14.02.2019 г.

Как да преобразите интериора на дома си като професионалист в 6 лесни стъпки

Работата на интериорните дизайнери не е никак лека. Човек се нуждае от много креативност, знания и набито око, за да е в състояние да превърне едно жилище в красив, а и функционален дом. Но ако не разполагате с необходимите средства, за да се обърнете към интериорен дизайнер, ви предлагаме 6 съвета, за да действате като професионалисти.

1. Съберете идеи

Интериорните дизайнери имат зад гърба си години, в които са се учили от чуждите примери. Най-сигурният начин да развиете своята креативност, е като прегледате множество чужди идеи и комбинирате елементи от тях в една нова – вашата лична визия. Източниците на вдъхновение са много – Pinterest, сайтове и списания за интериорен дизайн, мебелни магазини. 

След „лова“ за идеи прегледайте само тези, които наистина са грабнали вниманието ви. За целта трябва да сте си ги отделяли, докато сте се ровили из множеството варианти. Всяка от тях ще съдържа по нещо, което искате да видите в своя дом. Комбинирайте елементите, които ви впечатляват, и ще получите перфектния интериор за своето жилище. 

2. Спрете се на три основни цвята / нюанса 

Цветовите предпочитания са нещо много лично. Затова и недейте да се влияете от тенденциите. Те скоро ще бъдат различни, а вашият стил – не. 

Отново разгледайте събраните си идеи. Дали и вие няма да сте доволни с цветови решения като в тях? 

Съветът ни не е за конкретни цветове, а за техния брой. Оптималният вариант е да се спрете на три – един за стените, друг за основните мебели и трети за декоративните елементи. Това може да са и три нюанса на един и същи цвят, зависи само от вашия вкус. Целта тук е разнообразието, което да ви спаси от скучен интериор. 

3. Добавете различни тъкани

Тъканите, които използвате, са също толкова важни, колкото цветовете. Дори и да сте предпочели само скучното сиво за цялото помещение, ако то е вплетено в разнообразни материи, ефектът ще е интересен и очароващ. Дърво, ратан, памук, коприна, лен, кадифе, вълна – изборът ви е богат. 

Съветваме ви да се съобразите и с начина си на живот. Ако имате деца и/или куче, вероятно ще предпочетете тъмен кожен диван пред светъл вариант с памучна дамаска. А в случай че се стремите към по-луксозен стил, ви препоръчваме копринени драперии например.

4. Не се разпилявайте

Често срещана грешка е натрупването на множество малки елементи в едно помещение. Стая с масичка и столове с крачета и десетки декоративни елементи само объркват окото. Препоръчително е да изберете диван и фотьойли без видими крака. Ако към тях добавите два стола с красиви орнаменти, ще постигнете перфектен баланс. Смесването на стилове, на голямо и малко е това, което професионалните дизайнери правят.

5. Използвайте декоративни купи, кошници, подноси

Интериорните дизайнери често използват декоративни купи, кошници и подноси, за да подреждат в тях колекции или просто предмети, които не пасват никъде. 

Друга идея е да поставите позлатен поднос на холната си маса. Върху него сложете красива свещ, няколко книги или малка купа с цветни декоративни камъни. Усещането за лукс е гарантирано. 

Ако се стремите към по-рустик стил, ви препоръчваме да използвате плетена кошница за целта. Това е и много практична идея, тъй като вътре ще успеете да поберете множество вещи, за които нямате място другаде. 

Подобна декорация можете да вплетете и в интериора на банята. Подберете си красива прозрачна купа и я напълнете с цветни ароматизирани сапунчета например.  

6. Цветя

Колкото и прост да звучи този съвет, цветята са много важна част от интериора на всеки дом. Най-важното правило тук е да не използвате изкуствени. Те обикновено се асоциират с евтин кич. 

Живите саксийни цветя внасят свежест, аромат и цвят. Но ако не ви се занимава с грижа за тях, си подберете други естествени украси. Добра идея е да поставите сухи цветя, пръчки, клонки и/или пера в голяма и красива ваза на земята.