Струва ли си да ремонтирате имота си преди продажба?

Струва ли си да ремонтирате имота си преди продажба?

Ако ви предстои продажба на имот е важно как да представите жилището във възможно най-добра светлина. За целта често продавачите предприемат ремонтни дейности преди да пристъпят към обявяването на имота. Струва ли си да подемате подобна инициатива? Какви са предимствата и недостатъците на ремонтирането преди продажбата на жилище? Открийте отговорите на тези и други въпроси в следващите редове.

Видове ремонт на имота

Основен ремонт

Преди да се захванете с подготовката и осъществяването на основен ремонт, помислете добре наистина ли имотът има толкова сериозна необходимост от промяна и обновяване. Имайте предвид, че грандиозните реконструкции невинаги са гаранция за безпрепятствена и бърза сделка. В допълнение към това трябва да отчетете и обстоятелството, че възвръщаемостта на инвестицията при основен ремонт често е твърде ниска, за да останете удовлетворени от вложените време и усилия. А те със сигурност няма да са незначителни. 
Имайте предвид, че макар купувачите да не са ръководени изцяло от идеята да избират имота по състоянието на банята и тоалетната, трябва да сте наясно, че в много чести случаи от практиката точно те се оказват основна пречка в сключването на споразумение за продажба. Поради тази причина интересът към вашия имот би се засилил значително, ако спестите на потенциалните бъдещи собственици усилията да ремонтират остарялата и неугледна баня. Все пак дори помещенията да имат крещяща нужда от ремонт, съветваме ви да не усложнявате излишно процеса с излишни интериорни решения. Не си заслужава да премахвате или променяйте разпределението на душ кабината или ваната, ако това не е наистина наложително. Стремете се максимално да ограничите излишните разходи и твърде амбициозните проекти. Хубаво е да заложите на изчистен и светъл дизайн. Така дори стилът да не отговаря пряко на вкусовите предпочитания на купувачите, със сигурност няма да е натрапчив и да повлияе негативно върху решението за покупка.
Няма как да говорим за основен ремонт, без да споменем и кухнята. Разбира се, трябва да сте наясно, че тя е сериозно перо в бюджета. Затова е от особено значение да подходите изключително внимателно в преценката си доколко в действителност сте готови да вложите. Все пак е желателно да се стремите да обзаведете кухнята с всички уреди от жизнена необходимост за ежедневния бит като готварска печка, хладилник и пералня, като оставите свобода на купувачите да дообзаведат по свой вкус. Важно е да предвидите функционално място за всеки един от уредите, за да осигурите достатъчно пространство за движение. Това се явява като още една основателна причина, която налага да подходите по-скромно и балансирано в избора на мебели и уреди.

Частичен ремонт

Ако сте от късметлиите, на които не им се налага да прибягват към провеждането на основен ремонт, може да обмислите идеята за частично освежаване на жилището. Много често подовата настилка в старите апартаменти е масивен паркет, който с годините е изгубил своя блясък, поради което истинските му качества остават незабелязани. Така цикленето и лакирането се оказват един от най-ефективните начини да освежите апартамента и да му вдъхнете нов живот.
Трябва да отбележим, че по време на огледи сред най-лесно забележимите характеристики на имота, които моментално привличат вниманието на търсещи да закупят жилище, са стените и тавана. Затова е добра практика да се погрижите за обновяването на тяхното състояние – пребоядисайте стените, направете замазка или помислете върху идеята за окачен таван – изборът е във ваши ръце.
Не подценявайте ролята на добре поддържания и изглеждащ апартамент, дори когато се отнася до нещо толкова незначително на пръв поглед. Все пак трябва да отчетете, че преместването на мебелите е трудоемка задача, по тази причина много купувачи биха оценили усилието ви да боядисате и освежите стените. Дори вашите естетически възгледи да не съвпадат с тези на купувачите, промените нямат толкова необратим характер и винаги остава достъпна алтернативата стените отново да бъдат пребоядисани на по-късен етап. Имайте предвид, че тук отново важи правилото да се избягват силните и ярки цветове, както и снежно бялото, като вместо тях се заложи на по-топли, неутрални и земни тонове.

Козметични промени

Дори да се откажете от сериозните ремонти и инвестицията в ново обзавеждане, бихте могли да се погрижите за козметичното освежаване на жилището. Постарайте се да изчистите мухъла от таваните и да избелите фугите на плочките с препарат, с което със сигурност бихте повлияли положително върху общия вид на помещението.
Обърнете внимание на всички дребни детайли, за които никога досега времето не е било достатъчно. Подменете счупените дръжки и чекмеджета и ръждясалите елементи и механизми. Смажете скърцащата врата и не забравайте да почистите абсорбатора и вентилатора в банята. Важно е да подходите с внимание дори към подредбата вътре в самите шкафове, както и в мокрото помещение. Купувачите могат да проявят желание да надникнат вътре, за да добият представа с колко място разполагат. Затова се стремете да оставите всичко в чист и спретнат вид.
Бихте могли да помислите и за леки акценти, с които да аранжирате помещенията. Естествените цветя и зеленината внасят свежест и допринасят за уютната атмосфера, като същевременно с това са детайл, който не ангажира по никакъв начин бъдещите собственици.

Плюсове на ремонта при продажба на жилище


Освежен вид на имота

Макар покупката на имот да е изключително сериозна стъпка, изискваща вземането на рационални решения, изборите все пак остават до голяма степен повлияни от емоционалната нагласа на купувачите. Точно заради това е от особено значение да се погрижите за общото състояние на имота и неговото освежаване. Клиентите избират с очите си. Поддържано жилище с изрядна чистота, съвременен дизайн и нови мебели ще направи добро впечатление, с което ще постигнете значително по-сериозен интерес от страна на купувачите.

Увеличена стойност на жилището

Ремонтът преди продажба спомага съществено за повишаването на покупателната стойност на имота. Дори нанесените промени да не отговарят пряко на изискванията и възгледите на купувачите, те със сигурност ще бъдат по-спокойни, ако знаят, че не им предстои смяна на дограма или други значителни разходи в близките няколко години.

Минуси при ремонтиране на имот

Инвестиране на много ресурси в ремонта

Един от най-основните недостатъци на ремонтирането на имот непосредствено преди неговата продажба са вложените ресурси. Собствениците често са поставени в дилема дали да инвестират в подобряването на състоянието на жилището, или да се задоволят с актуалните възможности за печалба, които имотът може да им подсигури. Основният проблем обаче остава рискът, че инвестираните средства няма да бъдат напълно оправдани от финансова гледна точка. Все пак вероятността да реализирате по-добра печалба е много по-голяма, ако осъществите ремонт преди продажбата, макар че пълното възстановяване на вложената за обновяване на имота сума никога не е гарантирано.

Отнема доста лично време

Подробно разписаният бюджет за предвидения ремонт е строго необходим, за да сте наясно с разходите, които може да си позволите. Това обаче не е достатъчно, за да бъдете напълно подготвени за предстоящите ремонтни дейности. Важно е да сте наясно каква част от личното си време може да отделите за тази дейност. Имайте предвид, че дори да не предприемете самостоятелно осъществяването на ремонта, неговата организация и ръководене е изключително времеемък и ангажиращ процес. С оглед на това е важно да прецените имате ли възможност и желание да се заемете с толкова изискващо и натоварващо начинание.