Значението на цветовете при вземане на интериорни решения
03.09.2018 г.

Значението на цветовете при вземане на интериорни решения

Употребата на различните цветове е много повече от мода или просто естетика. Всеки нюанс от палитрата си има свое собствено излъчване, значение, провокира разнообразни усещания. Чрез подходящите цветове в помещението бихте могли да повишите концентрацията си, да се почувствате по-спокойни или по-лъчезарни. В следващите редове ви разкриваме магията на цветовете.

Червено/ Импулсивност

Червеното е най-интензивният сред цветовете. Свързва се със страстта, любовта и импулсивността. Увеличава напрежението в мускулите, превъзбужда. Това е цветът на жизнеността и на действието. Ако се използва за малки елементи в помещението, разпръсква голямо количество топлина.

Розово/ Сладост

Розовото е най-нежният нюанс, чийто първоизточник е червеното. Това е цветът на любовта, на романтиката, нежността и женствеността. Също така създава комфорт, провокира спокойствие.

Оранжево/ Ентусиазъм

Оранжевото е нажежен, пламтящ, искрящ цвят. Стимулира движението и забавлението. Но се свързва и със сигурност, с доверие. Подходящ е за помещения, където се работи в екип, защото подтиква хората към взаимодействие и комуникация.

Жълто/ Сияние

Жълтото е слънчевият цвят. Носи радост, създава добро настроение. Прави ни по-бодри и енергични. Стимулира мисловната дейност и креативността. Също така би могъл да се нарече детски, безгрижен цвят. Внася лекота в ежедневието.

Синьо/ Умиротворение

Синьото е цвят, който отваря съзнанието, зарежда със спокойствие, умиротворява. Помага ни да сме по-търпеливи, да действаме по-мъдро. Синьото комбинира в себе си два от елементите, които подхранват живота – въздуха и водата. Затова и се свързва с дълбочина, стабилност, истинност. Провокира още доверие, лоялност и увереност.

Зелено/ Лековитост

Зеленото е успокояващ цвят, който ни помага да си отпочиваме по-добре. Носи ни спокойствие, сигурност и надежда. Това е цветът на природата и се свързва с хармоничност, стабилност и свежест. Зеленото е най-лесният за възприемане от очите цвят, а също и най-облекчаващият ги след натоварване.

Лилаво/ Мистерия

Лилавият цвят разгръща креативността до краен предел. Смекчава тъгата, фобиите и страховете. Асоциира се с интуитивното, с мистичното и духовното, с влиянието на емоциите. Лилавото е комбинация от стабилността на синьото и енергията на червеното. Също така символизира власт, благородство, амбиция и лукс.

Черно/ Елегантност

Черното демонстрира могъщество и стил. Препоръчително е обаче да се използва в малки количества в интериора – за декорация например. В противен случай абсорбира светлината и ни потиска, създава нуждата от допълнителни осветителни тела.

Бяло/ Невинност

Бялото се свързва с невинност, чистота и смирение. Носи позитивна енергия. Спокойно бихте могли да го използвате в големи количества при обзавеждането и декорирането на жилището. Колкото повече е, толкова по-силно е усещането за дълбочина и простор. Освен това е модерен и стилен цвят.