапа на провеждане на огледи, постарайте се да измиете прозорците и терасите в апартамента. Купувачите непременно са водени от своето любопитство и ще искат да надзърнат навън, за да открият каква панорама се разкрива пред тях.


Премахнете следите от ползване

Състоянието на стените и таваните най-бързо и лесно издава наличието на захабяване и следи от ползване. В голяма степен именно те създават усещане за занемареност, поради което е наложително периодично да бъдат обновявани. Затова е важно да не ги подценявате, макар да изглеждат като незначителен фактор за вземането на решение за покупка. Хубаво е да заложите на неутрални пастелни нюанси, тъй като не дразнят окото. Освен това създават топлота и са много по-податливи на съчетание с различните интериорни решения и стилове.
Добра идея е да се заемете с леко освежаване и на настилките. Солидният дървен паркет ще разкрие своя първоначален блясък и ще вдъхнете уют и свежест в обстановката. Все пак грижата е това, което превръща жилището в дом.


Махнете излишните мебели

Препоръчителен подход е да се ръководите от концепцията за минималистичното обзавеждане, или по друг начин казано – ‘Less is more’. Премахнете всички остарели и излишни мебели. Ако сте решили да направите цялостен ремонт и преобзавеждане преди продажбата, заложете на изчистен дизайн.
Старият тип мебели обикновено са твърде тежки и големи, поради което отнемат от свободното жизнено пространство в апартамента. Освен това има сериозни предпоставки, макар за вас обзавеждането да изглежда красиво и да е свързано със сантиментални емоции, клиентите да го възприемат като вехто и отблъскващо. Ако все пак прецените, че не си заслужава да инвестирате в нови мебели, то подредете наличните по подходящ начин, така че да се открият позитивите на стаите, а свободното пространство да се използва по функционален начин. Това ще осигури на бъдещите собственици необходимите простор и свобода.


Направете козметичен ремонт ако се налага

В случай че решите да избегнете амбициозното решение да осъществявате основен ремонт, то имайте предвид, че едно козметично освежаване на жилището винаги е благоприятна алтернатива. С времето и ежедневната експлоатация усещането за новост се заличава. Преборете се със захабяването и обърнете внимание на дребните акценти, които обаче правят силно впечатление. Подменете повредените мебелни дръжки, ръждясалите кранове или смажете скърцащи и заяждащи врати. Обновяването малките подробности несъмнено рефлектира върху цялостна представа за жилището, въпреки че в повечето случаи те са забележими само когато са в неизправност.
Всяко жилище има свой живот и история, разказвана от грижливо подредените  сувенири и събраните спомени от пътувания. Ако подготвяте своя стар апартамент за продажба – непременно приберете стенните семейни снимки и предметите с персонализирани послания. Важно е да покажете на потенциалния купувач, че този апартамент вече не е ваш, а очаква своя нов собственик.


Проветрете помещенията

Добър съвет, в който непременно да се вслушате, въпреки че не изглежда от първостепенно значение, е редовното проветряване. Стремете се в помещенията да влиза свеж полъх преди и след всеки оглед. В необитаемите жилища въздухът винаги е застоял, поради нерегулярното проветряване. Ако имате възможност да се отбивате до жилището и да оставяте отворени прозорците за по-дълго, дори когато не очаквате посещения, би било от полза. Спареният въздух лесно влияе върху представата за чистота. Така макар да сте положили усилия да почистите и представите жилището в идеален вид, може да се окаже, че трудът ви е бил напразен.

 

Изберете разумна цена

Поставянето на реалистична цена е от първостепенна важност за сключването на бърза и изгодна сделка за покупко-продажба на имот. В случай че пристъпите към обявяването на имота, преди да сте се запознали с актуалните условия на пазара на недвижими имоти, има голяма вероятност да поставите цена, която по никакъв начин не съответства на реалните пазарни стойности.
Без значение дали оценката ви е завишена, или напротив – твърде занижена, непрецененият подход вдъхва недоверие у купувачите и оставя усещане за наличието на нередност. Това не е желана цел, тъй като ще остави имотът ви празен за по-дълъг период. А както сами знаете дори необитаемите жилищата генерират редица разходи, сред които: данъци, такси за смет и за общи части и не на последно място – поддръжка.
Може да избегнете тези перипетии, като се обърнете за съдействие към брокер на недвижими имоти. Той ще ви ориентира и помогне в поставянето на съобразена и разумна цена. Професионално подготвеният агент познава пазара и неговите специфики. Запознат е в детайли с различните райони на града, техните предимства и недостатъци, като по този начин помогне да представите вашия имот по възможно най-атрактивен и интригуващ за купувачите начин.


Доверете се на подходящ консултант за недвижими имоти

Всеки подхожда индивидуално в търсенето и подбора на консултант и агенция за недвижими имоти. Някои предпочитат да заложат на потребителския опит, споделен в интернет – мнения в социални мрежи или форуми. Други се запознават детайлно с портфолиото на няколко компании и правят сравнение. Докато не липсват и такива клиенти, които се допитват до свои близки и приятели с пресни впечатления от сътрудничество с агенция. Истината е, че най-резултатният механизъм е да комбинирате всички възможни методи, с което ще сведете до минимум субективността на хорските впечатления.


При продажбата на недвижима собственост, изборът на брокер, който да ви съдейства, е от съществено значение. Преди всичко трябва да сте наясно каква е специализацията на агента. Много компании предпочитат техните брокери да бъдат профилирани в една конкретна област – продажба на жилища, наем на жилища, продажба на промишлени/офис сгради или на земя. Именно поради това, за да бъде консултантът наистина полезен със своите насоки, е от основно значение той да отговаря пряко на личните ви потребности. В повече случаи добре подготвените и вещи брокери избират да работят за утвърдени компании за недвижими имоти. От една страна, защото са водени от сериозен стремеж за развитие в бранша, а от втора – защото агенциите с изградено име не биха си позволили да бъдат представлявани от недобре обучени кадри. В Имотека работят над 150 млади, амбициозни и опитни професионалисти, които истински ценят работата си и с радост ще ви съдействат, за да сбъднете мечтаната сделка.