29.01.2019 г.

Имотека стъпва и на пазара в Пловдив

Пловдив се характеризира със задържане на активността и устойчив брой сделки през 2018 година. Градът продължава да се развива като активна икономическа зона благодарение на стратегическата си локация. Това доведе до ръст на цените в рамките на около 8-9% на годишна база.
„Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата направи пазара на покупко-продажби по-динамичен през 2018. Особено към края на есента, когато при нас идваха много инвестиционно настроени чуждестранни купувачи”, казва Мариета Гаргова, регионален мениджър на Пловдив. „Тази година очакваме и раздвижване на пазара на наеми, както и лек ръст в ценовите нива на по-качествените имоти”, допълва Гаргова. 
По думите ѝ в града има съществен ръст на обемите ново строителство. Цените му варират между 800 и 950-1000 евро на кв. м, докато панелните жилища струват средно 660-750 евро на кв. м.
Продължава тенденцията делът на ипотеките в Пловдив да е двойно по-малък спрямо столицата. Причината се корени основно в естеството на мотивите на купувачите и миграцията в района.
„Купувачите често продават по-големи жилища или дори къщи в по-малките населени места около града, за да се нанесат в по-добре развитата в икономическо отношение зона, където търсят по-малко по площ жилище”, пояснява Гаргова. Според нея пазарът през 2019 година ще бъде активен, качествените имоти ще се продават бързо, а пазарът на наеми ще увеличи значително динамиката си.